Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-07-13

94(44)".../17"
А 28
Ададуров, В. Історія Франції [Текст] : корол. держава та створення нації (від поч. до кін. XVIII ст.) / В. Ададуров.  Львів : Видавництво УКУ : Ін-т іст. дослідж. Львів. нац. ун-ту ім. І. Франка, 2002. – 444 с. : кол.іл, табл.  (Історія країн світу).

"Історія Франції", яку написав кандидат історичних наук, викладач Українського Католицького університету, докторант Вищої школи практичних досліджень Паризького університету Вадим Ададуров, є першою опублікованою в незалежній Україні синтезою історії європейської країни авторства вітчизняного дослідника. Надзвичайно потрiбна на часі й задумувана передусім як навчальний посібник для майбутніх спеціалістів у галузі. гуманітарного знання (істориків, філологів, міжнародників, політологів, юристів, економістів, соціологів, географів). Ця книга знайомить украïнських науковців з найпомітнішими методологічними, концептуальними, фактологічними досягненнями французької історичної думки ХХ ст. "Історія Франції" - це посібник сучасного європейського взірця, в якому ретельний виклад наукових фактів здійснено у доступній найширшим колам читачів яскравій, популярній манері.

316.6(44)
Д 25
Дебре, Р. Інтелектуальна влада у Франції [Текст] / Р. Дебре ; пер. з фр. В. Артюх.  К. : Дух і Літера, 2008.  312 с.

Книга «Інтелектуальна влада у Франції» присвячена вивченню французької інтелігенції, її структурних ієрархій, звичок та інституцій. Досліджується вплив інтелектуалів на суспільство, політику, культуру. Автор пропонує аналіз та критику «інтелектуальної влади» у Франції, застосовуючи оригінальний метод «медіології», що вивчає «парадокси і загадки культурних трансмісій» - технічних засобів передачі і розповсюдження знаків, практичних та інституційних опосередкувань, які уможливлюють життя смислів в культурі.

94(477)"19"
Ж 91
Журавльов, Д. В. Хто є хто в українській історії [Текст] : [князі, гетьмани, повстанці, диктатори, видатні особи 20 ст.] / Д. В. Журавльов. 
– Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2011.  416 с.

В українській історії було багато цікавих постатей, що прославляли і ганьбили державу, захищали її ціною власного життя чи життя сотен безневинних і зраджували побратимів, власним коштом будували храми та школи і грабували багатих та бідних. Ось вони – сотня «янголів» і «демонів», що творили історію.

94(477)
У-45
Україна крізь віки [Текст] : [навч. посіб. з історії України для серед. шкіл] : [зб. ст.] / упоряд. М. Ф. Слабошпицький ; редкол.: Я. Дашкевич, В. Загорій [та ін.]. 
– К. : Ярославів Вал, 2000.  232 с. : іл.

До посібника увійшли статті відомих учених і письменників, присвячені окремим сторiнкам історії України від часів Київської Русі до наших днів.

929(477)
В 53
Висоцький, С. О. Княгиня Ольга і Анна Ярославна 
– славні жінки Київської Русі [Текст] / С. О. Висоцький. – К. : Наук. думка, 1991. – 104 с. : іл.

На основі пильного вивчення та осмислення давньоруських і візантійських джерел автор змальовує портрети двох славнозвісних жінок - великої княгині Ольги та королеви Франції Анни Ярославни. Їх розділило майже століття, але обидві зробили великий вплив на державні справи Київської Русі та Франції, на європейську політику свого часу. Автор розкриває перед читачем відомі, напівзабуті і незнані ще факти далекої минувшини.

94(477.411)"196"
М 18
Малаков, Д. У Києві 60-х [Текст] / Д. Малаков, І. Малакова ; фото: Б. Бабанова, О. Бормотов [та ін.]. – К. : Варто, 2020. – 312 с. : іл. – (Незачинене вікно).

Яскрава розповідь про насичене подіями життя міста у далекі 1960-ті роки – продовження книги Дмитра Малакова "У Києві 50-х". Десятиліття 60-х років ХХ століття було надзвичайно важливим для утвердження духу свободи і демократії в громадських, культурних і мистецьких реаліях столиці України. Автори як носії історичної пам'яті передають в своїй розповiдi неповторну атмосферу київського повсякденного життя і роблять це з вiдчуттям гордості й шани до видатних особистостей та пересічних мешканців, що своєю працею творили красиве сучасне місто. Книга проілюстрована унікальними світлинами з родинних збірок киян і архівними фотографіями. Особливого шарму виданню додають рисунки видатного українського графіка Георгія Малакова, який талановито і з тонким гумором відобразив сценки мiського життя 60-х років.

355(477)"2014/2018"
П 44
Подобна, Є. Дівчата зрізають коси [Текст] : [кн. спогадів] / Є. Подобна ; фото: А. Заклецький, А. Инеррен [та ін.] ; Укр. ін-т нац. пам’яті. – К. : Люта справа, 2018. – 345 с. : кол.іл.

Книга містить спогади 25 жінок-військових, що брали участь в АТО у складі Збройних сил України та добровольчих підрозділів у 2014-2018 pp. як стрілки, кулеметниці, медики, мінометниці, снайперки тощо. Це розповіді про бойові операції різних років на Луганщині та Донеччині, про звільнення українських міст та сіл від окупантів, спогади про побратимів, місцевих мешканців, воєнний побут, а також роздуми про становище жінки в українському війську в різні періоди війни. Розповіді доповнені фотографіями із зони бойових дій.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день