Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2024-05-17
929(477.87)"19"
В 26
Вегеш, Микола Миколайович. Волошин Августин Іванович: від учителя до Президента Карпатської України : біогр. нарис : до 150-річчя від дня народж. Президента о. Монс. Августина Волошина та 85-річчя Карпатської України / М. М. Вегеш. – Ужгород : ФОП Ребрик А. І. : ГО Іст. клуб "Красне Поле", 2024. – 20 с. : іл. Вид. здійсн. на замовлення та коштом В. Матейка.
 
Августин Іванович Волошин народився 18 березня 1874 року в с. Келечин Міжгірського району. Журналіст, церковно-культурницький, громадсько-політичний діяч, прем’єр-міністр і президент Карпатської України 1938-1939 рр. Із травня до липня 1945 року – у Лефортовській і Бутирській тюрмах Москви, де 19 липня 1945 року помер. Реабілітований 12 вересня 1991 року.
Цій видатній постаті історії українського державотворення присвячене пропоноване видання.
 
929(477.87)"19"
В 68
Августин Волошин. Найбільший муж наших новіших часів : Всесвітлішому й Високопреподобному Отцю Монсеньйорові Августинові Волошину, многозаслуженому народному Борцеві й Батькові укр. відродження на нашім Підкарпатті в день Його уродин найгарячіші свої побажання складаємо : [до 150-річчя від дна народж. Президента о. Монс. Августина Волошина та 85-річчя Карпат. України] / упоряд. А. Ребрик ; підгот. текстів та фотоматеріалів І. М. Ребрика ; передм. Н. Й. Ребрик. – Ужгород : ФОП Ребрик А. І. ; Торонто : Стипенд. фонд проф. Василя Янішевського при Укр.-Канад. Дослідчо-Документаційному Центрі ; Ужгород : ГО Іст. клуб "Красне Поле", 2023. – 416 с. : кольор. іл. – Назва обкл. : Августин Волошин. – Бібліогр.: с. 33. – Покажч.: с. 408-413.
 
«Всесвітлішому й Високопреподобному Отцю Монсеньйорові Августинові Волошину, многозаслуженому народному Борцеві й Батькові українського відродження на нашім Підкарпатті в день Його уродин найгарячіші свої побажання складаємо», – присвята як для книги, може, й задовга, по-бароковому урочисто-піднесена, але нами адаптовано її до підзаголовка з привітання о. Зореслава, надісланого Ювілянтові в Ужгород із Риму, як таке, що дуже точно і повно передає суть історичної постаті, розуміння її місця та значення і у своїй епосі, і в нашому часі.
Пропоноване видання містить дві окремі поважні публікації авторів, що були у тісному контаті з Августином Волошином упродовж багатьох років: Володимира Бірчака «Августин Волошин, його життя і діяльність. З нагоди 50-літніх уродин і 25-літньої праці» (1924) та Августина Штефана «Августин Волошин. Президент Карпатської України» (1977), до речі в Україні до сьогодні не перевидавані.
Також подаємо великий корпус оригінальних документів  –  вітань з нагоди ювілеїв о. Монс. Августина Валошина (з цифрового архіву видавництва «Ґражда»). Йдеться загалом про сотні привітань (листи, листівки, телеграми) та привітань у періодичних виданнях (вибірки газетних і журнальних публікацій, окремі тематичні номери часописів) з нагоди 50-ти, 60-ти, 70-ти та 100-річчя ювілянта (1924, 1934, 1944, 1994). У виданні подано перелік публікованих документів з посторінковою прив’язкою.
Окремим розділом подаємо матеріали з освячення символічної могили о. Августина Волошина та могили його дружини Ірини Волошин-Петрик в Ужгородському скансені й пропам’ятної Академії з нагоди 72-х роковин з дня трагічної смерті о. Монс. д-ра Августина Волошина, що відбулася в стінах Ужгородської греко-католицької богословської академії ім. Теодора Ромжі 19 липня 2017 р.
У виданні використано фотоматеріали з публікацій на інтернет-ресурсах grazhda.uz.ua, fb Красне Поле, fb Oleksandr Bandusak (Олександр Пагіря), 1939.in.ua, lOOkrokiv.info, сайтів Української правди, журналу Life (США) та з вільного доступу інших інтернет-ресурсів.
 
015(477.87)
З–18
Закарпаття на сторінках преси : бібліогр. покажч. за 4 кв. 2023 р. / КЗ "Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка" Закарпат. облради, Від. краєзнавства ; уклад. Л. О. Падяк ; відп. за вип. О. А. Канюка ; ред. О. В. Довжанин. – Ужгород : КЗ "Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка", 2023. – 100 с. – Імен. покажч.: с. 73-87. – Геогр. покажч.: с. 88-94.
 
До даного універсального поточного краєзнавчого бібліографічного покажчика “Закарпаття на сторінках преси” за IV квартал 2023 року увійшли найважливіші журнальні й газетні статті, які розміщені за галузями знань, причому в кожному розділі є ряд підрозділів.
Описи мають суцільну нумерацію, на яку посилається довідковий апарат, вміщений у кінці посібника за IV квартал.
Покажчик має довідковий апарат: іменний та географічний покажчики, список переглянутих періодичних видань.
Цільове призначення покажчика – повноцінна інформація про матеріали, які відображають життя Закарпатської області, з метою використання її у виробничій, науковій і культурно-освітній роботі.
Бібліографічний покажчик адресується всім, хто цікавиться громадсько-політичним життям, історією, економікою, сільським господарством, природою, культурою і мистецтвом рідного краю. Бібліотечним працівникам він допоможе в краєзнавчій роботі.
 
39(477.87)
К 75
Коцан, Василь Васильович. "Монистята на білиньку шию..." = Women’s beaded jewelry of Transcarpathia : жіночі прикраси з бісеру на Закарпатті : [альбом] / В. В. Коцан ; упоряд., передм. В. В. Коцана, пер. англ. Я. Басараба, фото С. Гудака ; Департамент культури Закарпат. ОДА, КЗ "Закарпат. музей нар. архіт. та побуту" Закарпат. облради. – Вид. 2-ге. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2023. – 116 с. : кольор. іл. – Назва на корінці : Жіночі прикраси з бісеру на Закарпатті. – Текст укр., англ. мовами. 
 
Пропоноване видання є продовженням серії публікацій Закарпатського музею народної архітектури та побуту, що знайомлять поціновувачів народного мистецтва з окремими збірками музею. Воно містить кольорові фотоілюстрації традиційних народних, а також авторських жіночих прикрас з бісеру із фондової збірки ужгородського скансену. Текстову та альбомну частини супроводжують чорно-білі світлини кінця XIX – середини XX ст., що демонструють жінок в традиційному народному вбранні, до комплекту якого входять прикраси з бісеру.
Тут представлено традиційні взірці виробів з бісеру долинян, гуцулів, бойків і лемків Закарпаття. Окрема увага акцентується на авторських виробах – силянках і намисті Ірини Куцик, Меланії Балаж, Марії Купарь, Ольги Ловги та Вікторії Симкович.
Для етнографів, мистецтвознавців, музейних працівників, дослідників народного декоративно-ужиткового мистецтва та всіх, хто цікавиться матеріальною культурою Закарпаття.
 
75(477.87)
С 28
Сегеда, Анастасія Василівна. Між небом і землею : [альм.-кат.] / А. В. Сегеда ; вступ. слово Л. Слободської ; фото: Я. Макара, М. Дороговича. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2022. – 64 с. : кольор. іл. 
 
Каталог молодої художниці з с. Малий Березний на Закарпатті – Анастасії Сегеди відображає її творчість, основою якої стали біблійні міфи, змішані з елементами фентезі.
Видання буде цікавим любителям художнього мистецтва.
 
929(477.87)"19"
Ф 32
Федака, Павло Михайлович. Августин Волошин: шлях у безсмертя. Постать подвижника у музейних реліквіях / П. М. Федака, П. П. Федака ; рецензенти: В. Бедь, В. Задорожний, Н. Шетеля. – Ужгород : РІК-У, 2024. – 312 с. : портр., іл. – Назва обкл. : Августин Волошин: шлях у безсмертя. – Бібліогр.: с. 302-310. 
 
У книзі, за матеріалами музейних реліквій, висвітлено багаторічну самовіддану і плідну працю видатного українського педагога та вченого, громадсько-політичного, культурного, церковного і державного діяча, Президента Карпатської України, Героя України о. Авґустина Волошина, історію створення в Ужгороді меморіального музею його імені та перспективи його розвитку – як самостійного, зі статусом державного, науково-дослідного і культурно-освітнього закладу Закарпаття.
Праця ілюстрована багатьма унікальними знімками та документами з життя і діяльності А. Волошина.
 
81(477.87)
Ш 96
Шумицька, Галина Василівна. Мовна ситуація на Закарпатті в 1991-2021 роках: регіональний вимір мовної політики : [монографія] / Г. В. Шумицька ; М-во освіти і науки України, Нац. акад. наук України, Ін-т укр. мови, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т". – К. : Києво-Могил. акад., 2024. – 436 с. : іл. – Бібліогр.: с. 261-296. 
 
У монографії проаналізовано мовнополітичні тенденції на Закарпатті впродовж 1991-2021 років з огляду на загальноукраїнський контекст, розглянуто основні українські законодавчі ініціативи в галузі мовної політки з акцентуванням на тих правових нормах, які регулюють порядок застосування державної та інших мов (зокрема мов національних меншин) в Україні, що особливо важливо з регіонального ракурсу; запропоновано концепцію аналізу регіонального виміру мовної політики на Закарпатті в загальноукраїнському суспільно-політичному контексті; окреслено роль медіа, зокрема інтернетового медійного лінгвопростору, у формуванні регіональної мовнополітичної ситуації; уведено в науковий обіг низку архівних джерел із мовного питання на Закарпатті після 1991 р.; уперше проведено комплексний аналіз результатів зовнішнього незалежного оцінювання 2017-2019 рр. як індикатора мовної компетентності учасників ЗНО; проаналізовано й узагальнено результати дослідження того, як у регіоні сприймають освітні мовні новації через опитування різних категорій респондентів протягом 2018 р.; виконано моніторинг експериментального досвіду впровадження елементів мультилінгвальної освіти в навчальних закладах України, зокрема й Закарпаття.
Дослідження може бути цікавим для представників органів державної влади й місцевого самоврядування й використане для розроблення стратегії щодо провадження мовної політики в регіоні; для науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів і всіх, хто цікавиться мовною ситуацією і мовною політикою в Україні.
 

 


Новини

2024-07-11

15 липня святкує своє 85-річчя поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України – Павло Михайлович Мовчан. З цієї нагоди пропонує вашій увазі віртуальну виставку „Глибини Слова і велич Чину”.

2024-07-09
11 липня о 17:00 запрошуємо на зустріч "Пам’ять поколінь” з колекціонером, дослідником історії Ужгорода та Мукачева Олександром Волошиним. Вхід вільний.
2024-07-05
Навіщо тисячі людей з усього світу вирушають у подорож?  „Істинне призначення вашої подорожі – це не місце на карті, а новий погляд на життя”, – стверджував  Генрі Міллер. Пропонуємо вам почитати перед початком подорожі, або й під час, книжки, сюжет яких крутиться і закручується безпосередньо довкола мандрівок та усіляких мандрівних пригод українських письменників. Почитати і надихнутися... До вашої уваги віртуальна виставка "Книгомандри з українськими письменниками".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день