Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2022-11-14
Продовжуємо знайомити вас з новими надходженнями у відділ художньої літератури, які отримано за Програмою поповнення фондів публічних бібліотек, які реалізовує  державна установа «Український інститут книги»
 

821.161.2
Д 17
Дан, Олександр. ІНСОМВІТА, або Життя та сновидіння Роберта Бланша : психол. трилер з елементами детективу / О. Дан. – К. ; Ірпінь : Перун, 2020. – 464 с.
 
Спробуйте згадати свій сьогоднішній сон. Більшість скаже, мовляв, їм, загалом, нічого не сниться, хоча, насправді, сни сняться щоночі. Просто коли ми прокидаємося, то забуваємо не тільки сон, а й сам факт його наявності. Усе тому, що надто вже складний людський мозок і занадто мало ми про нього знаємо. У центрі сюжету цієї книги - історія Роберта Бланша - адвоката, життя якого розділено на дві частини. Перша частина - це реальність, друга - це світ його сновидінь. Щоразу, засинаючи, він бачить один і той самий сон - своє інакше життя в іншому світі. У світі сновидінь його звуть Тревор, він військовий журналіст, який навіть не здогадується про інший бік сновиддя.Але одного разу Тревор потрапляє до психолога, який влаштовує йому гіпнотичний сеанс. Відтоді його життя круто змінюється. Саме цей сеанс невдовзі призведе до низки карколомних подій у його житті. В основу твору покладено реальні події.
821.112.2(436)
З-38
Захер-Мазох, Леопольд фон. Венера в хутрі / Л. фон Захер-Мазох ; пер. з нім. Н. Іваничук. – К. : Книголав, 2018. – 160 с.
 
До книжки ввійшли три повісті — «Дон Жуан із Коломиї», «Венера в хутрі» та «Місячна ніч», — які варто прочитати хоча б із цікавості: цікаво ж дізнатися, що розповіла людина, чиїм ім’ям згодом назвуть психічне відхилення.
Концепцію нової прози майбутній автор побачив крізь щілину у шафі, волею долі опинившись у спальні тітки. Пристрасть, батіг, хутра, у яких любила гуляти гола графиня, перетворилися на три кити, на які сперлася його творчість. У повісті «Венера в хутрі» описано факт з особистого життя автора.Він і його нова коханка уклали письмовий контракт, згідно з яким, на шість місяців професор історії Львівського університету перетворювався на раба за умови, що баронеса завжди... носитиме хутра. Проте ця повість насамперед про безмежне, фанатичне, одержиме кохання й божевільне почуття чоловіка до жінки. Чоловіка, який ладен був пожертвувати всім і, зокрема, власним життям заради свого кохання. Та про жінку, яка спочатку не могла зрозуміти суті вигаданої гри, а потім вміло нею користувалася...
821.111(417)
Є 44
Єйтс, Вільям Батлер. Таємна троянда : [зб. малої прози] / В. Б. Єйтс ; пер. з англ. О. О'Лір ; проілюстрував О. Кіналь. – Л. : Астролябія, 2020. – 256 с.
 
До цієї збірки малої прози Вільяма Батлера Єйтса (1865–1939), лідера ірландського літературного відродження, нобелівського лавреата, увійшли твори, натхненні ірландськими віруваннями та сказаннями, вченням розенкрейцерів та іншими містичними доктринами. Головною темою оповідей, хронологія яких сягає від дохристиянських часів до сучасної авторові доби, є одвічна боротьба між духовним і природним началами. Герої книжки — поети й закохані, ченці та вчені мужі, лицарі-іоанніти і члени Ордену Алхімічної Троянди — самопосвятно служать невловному ідеалу, втіленому в містичному образі троянди, між пелюстками якої проглядає то позачасове видиво спіритуальної краси, то безкінечно дороге обличчя коханої жінки, то вічна душа Ірландії…
821.111
С 31
Сент-Обін, Едвард.Патрік Мелроуз / Е. Сент-Обін. – Х. : Ранок : Фабула, 2020 (в опр.)Кн. 4 : Молоко матері : роман / пер. з англ. О. Тільна. – 2020. - 320 с.
 
Патрік подолав наркотичну залежність, одружився і зажив життям цілком нормальної людини. Він виховує двох синів і над усе прагне вберегти їх від жахіть власного дитинства. Але чи може доросла людина позбавитись привидів минулого? Чи вистачить його дружині сил на ще одну вередливу дитину, якою є Патрік? Чи вистачить самому Патрікові синівської любові, щоб прийняти рішення своєї матері? У цьому романі герої, попри власний вік і позірний життєвий досвід, продовжують шукати себе, намагаючись відокремити власне «я» від дитячихтравм, помилок батьків, неправильних рішень, соціального тиску і шкідливих звичок. Втім, може, це і є їхнє справжнє «я»?
821.161.2
Б 61
Білик, Іван Іванович. Меч Арея : іст. роман / І. І. Білик. – К. : Укр. пріоритет, 2020. – 440 с.
 
Історичний роман Івана Білика «Меч Арея» (1972) одразу став сенсацією зі складною та драматичною долею. Автор ототожнив гунського царя Аттілу з київським князем Богданом Гатилом, а літописних «гунів» з давніми русинами — предками українців, що викликало багато критики і суперечок в «класичних історичних колах», — вони не затихли і тепер, лише перетекли зі сторінок паперових видань на форуми «світової мережі». Згадки про ватажка «вандалів» і «гунів», що підкорив і тримав у покорі весь давній світ, дійшли до нас з глибини віків зі сторінок письмових згадок прадавніх істориків Пріска, Дестуниса, Йордана, Льва Диякона, Карамзіна та інших. Більшість з них гуна Атіллу очорнили, дехто возвеличив, а Іван Білик зумів зібрати всі ці розрізнені фрагменти в одну цілісну і несподівано сенсаційну картину нашого славного минулого. Кажуть, що історію пишуть переможці, тому не дивно, що наші предки вандали і гуни дійшли до нас як «дуже негативні персонажі», що зруйнували «величний і культурний» Рим — саме так їх змальовують вцілілі, не знищені історичні згадки. Автор же на сторінках роману жорстко руйнує ці стереотипи, навіть спираючись на ті скупі «негативні» крихти-спогади вищезгаданих істориків.
821.111(73)
О-54
Олкотт, Луїза Мей. Маленькі чоловіки : [роман] / Л. Олкотт ; пер. з англ. Б. Носенок. – Х. : Фоліо, 2020. – 304 с.
 
Американська письменниця Луїза Мей Олкотт (1832-1888) здобула світову славу завдяки роману «Маленькі жінки». Його героїні виросли, а улюблениця читачів Джо здійснила свою мрію виховувати хлопчиків. У старовинному маєтку вона заснувала незвичну школу, де нема суворих правил і чіткого розпорядку, та й програма не вимагає засвоїти якомога більше предметів. Хлопчики, різні за віком і характерами, шибайголови й зовсім безпомічні, розпещені надмірною батьківською увагою й колишні безпритульні, навчаються цінувати дружбу й покликання, порядність і співчуття. Непрості випробування роблять їх справжніми чоловіками. Адже не вік визначає це поняття. 

 


Новини

2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день