Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2022-08-21
821.161.2(477.87)
А 65
Андрейкович, Оксана Гаврилівна. Окриленість : вірші / О. Г. Андрейкович ; післяслово М. Попович-Павлік. – Ужгород : Карпати, 2022. – 80 с.
 
Дебютна збірка віршів О. Андрейкович – мудрої і навченої життям корінної ужгородки, яка, слідом за іншими літераторками нашої древньої закарпатської столиці, відкриває землякам і усім небайдужим поетичне мереживо таємниці й приховані скарби жіночих переживань, почуттів, мрій.
Про що вона?
Як зазначає у післяслові М. Попович-Павлік, вона про рідні гори, які здатні лікувати душу і які самі потребують ліків від нашої бездушності, бездуховності й нашої бездумності; та про трагедію втратити душу, бо втрачені душі не повернути; і про щастя прокидатися від доторку промінчика сонця, який «лоскотно біга по щоці»; а головним чином – про мрії, які дають нам наснагу жити, а для того поетеса нагадує нам заповідь неба: щоб усе збувалося в житті – не переставайте мріяти.
 
75.071(477.87)
Б 88
Бровді, Іван. Іван Бровді. Живопис. Скульптура = Ivan Brovdi. Painting. Sculpture = Ivan Bródy. Festmésyet. Szobrászat [Образотворчий матеріал] : альбом / вступ. ст. Л. Біксей ; передм. М. Дочинця. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2022. – 124 с. : іл.
 
Іван Бровді – художник і скульптор з яскравою індивідуальністю. Він входить до когорти тих митців, що прагнуть до ідеалу, досконалості, твори яких створюють духовність Закарпаття. Живопис автора вміщає біблейську повноту життя і любов’ю єднає серця глядачів. Своїм мистецтвом служить рідній землі і народу. Оригінальними та самобутніми творами скульптури і живопису народний художник І. Бровді збагачує мистецтво України.
 
821.161.2(477.87)
Г 12
Гаврош, Олександр Дюлович. Геніальне кохання : [фантаст. повість] / О. Д. Гаврош ; худ.-іл. О. С. Арістова. – Х. : Фоліо, 2021. – 224 с. : іл. – (Машина часу).
 
Фантастична повість Олександра Гавроша «Геніальне кохання» – четверта книжка серії «Музей пригод» (три попередні — «Музей пригод», «Врятувати Тараса Шевченка» та «Героїчні канікули» – вийшли друком у видавництві «Фоліо»).
Дивовижні мандрівки на кріслі-гойдалці – загадковому порталі переміщення в часі – тривають! Цього разу герої опиняться на весіллі самого Каменяра – Івана Франка, познайомляться з його нареченою, з Миколою Лисенком, з молодими «громадівцями». Але найцікавіші пригоди чекають на юну завідувачку фондів Музею раритетів Яну Приймак, незадоволену своїм приватним життям і розчаровану в сучасних чоловіках, яка, потрапивши у XIX століття, раптом зустріне там свою любов. Та чи зможе вона залишитися зі своїм коханим, дізнаєтеся, прочитавши нову повість О. Гавроша.
 
945(477.87)"18"
Г 12
Гаврош, Олександр Дюлович. Загадковий Духнович / О. Д. Гаврош. – Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2021. – 328 с. : іл. 
 
У другому, значно розширеному виданні «Загадкового Духновича» відомий журналіст і письменник Олександр Гаврош пропонує власне прочитання постаті священника і просвітителя Олександра Духновича (1803–1865), довкола якого досі точиться чимало суперечок: москвофіл, сепаратист чи зачинатель українського відродження за Карпатами?
Це перша книжка про найвідомішого закарпатця XIX століття, видана за межами історичного Закарпаття. До неї увійшли як уривки з щоденників, листів, автобіографій будителя, подані сучасною літературною мовою, так і статті Олександра Гавроша, його ж оповідання про дитинство Духновича «Родинна таємниця» та п'єса про останні години життя духовного батька Срібної Землі «Люб’язнійший приятель». У книжці вміщено також інтерв’ю з найвідомішою духновичезнавчинею Оленою Рудловчак, думки відомих дослідників, вірш Шевченківського лауреата Петра Скунця.
 
821.161.2(477.87)
Z 93
Zupan, Viktoria. Patranie po Karamelke = У пошуках Карамельки : rozpravkovy pribeh pre deti predskolskeho a mladsieho skolskeho veku / V. Zupan ; preklad V. Jurickova. – Lubica : Rosnicka, 2022. – 88 с. : il.
 
Вікторія Жупан є фаховим філологом і практичним психологом, однак, як сама зізнається, головним інспіратором її творчості стала колись бабка Олена, яка ще в ранньому дитинстві понарозказувала-понаприказувала дівчинці стільки дивовижних історій, що їх вистачило б не на одну збірку. Жаль, Віка була ще маленькою, багато з мовленого дитяча пам’ять просто не зафіксувала, а бабка неспогадано рано пішла з життя...
Відрадно, що доробком Вікторії Жупан зацікавилися і в сусідній Словаччині. Особливо тепло там відгукнулися на захопливу і небезпечну подорож безстрашного юнака Іванка та кумедного й допитливого голуба Біле Перо, які вирушили на пошуки викраденої принцеси Карамельки... Обдаровані діти з мистецької школи в Ястраб’є над Топлею навіть зіграли окремі сценки з казкової повісті. А допомогла їм це реалізувати їх духовна натхненниця, очільниця школи, знаний перекладач Валерія Юричкова. Ну а щоб дитяча уява працювала ще краще, талановита словацька художниця з Банської Бистриці Яна Штефанкова творчо візуалізувала окремі епізоди тексту.
Тож завдяки креативній і злагодженій командній грі повість Вікторії Жупан «У пошуках Карамельки» нині торує шлях і до словацького читача.
 
069(477.87)
К 60
Колекція ікон Закарпатського музею народної архітектури та побуту [Образотворчий матеріал] : альбом. – Ужгород : Вид-во Олександри Гаркуші, 2021. – 124 с. : іл. – Текст, титул арк. укр., англ. мовами.
 
Видання є продовженням серії публікацій Закарпатського музею народної архітектури та побуту, що знайомлять шанувальників мистецтва зі своїми збірками. Альбом містить фотоілюстрації взірців народного іконопису XVII – першої половини XX ст., що були поширені на теренах Закарпаття, а нині зберігаються в колекції музею. Тут представлені різновиди ікон, техніки їх виконання, ареал побутування. Серед них: ікони, написані на дереві, металі, склі, папері (літографія), на полотні. Завдяки іконописній збірці всі бажаючі мають змогу не просто ознайомитися з цим видом мистецтва, а й прослідкувати його розвиток, зміни, тенденції та віяння того чи іншого періоду на теренах Карпатського регіону.
Для етнографів, мистецтвознавців, дослідників народного мистецтва та всіх, хто цікавиться матеріальною культурою краю.
 
75.071(477.87)
К 66
Людмила Корж-Радько [Образотворчий матеріал] = Liudmyla Korzh-Radko : альбом / упоряд.: Л. А. Корж-Радько, О. Гаркуша ; вступ. ст. О. О. Авраменко. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2021. – 200 с. : кол.іл. – Текст укр., англ. мовами.
 
Альбом представляє творчість української мисткині Людмили Корж-Радько, яка працює в різних жанрах образотворчого мистецтва. Роботам художниці притаманні важливі світоглядні і життєві сенси. Твори переповнені власними почуттями, філософськими роздумами про сучасність, красу і глибину жіночої душі, самопізнанням.
Високий художній рівень та глибокий зміст творчих робіт Л. Корж-Радько робить їх вагомим мистецьким надбанням, що збагачує художню скарбницю України.
 
796.5(477.87)
К 71
Косовська, Аліна. Закарпатський туристичний шлях : щоденник першої зимової експедиції / А. Косовська. – Львів : Українська академія друкарства, 2022. – 160 с. : кол.іл.
 
Закарпатський Туристичний Шлях – найдовший гірський маршрут в Україні. Його протяжність – 398 кілометрів. ЗТШ проходить через більшість найвищих гірських масивів в Українських Карпатах. До 2022 року маршрут не був пройдений в зимовий період, незважаючи на неодноразові спроби проходжен¬ня в попередні роки. Вперше здолати шлях вдалось спортсменці з Донеччини Аліні Косовській. Дівчина стартувала з с. Великий Березний 8-го січня 2022 року і завершила маршрут в с. Ділове 14-го лютого 2022 року.
Зимове проходження ЗТШ ускладнюють технічні високогірні ділянки, для проходження яких необхідне спеціалізоване спо¬рядження та навички роботи з ним. Додаткову небезпеку створюють сувора погода та сильні морози, лавинонебезпечні схили та снігові карнизи. Зимовий Закарпатський туристичний шлях є завданням на витривалість через кількаметровий шар снігу і необхідність нести з собою велику кількість сніжно-льодового спорядження. В цій книзі Аліна Косовська в деталях описує свою мандрівку та підготовку до неї. Дівчина навмисне зачіпає і емоційну, і технічну складову, для того щоб книга перш за все стала помічником для спортсменів та туристів, які наважаться повторити зимовий Закарпатський Туристичний Шлях. Перед зимовим проходженням Аліна пройшла всі ділянки маршруту влітку, що також описує у своїй книзі-щоденнику, тож викладена тут інформація може стати у нагоді мандрівникам, які планують пройти маршрут в будь-яку пору року.
Під час експедиції також була реалізована волонтерська програма «First Aid Kit Action». В її рамках Аліна Косовська доставила в колиби та туристичні притулки на маршруті аптечки першої домедичної допомоги, якими за потреби зможуть скористатись мандрівники.
Для широкого кола читачів.
 
821.161.2(477.87)
М 58
Між Карпатами і Татрами : сказки. – Ужгород : РІК-У, 2020.     
Вип. 35 : Тітка Аґата та її котяча сімка = Teta Agata a jej macacia sedmicka : [казкова повість] / П. Карпинський ; пер. зі словац., вступ. слово Т. В. Ліхтей, іл. Л. А. Корж-Радько. – 2022. - 52. с. : іл. – Текст укр., словац. мовами.
 
Видання презентує казкову повість відомого словацького письменника Петра Карпинського «Тітка Аґата та її котяча сімка» в українському перекладі Тетяни Ліхтей. Своїх читачів автор запрошує в гості до тітки Аґати та її котячої компанії – Понеділка, Вівторка, Середи, Четверга, П’ятниці, Суботи й Неділі на вулицю Акацієву, 4, аби прожити разом з ними купу цікавих пригод.
 
001.8(477.87)
У-33
Ужгородський національний університет. Науковий вісник Ужгородського університету : [зб. наук. пр.] / М-во освіти і науки України, Ужгород. нац. ун-т, Ужгородський національний університет; редкол.: З. Адамія, А. Архангельська [та ін.] ; гол. ред. М. Номачі. – Ужгород : ПП Данило С. І., 1996.     
Серія : Філологія, Вип. 2 (46) / ред.-пер. О. Миголинець. – 2021. – 346 с. – Текст укр., чес., рос., білорус., пол. мовами. – Бібліогр. наприкінці ст. – 200 грн
На пошану Йосипа Олексійович Дзендзелівського (до 100-річчя з дня народж.)
 
001.8(477.87)
У-33
Ужгородський національний університет. Науковий вісник Ужгородського університету : зб. наук. пр. / Ужгород. нац. ун-т, М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т"; редкол.: І. Є. Барчій, С. М. Сухарев [та ін.]. – Ужгород : Говерла, 1996.
Серія : Хімія, Вип. № 2 (46) 2021. – 2021. – 110 с. : рис., табл. – Текст укр., англ. мовами.
 

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день