Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2022-02-15
811.521
Е 28
Еґава, Х. Японська мова: ґендерний аспект : навч. посіб. для читання / Х. Еґава ; Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. - К. : Вид. дім Дмитра Бураго, 2017. - 140 с. : іл. 
 
Навчальний посібник містить два розділи: «Японські історичні фрагменти ґендерного характеру» і «Феномени ґендерного характеру в сучасній японській мові». Кожен із розділів має підрозділи, які відображають багатосторонні явища з цієї проблематики. Кожний підрозділ ділиться на певні «етапи для читання», які спрямовані на підвищення зацікавленості з боку студентів до конкретної теми. Кожний етап має свій «словник», «текст», «базові» і «додаткові завдання», які дозволяють вдосконалити та поглибити тему на цьому етапі. Посібник торкається різноманітних як соціальних, так і мовних феноменів ґендерного характеру в діахронічному та синхронічному плані і адресується студентам, які володіють японською мовою на середньому (中級) та вищому (上級) рівнях, певною мірою обізнані із засадничими основами функціонування японського суспільства, а також мають необхідні практичні навички японського писемного та усного мовлення.

 

811.521
Е 28
Еґава, Х. Японська ієрогліфіка : навч. посіб. / Х. Еґава, О. І. Кобелянська ; Ін-т філології Київ. нац. ун-ту ім. Т. Шевченка. - К. : Вид. дім Дмитра Бураго, 2020. - 208 с. : іл, табл. 
 
Навчальний посібник з японської ієрогліфіки призначений для широкого кола користувачів різних вікових груп, включаючи учнів середніх та старших класів шкіл, студентів університетів, а також для самостійного вивчення японського письма. Ідеально підходить для початківців, проте рекомендується також для середнього і просунутого етапів опанування японської мови. Незалежно від того, чи ви перебуваєте на стаціонарному навчанні, чи навчаєтесь самостійно, ви можете успішно використовувати цей посібник для вдосконалення своїх практичних знань у галузі японського письма.

 

342.7(477+100)
Ч-57
Чечерський, В. І. Право на репродукцію (відтворення) у системі основоположних прав людини: конституційно-правове дослідження : монографія / В. І. Чечерський. - Херсон : ОЛДІ-ПЛЮС, 2019. - 416 с. 
 
Монографія присвячена праву на репродуктивне відтворення, як окремому фундаментальному праву людини. У ній проаналізовано поняття, зміст, принципи реалізації та захисту зазначеного природного права, а також джерела витоку. Обґрунтовано наявність у кожної людини вроджених потреб, у тому числі потреби на продовження роду, специфіку їх втілення у репродуктивній поведінці людини, як особливої біосоціальної істоти. Розкрито місце вищезазначеного права серед інших прав людини. Значну увагу виділено проблематиці нормативного врегулювання репродуктивних прав у міжнародному праві та в національних законодавствах. Особливе місце займають питання щодо особливостей врегулювання у зарубіжних країнах застосування допоміжних репродуктивних технологій, донації гамет і ембріонів, права на вибір статі дитини та штучне переривання вагітності, використання новітніх технологій біоінженерії, а також державної політики у сфері народонаселення.

 

821.161.2.09
З-15
Задорожна, Л. М. Мистецтво портретування в історії української літератури першої половини XIX століття (прозова сторінка) : монографія / Л. М. Задорожна ; М-во освіти і науки України, Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. - 2-ге вид. допов. і перероб. - К. : ВПЦ "Київ. ун-т", 2018. - 460 с. : іл. 
 
У книзі розглядається своєрідність та основні здобутки образного і тематичного багатства прозової сторінки української літератури нової доби в період її зародження і становлення. Прочитання творів здійснено згідно наукових вимог та відповідно до провідного типу творчості розглянутого періоду літератури.  

 

821.161.2.09"18"
З-15
Задорожна, Л. М. "І все то, все то в Україні!." : картини укр. природи в поезії Т. Шевченка періоду заслання : монографія / Л. М. Задорожна ; М-во освіти і науки України, Київ. нац. ун-т ім. Т. Шевченка. - 2-ге вид., допов. - К. : ВПЦ "Київ. ун-т", 2020. - 259 с. 
 
У книзі розглянуто особливості поетичної творчості Т.Шевченка періоду заслання, що виявляють у його баченні світу одночасно поета і художника. Визначено, як у зображенні картин української природи поет являє свою нерозривну єдність із Україною та новий рівень української поезії. 

 

930(477)"18/19"
С 76
Ставнюк, О. В. Микола Петров: українознавець, краєзнавець, києвознавець / О. В. Ставнюк, В. В. Ставнюк. - К. : Саміт-книга, 2020. - 352 с. : іл, портр, табл.
 
Книгу Оксани та Віктор Ставнюків присвячено Миколі Івановичу Петрову, більша і найпродуктивніша частина життя якого пройшла у Києві. Тут він навчався і працював у Київській духовній академії; тут він зростав як учений і був обраний до першого складу Української академії наук. У своїй науковій і суспільно-політичній діяльності Микола Петров особливу увагу приділяв історії Києва, стану збереження його історико-культурних пам’яток, які ще й сьогодні є «візитівкою» столиці України.

 

94(4)"19"
С 53
Снайдер, Т. Чорна земля : голокост як історія і застереження / Т. Снайдер ; пер. з англ.: П. Білак, О. Камишникова, Т. Родіонова ; наук. ред. В. Склокін. - К. : Медуза, 2017. - 400 с. : іл.
 
Ґрунтовне дослідження історика Тімоті Снайдера, що вже встигло стати світовим бестселером, пропонує новий погляд на великий злочин ХХ століття й водночас розкриває ризики, з якими ми стикаємося в ХХІ столітті. На основі нових джерел зі Східної Європи і забутих свідчень вцілілих, «Чорна земля» визначає Голокост як подію, яка є нам ближчою і зрозумілішою, ніж здається на перший погляд - і від того ще страшнішою. Голокост постав в уяві Гітлера як стратегія відновлення балансу на планеті та отримання необхідних німцям ресурсів через ліквідацію євреїв. Такий сценарій можна було реалізувати лише у випадку повного знищення Німеччиною інших держав. Тому мета Гітлера полягала у веденні колоніальної війни в самій Європі. У зонах бездержавності майже всі євреї загинули. Переосмислюючи уроки Голокосту, автор «Чорної землі» підсумовує: ми не зрозуміли сучасність і поставили під загрозу майбутнє. На початку нового століття доводиться оглядатися на початок минулого: боротьба за ресурси, продовольча криза супроводжуються ідеологічними викликами світового порядку. Тож Голокост - це не лише історія, але й застереження.

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день