Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-02-15
911.3
Г 20 
Гарві, Д. Бунтівні міста : від права на місто до міської революції / Д. Гарві ; пер. з англ. В. Циба. - К. : Медуза, 2021. - 296 с. 
 
«Бунтівні міста» відомого англо-американського економічного географа та антрополога Девіда Гарві — це корпус концептів та ідей, що назавжди змінили урбаністику. Ключовим поняттям книжки стало «право на місто», яке акумулює весь комплекс людських прав. Місто є соціальним та фізичним простором, де переплітаються конфлікти за економічні та символічні блага — виборюється гідна праця чи гендерна рівність. Місто — це парадоксальний простір утопічних експериментів містян та прагматичного планування девелоперів, тут вкорінюється нерівність і виробляється культура спротиву. Коли ж міста бунтують? Глобальна фінансова криза 2008 року стала поштовхом для самоорганізованих протестних рухів, які, на думку Гарві, по-новому вимагають права на місто та надихають об’єднуватися заради соціально-економічних змін.

 

72
А 46
Александер, К. Як будувати на віки : архітектура поза часом / К. Александер ; пер. з англ. М. Климчук. - К. : Основи, 2020. - 464 с. : іл.
 
Ця книга — одне з найбільш важливих видань XX століття, що вплинула на розвиток дизайну, проєктування, архітектури та комп’ютерних наук. Вона пропонує радикально новий підхід до архітектури й проєктування простору, переосмислення традиційних ідей і практик. У центрі уваги автора — людина, а не архітектор, спосіб використання будинку, а не його зовнішній вигляд. Крістофер Александер формулює послідовну теорію архітектури і показує, наскільки тісно вона вплетена в саму природу людини. Чому нам так приємно гуляти вулицями середньовічних міст? Бо їх будували не архітектори, а звичайні люди. Крістофер Александер — архітектор-практик, професор Каліфорнійського університету в Берклі, досліджує просторові структури і взаємодію людини з архітектурою. Його книжки стали класикою і глибоко вплинули на сучасний дизайн, архітектурне проєктування, науку про системи та інформатику/

 

908(477)
Ц 56
Ці дивовижні українці / авт. тексту Є. Нєвєжина, авт. ідеї, гол. ред. І. Тараненко, авт. ідеї, гол. ред. Ю. Курова, іл. А. Шостко. - К. : Green Penguin : Media Friends, 2019. - 48 с. : кол.іл. 
 
«Ці дивовижні українці» - захоплива космічна мандрівка у світ України та людей, котрі її населяють. Космічна, бо Україна – це цілий всесвіт, де діє безвідмовний закон тяжіння українця до землі, де сяє, але не завжди гріє сонце свободи. Тут тисячолітня історія та новітні українські ноу-хау, тут смачнюча бабусина їжа й таємничі прадавні символи. А все це разом складається в один неповторний код-орнамент, що поєднує нас у єдине ціле й робить українську галактику відмінною від інших. А ще мандрівка космічна тому, що українці – просто Космос! І цей проєкт – найкращий привід у цьому переконатись!

 

7(477)
К 56
Ковчег. Українське народне мистецтво [Образотворчий матеріал] : альб.-кат. / Я. Винницька, Л. Собуцька [та ін.] ; авт. ідеї: Т. Лозинський, Я. Винницька ; упоряд. О. Лозинський ; Ін-т колекціонерства укр. мист. пам’яток при НТШ, Культурна платформа Ковчег "Україна", Музей етнографії та худ. промислу Ін-ту народознавства НАН України. - Львів : Коло, 2021. - 432 с. : кол.іл.
 
Цей фотоальбом – чиста розкіш. Рафінова краса без зайвих домішок. Місце зустрічі минулого і майбутнього України – давні автентичні скарби з приватних і музейних колекцій у сучасній мінімалістичній верстці від відомого українського художника та дизайнера Остапа Лозинського.

 

304(477)
М 36
Мацко, І. Секрети українського щастя, або Хюґе по-українськи : мистецтво знаходити щастя у традиціях та сучасності українського народу / І. Мацко ; фото: О. Павлюченков, Ю. Запорожченко. - К. : Самміт-книга, 2019. - 208 с. : фото.кол. 
 
Українці - нація щасливих людей! А враховуючи історичні моменти та соціальні труднощі, геноциди та гноблення - українці справді унікальні у своєму баченні щастя, його розумінні. Одвічно українці вміли радіти життю. Але щастя лише на 10% тільки залежить від обставин і на 90% від нас. Ми самі обираємо цінності, на що витрачаємо час, які думки впускаємо у себе і як ставимося до тих ситуацій, що відбуваються у нашому житті. Насправді все просто. Варто лише захотіти змінити свої погляди на життя, щоб стати щасливим. Ця книга — погляд на наш унікальний рецепт щастя по-українськи, на наше вміння бути щасливими. Вона для того, щоб зрозуміти, що таке щастя, знайти його для себе у маленьких дрібничках, які наповнюють наше життя.

 

75.071(477)
С 81
Сто слів про Андрія Антонюка : кн. спогадів / В. Антонюк, Д. Антонюк [та ін.] ; упоряд., вступ. ст., прим. Т. Д. Кремінь. - Миколаїв : Іліон, 2020. - 476 с. : іл. 
 
У книзі представлені спогади про Андрія Антонюка – видатного українського живописця, народного художника України, лауреата Державної премії України імені Тараса Шевченка. Уміщено оновлені біографічні матеріали, рідкісні світлини, окремі документи, репродукції маловідомих полотен, описи окремих виставок, а також невідомі факти з його життя і творчості. Частина матеріалів друкується вперше.

 

811.161.2
Д 44
Дидик-Меуш, Г. Мокряни : говірка маминого села, словник / Г. Дидик-Меуш ; Наук. т-во ім. Т. Г. Шевченка, Мовознав. коміс. - Львів : Піраміда, 2021. - 288 с.
 
Пропоноване видання є словником говірки села Мокряни Дрогобицького району Львівської області. Говірка належить до наддністрянського говору і в межах цього говору становить самобутнє явище. Словник укладено на підставі мовлення носіїв говірки чотирьох поколінь однієї родини, що стало можливим завдяки записам Дарії Дидик (Бучок), через те книжка є особливою і з погляду лексикографічного жанру : «мамин словник», «словник однієї родини», «Жіночий словник». 

 

159.923
Ч-60
Чиксентмігаї, М. Потік = Flow : психологія оптимального досвіду / М. Чиксентмігаї ; пер. з англ. Г. Ф. Луіс. – Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017. - 368 с.
 
Мігай Чиксентмігаї – відомий американський психолог та почесний професор Клермонтського університету, член Американської академії освіти, Американської академії наук та мистецтв і Національної академії досліджень дозвілля. Автор близько 20 книжок і понад 120 статей про творчість і щастя, він зробив неоціненний внесок у розвиток сучасної психології, досліджуючи такі незвичайні теми, як щастя, креативність та особисте благополуччя. Що робить людей щасливими? Як повністю реалізувати свій потенціал і досягти внутрішньої гармонії? Автор відповідає на обидва запитання, причому вельми нетривіально. Спираючись на численні дослідження, він стверджує, що відчуття щастя дає людині так зване переживання потоку – радості, творчості, цілковитої зануреності в життя, реалізації свого потенціалу. І воно доступне кожному з нас… Переконайтеся, що бути щасливим легко, – та станьте одним з таких!
 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день