Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2015-04-22
К 82.3
З-18
 Закарпатські замки у легендах, переказах та літературних творах [Текст] / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Обл. орг.-метод. центр культури ; упоряд., підгот. текстів, вступ. ст., іст. довідки, прим., словник : І. В. Хланта, відп. за вип. В. В. Рудейчук, худ. І. Еней, худ. К. Смуток. – 2-е вид., змінене і допов. – Ужгород : Патент, 2013. – 184 с. : кол.іл.

До збірника ввійшли кращі з художнього боку легенди й перекази, записані з кінця ХІХ ст. і до наших днів. Крім того, подано також літературні твори, наявні їх авторам таємничими руїнами фортечних мурів та замкових споруд.
К 91.9: 63.312.1
К 26
 Карпатська Україна: до 75-річчя вікопомних подій : бібліогр. покажч. : з фондів Закарпат. обл. універс. наук. б-ки ім. Ф. Потушняка / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка ; уклад. М. Б. Бадида ; відп. за вип. О. А. Канюка ; передм. С. Д. Федака. – Ужгород : Видавництво В. Падяка, 2014. – 108 с. : іл.

Бібліографічний покажчик «Карпатська Україна: до 75-річчя вікопомних подій» – перша спроба зосередити й систематизувати в одному виданні всі джерельні матеріали з фондів Закарпатської ОУНБ ім. Ф. Потушняка, що стосуються аналізу і вивчення передісторії та подій Карпатської України.
Стаття професора УжНУ Сергія Федаки «Карпатська Україна у літературному дзеркалі» допоможе зорієнтуватися у різних аспектах феномену Карпатської України.
 
К 63.362.2
К 60
 Колективізація в Закарпатті: політичні та адміністративні заходи примусового впливу на селян. 1944-1955 : зб. арх. док. і матеріалів / Закарпат. облдержадмін., Закарпат. облрада, Держ. архів Закарпат. обл. [та ін.] ; упоряд., передм., прим. О. М. Корсун. – Ужгород : Карпати, 2014. – 800 с.

Збірник архівних документів і матеріалів «Колективізація в Закарпатті: політичні та адміністративні заходи примусового впливу на селян. 1944-1955» відкриває невідомі широкому загалу сторінки періоду проведення «суцільної» колективізації в Закарпатті, який залишився у пам’яті мешканців краю як час надзвичайно болісних змін – переходу від одноосібної до колгоспної системи господарювання на землі, колективних виступів проти організації колгоспів та масових арештів селян і їхньої ізоляції в табори ГУЛАГу. Комуно-радянська система, маніпулюючи гаслами «переможних ідей комунізму» і «проявами ініціативи трудового селянства», від початку намагалася міфологізувати перебіг тодішніх подій, а під кінець свого існування – шляхом знищення окремих документальних масивів у своїх партійних сховищах – спробувала взагалі приховати вчинені нею злочини та знущання над селянами.
До збірника увійшли документи з фондів Державного архіву Закарпатської області (ДАЗО), відомчих архівів управлінь СБ України та МВС України в Закарпатській області, Закарпатської обласної прокуратури, Апеляційного суду Закарпатської області, матеріали з фондів Закарпатської ОУНБ ім. Ф. Потушняка та приватних збірок громадян.
 
К 63.3
М 71
Мишанич, Олекса Васильович. Русини : політика, історія, культура / О. В. Мишанич ; упоряд. І. Ребрик. – Ужгород : Ґражда, 2012. – 352 с.

Пропоноване видання містить ті праці кінця ХХ- початку ХХІ ст., з якими О. Мишанич виступив в оборону українського Закарпаття, його історії, мови, культури, літератури від політичного русинства і  його платних агентів. У періодичній пресі він надрукував десятки статей, виступив на численних наукових конференціях, відстоюючи загальноукраїнський контекст Закарпаття. Його послідовна боротьба з недругами незалежної України дала добрі наслідки, на науковому рівні розвінчала ідейні основи закарпатського автономізму й політичного сепаратизму. На підставі першоджерел О. Мишанич простежив історичний шлях закарпатців від підкарпатських русинів до закарпатських українців, обґрунтував їхнє місце і роль у незалежній Українській державі.
 
К 85.14
П 75
Приймич, Михайло Васильович. Іконостаси Закарпаття : іст.-мист. нариси / М. В. Приймич ; вступ. ст. М. В. Сирохман. – Ужгород : Карпати, 2014. – 184 с. : кол.іл.

Історико-мистецькі нариси Михайла Приймича присвячені проблемам культурного розвитку Закарпаття у XVIII столітті та подальших десятиліттях, для якого церковне мистецтво було складовою формою національного відродження.
Це закономірно, адже саме навколо церкви формувалося не лише культурно-мистецьке, але значною мірою і суспільно-політичне та господарське життя краю.
Широкий читач має змогу побачити в одному виданні унікальне зібрання іконостасів храмів Срібної Землі у всій їхній красі і вишуканій величі.
 
К 84
Т 56
Томчаній, Михайло Іванович. Вибрані твори : художественная лит-ра / М. І. Томчаній ; упоряд., прим. Г. М. Щока, передм. О. С. Ігнатович. – Ужгород : ТІМРАNІ, 2014. – 696 с.

Книгу вибраних творів видатного українського письменника-прозаїка, яка виходить до 100-річчя від дня його народження, склали романи «Жменяки» і «Тихе містечко», а також оповідання. Цими творами автор увів у красне письменство цілу галерею колоритних постатей рідного краю, міцно закорінених у народному звичаєвому, обрядовому та ментальному ґрунті.
 
К 85.3
Ц 67
 Гизелла Ципола : выдающаяся оперная певица : [фотоальбом] / Нац. академ. театр оперы и балета Украины им. Т. Шевченко ; авт.-сост. А. Арутюнян. – Ужгород : ФОП Гаркуша О. Ю., 2014 (ТОВ "ПАПІРУС-Ф") . – 162 с. : фот.

Найперший в історії людства музичний інструмент – голос, ле по-справжньому ним володіли тільки одиниці. Гізелла Ципола – в їх числі. ЇЇ голос – немов чиста і непорочна Душа, яка існуватиме вічно…
 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день