Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ЗБЕРІГАННЯ БІБЛІОТЕЧНИХ ФОНДІВ

2022-02-09

636.9
Б 61
Білай, Дмитро Валерійович
. Кролівництво [Текст] : підручник / Д. В. Білай. - Херсон : Олди-плюс, 2020. - 296 с. : табл., рис.

Описано породи кролів різного напряму продуктивності. Значна увага приділяється технології виробництва і переробки продукції кролівництва на промисловій основі. Наведено відомості про найбільш поширені хвороби цих тварин, методи їх профілактики, надання першої допомоги. Підручник розроблено у відповідності до робочої навчальної програми «Технологія виробництва продукції кролівництва і звірівництва» із спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» для студентів аграрних вищих навчальних закладів I–II рівнів акредитації та програми для студентів аграрних вищих навчальних закладів III–IV рівнів акредитації із спеціальності «Зооінженерія» та «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва».

696/697
К 78
Кравченко, Віталій Сергійович
. Санітарно-технічне обладнання будинків [Текст] : підруч. для студентів вищ. навч. закл. / В. С. Кравченко, Л. А. Саблій, П. Л. Зінич. - Вид. 2-ге, допов. та перероб. - К. : Кондор, 2020. - 458 с. : рис., табл.

 У підручнику розглянуті системи та схеми внутрішнього холодного, гарячого і протипожежного водопостачання; водовідведення, опалення та вентиляції будинків різного призначення. Викладені основні відомості про влаштування, монтаж, проектування та експлуатацію санітарно-технічних систем, житлових будинків та промислових об’єктів. Описані принципи роботи, основи розрахунку.

641.56(477)
Н 35

Національна кулінарна спадщина України [Текст] / А. А. Плесконос, Н. Л. Писаренко, Л. Ф. Артюх. - К. : Балтія-Друк, 2021. - 152 с. : кол.іл.

ЇЖА ИНКОГНИТО. Українська кухня як європейське культурне надбання.
Побутові традиції нашого народу – це невід'ємна частина української історії. Кілька років тому Центр культурних досліджень Міністерства культури України розробив детальну методику визначення елементів нематеріальної культурної спадщини. До її складу увійшли і кулінарні традиції українського народу.
Це видання є результатом багаторічної копіткої роботи авторів – дослідників українських культурних традицій, які займалися науковими пошуками їх витоків в безперервному процесі формування культурного коду нації і виявленням його унікальних рис в аспекті загальноєвропейської культури.Автори звернулися за консультаціями до відомого етнографа, фахівця Інституту народознавства Національної академії наук України Лідії Артюх. Які витвори кулінарного мистецтва України можна беззаперечно подавати в Світовий список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО?

631.6
К 78

Краплинне зрошення [Текст] : навч. посіб. для студентів вищ. навч. закл. напряму підгот. "Гідротехніка (водні ресурси)" та за спец. "Гідромеліорація" : європ. кредитно-трансферна система / М. І. Ромащенко, А. М. Рокочинський [та ін.] ; за ред.: М. І. Ромащенко, А. М. Рокочинський ; М-во освіти і науки України, Нац. ун-т водного госп-ва та природокористування, Ін-т водних проблем і меліорації НААН. - Херсон : Олди-плюс, 2019. - 300 с.

У посібнику розглянуто принципи проектування систем краплинного зрошення з урахуванням кліматично-ґрунтових умов України та біологічних особливостей сільськогосподарських культур, питання їх будівництва та експлуатації. Навчальний посібник призначено для студентів вузів напряму підготовки «Гідротехніка (водні ресурси)» професійного спрямування «Гідромеліорація», а також може бути корисним для наукових працівників, співробітників проектних та водогосподарських організацій, фермерів та працівників сільськогосподарських підприємств різної форми власності.

629.7
К 62
Коляда, Ігор Анатолійович
. Ігор Сікорський [Текст] / І. А. Коляда. - Харків : Фоліо, 2021. - 128 с. : іл. - (Знамениті українці).

Ігор Сікорський (1889—1972) — авіаконструктор і відчайдушний пілот власних літаків, «батько світового гвинтокрилобудування», вчений та філософ. Його «Ілля Муромець», найкращий літак Першої світової війни, став прообразом пасажирської та стратегічної бомбардувальної авіації. Уже у двадцять два роки авіаконструктор-киянин підкорив Європу власними винаходами. Він навчався та працював у Парижі, Києві, Петербурзі, згодом емігрував до США, де займався серійним гвинтокрилобудуванням, створенням перших міжконтинентальних пасажирських авіалайнерів. Машинам фірми Сікорського належала більшість світових рекордів, зокрема абсолютних.

641.55
К 50
Клопотенко, Євген Вікторович. Зваблення їжею [Текст] : 70 рецептів, які захочеться готувати / Є. В. Клопотенко. - К. : Книголав, 2021. - 192 с. : кол.іл. - (Полиця нон-фікшн).

«Зваблення їжею: 70 рецептів, які захочеться готувати» книжка авторських рецептів відомого українського шеф-кухаря, блогера, чиї матеріали можна прочитати у рейтингових медіа, ведучого літературно-кулінарного шоу на «UA: Суспільне» та кулінарного експерта програми «Сніданок з 1+1» на каналі «1+1», реформатора шкільного харчування та автора першого в Україні кулінарного онлайн-курсу «Міркувати, як кухар» Євгена Клопотенка.
До книжки входять 70 рецептів, поділених на сім розділів: сніданки, закуски та салати, перші страви, другі страви, страви для дітей, солодкі страви, варення. Корисним доповненням є готові варіанти страв для особливих обідів та вечерь. Вступне слово та примітки автора мотивуватимуть читачів експериментувати на кухні, створюючи власні шедеври. Ілюструватимуть рецепти яскраві фуд-фото. «Книга повністю відповідає моїй місії та місії моєї команди покращити культуру харчування.

641.55(477)
К 50
Клопотенко, Євген Вікторович
. Зваблення їжею з українським смаком [Текст] / Є. В. Клопотенко. - К. : Книголав, 2020. - 176 с. : кол.іл. - (Полиця нон-фікшн).

Зваблення їжею з українським смаком" - це вже друга книжка відомого шеф-кухаря, кулінарного експерта та телеведучого Євгена Клопотенка, яка виходить у видавництві #книголав Автор протягом кількох років досліджував історію національних страв, вивчав кулінарну літературу різних часів, мандрував всією країною, спілкувався з істориками, щоб сформувати власне розуміння української кухні і викласти його у новій книжці. У ній — 70 авторських рецептів давніх страв, які розділено на 9 розділів. Ви дізнаєтесь як приготувати супи та юшки, страви з м’яса, риби, овочів та грибів, каші, напої, закуски, випічку та солодке. Окрім рецептів, книжка містить чимало цікавих фактів про українські продукти та харчі — як їх споживали раніше, чим вони корисні, у який спосіб їх найкраще готувати. А ще кулінарний експерт згадує про свою дослідницьку експедицію та міста, які вразили його своєю кулінарною традицією.

 


Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день