Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2013-10-10

Сегеда, Сергій Петрович. У пошуках предків. Антропологія та етнічна історія України / С. П. Сегеда. - К. : Наш час, 2012. - 432 с. : іл. - (Невідома Україна). 

 Коли на теренах сучасної України з*явилися перші люди? Який зовнішній вигляд мали мисливці на мамонтів? Чи був однорідним етнічний склад мезолітичних племен України? Де розташовувалася "прабатьківщина" індоєвропейців? Чи були творці трипільської культури автохтонами на сучасних українських історичних землях? Хто вони, кіммерійці, скіфи та сармати? Які фізичні риси були притаманні стародавнім слов*янам і людності "Руської землі"? Де слід шукати найдавніші антропологічні витоки сучасних українців? Як було реконструйовано зовнішність Нестора Літописця, Ярослава Мудрого, Івана Сірка й інших визначних постатей української історії?

 Відповіді на перелічені й інші питання пропонує ця книга, де узагальнено дані з антропології історичних українських земель від найдавніших часів до сьогодення.

 

Устименко, Василь Євдокимович. У кожного своя правда. Істина одна : корюківка: довічний біль / В. Є. Устименко ; Черніг. облдержадмін., Укр. ін-т нац. пам’яті, Черніг. облас. орг. Нац. спілки краєзнавців України. - К. : Україна, 2013. - 440 с. : іл

В основу історчиного науково-документального дослідження покладено великий обсяг джерел, архівних матеріалів, розповідей очевидців Корюківської трагедії, знищення німецько-фашистськими  загарбниками у тисячних вимірах мирних співвітчизників та десятків населених пунктів Чернігівщини у 1941-1943 рр. 

Дослідження спрямоване на пошук відповідей на запитання: чому така трагедія могла статися без упередження і захисту населення, сіл і міст України наявними можливостями велетенської держави Союзу РСР та УРСР спільно з Українським штабом партизанського руху взагалі та кількатисячним Чернігівським партизанським з*єднанням зокрема.

Полемічність праці розрахована на історика, науковця, журналіста, краєзнавця, студента, старшокласника, небайдужого читача на всі часи. Адже Корюківська трагедія - то довічний біль багатьох поколінь українців.

 

Кремень, Василь Григорович. Синергетика в освіті: контекст людиноцентризму : монографія / В. Г. Кремень, В. В. Ільїн. - К. : Педагогічна думка, 2012. - 368 с.

У монографії досліджується проблема сучасного етапу розвитку інституту освіти в контексті синергетичного підходу, на оснлв іякого формується новий стиль мислення і знання. Автори показують можливості і перспективи синергетичної парадигми у побудові моделей розвитку соціокультурних та освітніх процесів, місця в них смислового буття людини. В організації процесу навчання і виховання синергетика виступає як зміст і метод освітньої теорії і практики. Для створення цілісної креативної особистості, яка потрібна для "суспільства знань", освіта повинна більшою мірою враховувати досягнення сучасних концепцій самоорганізації і саморозвитку, які уособлює синергетика.

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день