Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2013-12-18

К 36
С 32
Середа, М. Закарпатська народна цілюща кулінарія / Микола Середа ; ред.-упоряд. М. І. Дочинець. – Мукачево : Карпатська вежа, 2012. – 156 с. : іл.

     Микола Середа – завзятий натураліст, травник з діда-прадіда, а за фахом – кулінар, організатор громадського харчування на Верховині. Про його відданість цій справі ходили легенди, на його авторські страви приїздили з інших районів та областей, він влаштовував застілля для видатних осіб. А попри це дбайливо і любовно визбирував призабуті рецепти карпатських довгожителів. Вони, оригінальні й адаптовані до сьогодення, і склали цей збірник. Їх ознака – простота, натуральність, смаковитість і оздоровчий ефект.

К 63.3
Ф 32
Федака, С. Д. Ужгород: роки і люди : хронолог. і біобібліогр. довід. / Сергій Дмитрович Федака ; Закарпат. облас. орг. Нац. спілки краєзнавців України. – Ужгород : Ліра, 2013. – 248 с.

     У довіднику подано максимально детальну хронологію історії Ужгорода та інформації про всіх діячів, чиїми іменами названо міські вулиці. Особливу увагу звернуто на зв’язок більшості постатей з містом чи областю. Подається список рекомендованої літератури для подальшого знайомства з відповідними персоналіями. Видання приурочено до 1120-річчя міста.

К 63.362.1
Л 68
Ловга, В. І. Десант над Менчулом : (розвідгрупа "Закарпатці" серпень 1943 р.) / Василь Іванович Ловга. – [Ужгород] : Карпатська Вежа, 2013. – 176 с. : іл.

     Автор видання – Василь Іванович Ловга присвятив книгу світлій пам’яті своїх батьків – Івану Івановичу, Юлії Іванівні та брату Володимиру, які віддали все своє свідоме життя чесному служінню народу, за його світле майбутнє та наше сьогодення.
     Неопубліковані факти, про легендарну діяльність членів інтернаціональної розвідгрупи «Закарпатці», очолюваної Ференцом Патакі, почуті з вуст його батьків та засновані на неопублікованих раніше архівних документах.

К 83.3
І-26
Ігнатович, О. С. Літературні портрети : [зб. нарисів] / Олександра Степанівна Ігнатович. – Ужгород : Ліра, 2013. – 120 с. : іл, портр. – Бібліогр. наприкінці ст. та у підрядк. прим.

     Збірник літературних портретів складають нариси та мініатюри різних років написання, присвячені поетичній, прозовій, перекладацькій та науковій творчості наших земляків: Ів. Чендея, Ю. Шкробинця, В. Попа, Ол. Мишанича, В. Марка, П. Скунця, В. Фединишинця, В. Густі, Дм. Кешелі, Миколи Матоли, Дм. Креміня, Мар’яни Нейметі.
     Книга розрахована на широке коло читачів.

К 84
О-58
 Online покоління : збірка творчості молодих авторів Закарпаття / редкол.: В. П. Густі, Х. В. Керита [та ін.] ; передм. В. П. Густі. – Львів : АРС, 2012. – 256 с. : кольор. іл.

     «Online покоління» пропонує знайомство з творчістю талановитих поетів та прозаїків, діяльність яких так чи інакше пов’язана зі Срібною Землею. Для когось це дебют у літературі, а дехто вже має в доробку одну або й кілька книг. Автори – здебільшого з покоління, яке виросло за комп’ютером і вже не уявляє свого життя без Інтернету, електронної пошти, скайпу і численних соцмереж, тому їх можна сміливо назвати онлайн поколінням.
     Для широкого кола читачів.

К 84
П 30
Петровці-Кук, М. М. Із центру Європи : [поезії] / Михайло Михайлович Петровці-Кук. – Ужгород : Ґражда, 2013. – 232 с. – Текст укр., рос. мовами. – (в опр.).

     В сьому книгу М. Петровці-Кука «Із центру Європи» ввійшли як нові поезії любовної та філософсько-громадянської лірики, так і мініатюри із попередніх книг «Сканер души», «Свет мгновений», «Відлуння долі», «Листя часу», «Закарпатський гомін», «Два Петровції», написаних українською та російською мовами.

К 84
С 79
Степа, С. Дерево Дірака : роман / Сергій Степа. – Львів : Піраміда, 2013. – 188 с. : іл. – (Приватна колекція).

     Нарешті в Україні виходить роман про життя українського емігранта-інтелектуала в Угорщині, переповнений реальними спостереженнями й хвилюючими переживаннями. В чужому комерціалізованому світі ніхто не цікавиться ним як людиною думаючою, всім байдуже до його особистих проблем. Він з ностальгією згадує втрачений світ – Ужгород і постійно повертається до нього в думках, бо поки живе пам’ять, доти й людина живе. Особливий роман ще й тим, що його герої змальовані очима фізика, улюбленим ученим якого є Поль Дірак – один з авторів парадоксальної, на перший погляд, квантової механіки. І деревце, посаджене колись самим Діраком у Балатонфюреді, мимоволі стає символом долі людини, яка живе на чужині.

К 85.3
П 34
 Пісня – то моє життя : укр. нар. пісні з голосу А. Опришко / Закарпат. облас. організац.-метод. центр культури, Всеукр. громад. об-ня "Бойків. етнолог. т-во", Закарпат. облас. наук.-культурол. т-во "Бойківщина" ; запис текстів і мелодій, упоряд., вступ. ст. І. В. Хланта, післямова, підготов. фотоматеріалів І. М. Гармасій, розшифруван. мелодій В. В. Кобаль, відп. за вип. Л. М. Сікора, відп. за вип. В. В. Рудейчук. – Ужгород : Патент, 2013. – 588 с. : іл, фото. кольор. – Абет. покажч.: с. 566-572.

     Автентичність української культури тримається на трьох китах: історії, пісні та книжці. У цьому святому для кожного українця зв’язку пісня – найдоступніше правічне джерело нашого пізнання. У пропонованому збірнику подано кращі зразки народних пісень різних жанрів, записаних у 2005, 2006, 2011 рр. із голосу Анни Іванівни Опришко (1938-2012) в селі Голобутові Стрийського району Львівської області. У них відображена душа патріотки, яка у складних умовах ХХ ст. зберегла у пам’яті багатющу пісенну спадщину рідного українського народу для нас і майбутніх поколінь.

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день