Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2024-03-12
821.161.2(477.87)
А 66
Андрусів, Вікторія. Знищити Іда : роман / В. Андрусів. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2023. – 456 с. : іл.
 
Роман «Знищити їда» – п'ятнадцята книжка української авторки, яка останніх сім років проживає в Лос-Анджелесі. «Український» період творчості відрізняється від «американського», і це не дивно. Як журналіст та публіцист Вікторія глибинно вивчає соціальні й моральні процеси, що відбуваються у середовищах, які її оточують. Ще зовсім недавно авторка занурювалася в життєві історії українських гастербайтерів, які наповнюють європейські ринки дешевою робочою силою. А сьогодні зі знанням справи досліджує легалізацію кана-бісового бізнесу в Каліфорнії. Ще вчора авторка описувала традиції та побут закарпатських горян. А сьогодні аналізує трагедію людської самотності в урбанізованих містах. Вікторія бачить вирішення проблеми у нанотехнологіях, де живого співбесідника, друга й навіть чоловіка може замінити досконалий штучний інтелект. Саме про це її роман «Знищити їда». І... хто його знає. Можливо, з плином часу її роман-фентезі перетвориться у нон-фікшн...
 
821.161.2(477.87)
Г 94
Гуменюк, Антон. Ші-хайку на трьох : [зб. поезій] / А. Гуменюк, І. Небесник, Р. Петричка. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2023. – 52 с.
 
Збірка поезій "ШІ-хайку на трьох" створена впродовж лютого і березня 2023 року в співпраці трьох митців з Ужгорода.
Видання є творчим експериментом, що базується на поєднанні людського та штучного інтелекту.
Хайку, що представлені в збірці, не є випадковими, натомість вони кропітливо відібрані та відредаговані, резонуючи із викликами часу та у відповідності до внутрішніх переконань і світогляду авторів.
 
015(477.87)"2024"
К 17
Календар краєзнавчих пам’ятних дат Закарпаття на 2024 рік : рек. бібліогр. посіб. / Департамент культури Закарпат. облдержадмін., КЗ "Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка" Закарпат. облради ; уклад.: О. О. Шелак, М. Б. Бадида, І. В. Когутич-Гаврош ; за участі: Є. Й. Слуцька, І. М. Горват ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 432 с. – Імен. покажч.: с. 420-429.
 
Календар-щорічник є орієнтиром для громадськості краю у перебігу подій, ювілеїв та пам'ятних дат у 2024 році. Основу календаря складають ґрунтовні наукові розвідки про визначних діячів краю, підготовлені провідними карпатознавцями. Окремим розділом подано календар знаменних дат, які відзначатиме в 2024 році громадськість світу та України.
Представлені матеріали можуть бути використані не лише в бібліотеках краю, але й у регіональній пресі, культосвітніх установах, навчальних закладах тощо.
 
821.161.2(477.87)
К 88
Кудрявська, Людмила Борисівна. 88º : оповідання, есеї, діалоги, фрази, жарти / Л. Б. Кудрявська. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2024. – 78 с.
 
Наше життя краще за всі вигадки і літературні фантазії дає матеріал для гумору. Подивіться навколо себе, прислухайтеся до телереклам, подумайте над парадоксами у звичайних розмовах звичайних людей. Усюди можна почути жарти, помітити смішні ситуації й невідповідності, які так і просяться, щоб їх узяло на вістря гумористичне перо...
Що і зробив автор цієї книжки, щоправда, здебільшого, до війни...
 
821.161.2(477.87)
П 16
Панчук, Надія Михайлівна. Ходжу краєм... : висівки з щоденника 2020-2021 рр. / Н. М. Панчук ; передм. Т. В. Ліхтей. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2024. – 88 с.
 
«Ходжу краєм...» – нова збірка творів української письменниці Надії Панчук, яку вона підготувала до видання, але не встигла побачити за життя. Книжка містить психологічно-філософську поезію мисткині та малу прозу, що виникла на тлі спогадів та щоденникових записів.
Вірші Надії Панчук – метафоричні й образні, символічні та іронічні, щирі і пророчі. У малих прозових творах письменниця розмірковує про складний і суперечливий світ, її спогади-розду-ми зафіксували найбільш яскраві миті прожитого і пережитого.
Віддані читачі письменниці, безумовно, отримають духовно-інтелектуальну насолоду від прочитання нинішньої збірки Надії Панчук «Ходжу краєм...».
 
271.4(477.87)
П 75
Приймич, Михайло Васильович. Кафедральний собор Воздвиження Хреста Господнього та резиденція Мукачівсьих єпископів в Ужгороді / М. В. Приймич. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2023. – 132 с. : іл. – Бібліогр.: с. 126-128.
 
Видання «Кафедральний собор Воздвиження Хреста Господнього та резиденція Мукачівських єпископів в Ужгороді» висвітлює історію заснування собору, його культурне значення для краю та особливості розвитку архітектури і оздоблення інтер'єрів. Автор книги подає інформацію про особливості закладення основ комплексу будов єзуїтського монастиря в Ужгороді та історію його перетворення на резиденцію Мукачівських єпископів.
У дослідженні розкрито етапи, характерні риси, а також форма змін, які відбулися у зовнішньому вигляді споруд; наведено інформацію про художні особливості та стилістичні ознаки стінопису, своєрідність внутрішнього оздоблення, часові рамки якого починаються першою половиною XVIII і завершуються початком XXI сг.
Факти, які вдалося отримати завдяки реставраційним та консерваційним роботам, подаються вперше.
Книга містить відомості про історичну, культурологічну та мистецтвознавчу цінність пам'ятки національного значення – Кафедрального собору в Ужгороді.
 
001.8(477.87)
У-33
Ужгородський національний університет. Науковий вісник Ужгородського університету : [зб. наук. пр.] / М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т", Ужгородський національний університет ; редкол. : М. М. Маляр, Г. І. Сливка-Тилищак, Ю. В. Андрашко [та ін.]. – Ужгород : Говерла, 1994 –     .
Серія : Математика і інформатика, Т. 43, № 2 / упоряд. : М. М. Маляр, Ю. В. Андрашко. – 2023. – 166 с. : рис., табл. – Текст укр., англ. мовами. – Бібліогр. наприкінці ст.
 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день