Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-11-03

94(100)
Р 44
Реттл, Елісон. 501 факт, який треба знати з... історії [Текст] / Е. Реттл ; пер. з англ. М. Пиріг. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2021. – 256 с. : іл.

Історія світу в цікавих фактах, які об'єднанi за хронологією, – чудова нагода для мандрівки в часі. У цій книжці минуле стає ближчим, а сучасне – зрозумілішим. Ви дізнаєтеся про утворення і розпад могутніх імперій, про правителів і лідерів, які вели за собою цілі народи, і про те, які незначні деталі були вирішальними для епохальних подій, а прості випадковості змінювали перебіг історії. Хто і як винайшов сiрники, хто був королем лише 20 хвилин, хто вбив людей пелюстками троянд, де і чому карали на смерть тварин – відповіді на такі питання ви знайдете на сторінках цієї книжки. Спробуйте розгадати загадки історії!

929(100)
Г 80
Гренчі, Росселла. Історії про видатних людей з дислексією [Текст] : 15 мотиваційних розповідей : [інтерв’ю з легендою кіно Генрі Вінклером] / Р. Гренчі, Д. Дзаноні. – Х. : Ранок : Кенгуру, 2019. – 184 с. : іл.

Ця книжка про знаменитих людей з дислексією, про те, що, ймовірно, існує зв'язок між дислексією та творчими здібностями. Вона призначена для людей, яких дуже збентежив цей діагноз. Вони сповнені сумнівів та недовіри, оскільки не знають, який вплив це матиме на їхнє життя. Історії про відомих людей з дислексією зможуть допомогти в розумінні про блеми та у вирiшеннi питання, як з нею впоратися.

327(73:470)
М 17
МакФол, Майкл. Від холодної війни до гарячого миру [Текст] : америк. посол у путінській Росії / М. МакФол ; пер. з англ.: О. Чупа, Г. Василенко. – К. : Yakaboo Publishing, 2020. – 496 с.

Колишній посол США в Росії, науковець Майкл МакФол аналізує відносини між двома країнами – Росією та США – у їхньому тридцятирічному розвитку. Ще у 1980-х автор уперше відвідав Росію й щиро полюбив радянських громадян за ïхнє прагнення демократичних змін. Пізніше МакФол став першою особою при президентові Обамi, яка просувала політику Перезавантаження в американо-російських відносинах, а потім – і послом у Росії. Однак, попри неймовірні докладені зусилля, усі сподівання на покращення взаємин між двома державами-антиподами не справдилися. Що сталося? Чому Росія, демонструючи позірну прихильність до демократичних цінностей, почала згортання свободи слова, вторглася в Україну, дозволила собі втручання у вибори президента США? Чому Сполучені Штати Америки так і не змогли втілити стратегію Перезавантаження в життя попри її палку підтримку серед самих росіян? Де й коли дипломатія в колись холодних відносинах стала такою нестерпно гарячою? У книжці "Від Холодної війни до Гарячого миру" Майкл МакФол подає детальну історію розвитку й занепаду американо-російських відносин і розглядає причини, які могли призвести до такого невтішного результату.

 

94(37)
Х 12
Хавр, Алекс. А потім прийшов Цезар... [Текст] / А. Хавр ; пер. укр. О. Кожушко. – Х. : Ранок : Фабула, 2019. – 192 с. : кол.іл. 

Давній Рим... Залізна хода легіонів, довга низка богоподібних імператорів, наймогутніша держава минувшини... Звідки все це? Невже крихітному містечку, яке виникло у VIII ст. до н. е. на берегах Тибру, просто пощастило стати відправною точкою в розвитку всієї західної цивілізації? "А потім прийшов Цезар..." – глибока, жива, насмішкувата і сповнена паралелей із нашою сучасністю оповідь про те, як Давній Рим, який колись вигнав царів, утратив республіканські цінності й знову опинився під владою імператорів. Автор книжки – відомий топ-блогер, учений і популяризатор науки, чиї статті регулярно друкуються на найбільш відвідуваних інтернет-ресурсах і в пресі.

94(71=161.2)"1918/1939"
Д 43
Дзира, Олеся. Українці в Канаді: суспільно-політичне становище в контексті імміграційної політики 1918-1939 рр. [Текст] / О. Дзира ; Нац. акад. наук України, Нац. б-ка України ім. В. І. Вернадського. – К. : [б. в.], 2020. – 260 с.

У книзі досліджуються суспільно-політичне становище українців Канади в міжвоєнний період, їхня участь у політичному та громадському житті та впливи на них політики Канади. Розкрито причини другої хвилі імміграції українців до Північної Америки, а також її характер, склад, умови переїзду. Показано залежність імміграційних процесів від законодавства Канади, еміграційної політики Польщі, Румунії, Чехословаччини, СРСР, діяльності мореплавних компаній та допомогових товариств. Виявлено цілі створення українських громадських організацій та освітніх закладів, охарактеризовано напрями та результати їх діяльності. Обґрунтовано вплив українських громадських об'єднань на консолідацію діаспори, збереження національної самобутності та запобігання асиміляційним тенденціям. Досліджено роль українців у політичному житті країни. Показано ставлення владних кіл та громадськості Канади до діяльності українців. Видання розраховане на викладачів, науковців, студентів, усіх, хто цікавиться історією зарубіжного українства. 

159.9
Р 79
Роуч, Мері. Вояки [Текст] : цікава наука про людей на війні / М. Роуч ; пер. з англ.: С. Білай, Г. Литвиненко. – Х. : Ранок : Фабула, 2019. – 304 с. : іл. 

Книжки Mepi Роуч дуже популярні у світі. І це недивно, адже вона глибокий, старанний дослідник, пропагандист науки й чудовий оповідач з гарним почуттям гумору. У "Вояках" письменниця дає цінні поради щодо того, як уцiлiти й зберегти бадьорий дух, здорову психіку й неушкоджене тіло, якщо доля закинула вас у гущу бойових дій. І якщо ви й дотепер думаєте, що головну небезпеку для солдата складає ворог, то ви помиляєтесь. Його основні супротивники – панiка, виснаження, спека, шум. Заступіть на чергування разом із Мерi Роуч – і ви по-іншому почнете ставитися до тих, хто стоїть на захисті нації.

811.161.2
Ш 73
Шмігер, Тарас. Історія українського перекладознавства [Текст] : навч. посіб. = A history of Ukrainian translation studies : a study guide / Т. Шмігер ; М-во освіти і науки України, Львів. нац. ун-т ім. І. Франка. – Львів : ЛНУ ім. І. Франка, 2021. – 180 с.

У книзі представлено основні поняття, принципи та особистості українського перекладознавства, щоб увести читачів у контекст історії української науки, а також допомогти студентам сформувати критичні навики для оцінки теорій перекладу й усвідомити динаміку дослідження перекладу. Вона складається з 16 тем, які охоплюють проміжок часу від Х до XXI сторiччя. Кожна тема має на меті не лише проникнути в український науковий контекст, а й порівняти його з тенденціями та характерними рисами інших шкіл перекладознавства у світі. Розраховано на студентів перекладацького відділу, але посібник також буде корисним для істориків перекладу й культури, мовознавців та літературознавців, україністів і славістів.

80(477)"19/20"
З-86
Зорівчак, Роксолана. З любов’ю до науки та життя [Текст] / Р. Зорівчак ; Наук. т-во ім. Т. Г. Шевченка, Коміс. всесвіт. літ. та міжкультур. комунікації ім. М. Лукаша. – Львів : [б. и.], 2021. – 220 с. : кол.іл.

Збірка містить матеріали про життя і творчість українського словесника, науковця й педагога – Роксолани Зорівчак. Її статті, інтерв'ю та спогади про неї розкривають умови, у яких зформувалася особистість українського інтелігента-державника. Розраховано на широке коло читачів – перекладознавців, перекладачів, культурологів, критиків, вчителів-словесників і книгознавців.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день