Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2023-03-27

615.1
С 99
Сятиня, Михайло Лукич. Історія фармації [Текст] : [навч. посіб. для вищ. навч. зак.] / М. Л. Сятиня. – Львів : [б. в.], 2002. – 658 с.

Навчальний посібник складений відповідно до вимог "Програми з історії медицини і фармації" міністерства освіти і науки України для студентів медичних спеціальностей вищих навчальних закладів й містить системний виклад матеріалу з історії світової та вітчизняної медико-фармацевтичної справи. Більшість тематичних розділів видання супроводжує додаток – "Документи доби", в якому подано найбільш виразні документи і матеріали, котрі дозволяють наблизити до читацької аудиторії неповторний дух часу. Крім студентів вищих навчальних закладів медичного профілю, книга також адресована викладачам та науковцям, які займаються історією медицини, а також ширшому читацькому загалу.

 

343(477)"1992/1998"
П 27
Перший проект Кримінального кодексу незалежної України (1992-1998 рр.) [Текст] : хрестоматія / Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т" ; уклад.: М. В. Сийплокі, Я. В. Ступник, І. А. Нестерова ; за заг. ред. В. В. Кузнецов. – Ужгород  : РІК-У, 2022. – 428 с.

У хрестоматії вперше в історії української кримінально-правової науки через нормативно-правові акти та інші документи висвітлено деякі особливості підготовки та створення у 1992-1998 рр. першого проекту Кримінального кодексу незалежної України, яка проводилась за дорученням Комісії Верховної Ради України з питань правопорядку та боротьби із злочинністю під керівництвом професора В.М. Смітієнка. Видання буде корисне для науково-педагогічних працівників, науковців, аспірантів, практичних працівників правоохоронних органів, адвокатів, суддів, представників громадськості і широкого кола читачів, які цікавляться історією кримінального законодавства України.

614
С 37
Сімейна медицина [Текст] : підруч. для студентів, інтернів та лікарів / Л. Бабінець, І. Балашова [та ін.] ; за заг. ред.: Л. Ф. Матюха, П. О. Колесник [та ін.] ; М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т" [та ін.]. – Ужгород : РІК-У, 2022. – 692 с. : кол.іл, табл.

Дана українська версія підручника являє собою адаптований европейський варіант підручника з урахуванням всіх особливостей та відмінностей системи первинної ланки медичної допомоги на засадах сімейної медицини в Україні. Розділи підручника, що присвячені клінічним аспектам діяльності сімейного лікаря, побудовані за синдромним принципом, популярним у західній системі первинної ланки охорони здоров'я. У розділах, присвячених організаційним питанням діяльності сімейного лікаря, висвітлено основні аспекти політичної, економічної, освітньої, фінансової та соціокультурної сторін вітчизняної системи сімейної медицини, враховано основні компетенції, права та обов'язки сімейного лікаря в умовах сучасної реформи. Надаються практичні приклади як позитивних, так і негативних сторін сімейної медицини та пропонуються актуальні шляхи покращення та оптимізації сучасного стану системи для збереження якісної та доступної медичної допомоги. У підручнику висвітлено також основні організаційні питання у роботі лікаря загальної практики, окреслено спільні риси та відмінності у роботі сімейних лікарів в Україні у порівнянні з фахівцями різних країн Європи.

902(477)
А 87
Археологія України за роки Незалежності [Текст] / Ін-т археології Нац. акад. наук України, Всеукр. громад. орг. "Спілка археологів України" ; Ін-т археології Нац. акад. наук України, Всеукр. громад. орг. "Спілка археологів України". – К. : Ін-т археології НАН України, 2022. – 448 с. : кол.іл.

Увазі шановного читача пропонуємо видання про здобутки української археологічної науки часів Незалежності нашої держави. Під одну обкладинку ми зібрали для Вас найцікавіші результати археологічних досліджень на пам'ятках від найдавніших часів заселення людиною теренів сучасної України, до ранньомодерного часу. Тож, книга складається з кількох основних частин, що відповідають окремим хронологічним періодам, до яких увійшло майже 50 нарисів. Для археологів, істориків, краєзнавців і всіх, хто цікавиться минулим нашого краю.

616.3
П 76
Прилипко, Л. Б. Гомеостатичний дисбаланс при асоційованому хронічному панкреатиті [Текст] : монографія / Л. Б. Прилипко ; М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т". – Ужгород : Говерла, 2022. – 184 с. : іл, табл.

Монографія спрямована на поглиблення, вдосконалення теоретичних відомостей та напрацювання практичних алгоритмів для діагностики та лікування пацієнтів із асоціацією хронічного панкреатиту та гіпертонічної хвороби. Отримані результати акцентують увагу на етіопатогенетичних, клінічних особливостях досліджуваної коморбідної патології, встановлюють ключові ознаки екзокринної функції підшлункової залози, розладів мінерального обміну, ліпідного метаболізму, активності антиоксидантної системи та запальної відповіді. Крім того, запропонована оптимізована схема терапії хворих, яка може широко використовуватись у щоденній клінічній практиці лікарів.

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день