Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Віктор Михайлович Калитич

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Віктор Михайлович Калитич

27.06.1963 – 26.03.2017

Звання, посада: Полковник, начальник відділу ремонту ракетно-артилерійського озброєння Управління експлуатації, ремонту та технічної підготовки Центрального ракетно-артилерійського управління Озброєння Збройних сил України.
Нагороди:

Указом Президента України № 138/2017 від 22 травня 2017 року, «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку», нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Відзнака «Ветеран військової служби»

Медаль «10 років Збройним Силам України»

Медаль «15 років Збройним Силам України»


Біографія:

Народився 27 червня 1963 року в місті Чоп на Закарпатті. З 1985 до 1990 року проходив службу в Групі радянських військ у Німеччині на посаді начальника загону, командира радіотехнічних військ. У 1990 до 1992 служив у Далекосхідному військовому окрузі в Хабаровську (РРФСР). З 1995 до 2005 ніс службу в Західному оперативному командуванні Збройних сил України.

За 20 років служби пройшов шлях від начальника обслуги пускової установки до заступника командира дивізіону, начальника відділу забезпечення ракетами та боєприпасами служби ракетно-артилерійського озброєння (РАО) оперативного командування «Захід». З вересня 2005 року – полковник запасу, військовий пенсіонер.

З 2008 року – старший науковий співробітник науково-дослідного відділу (ракетних військ та артилерії) Наукового центру сухопутних військ Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного м. Львів. Отримав низку науково-практичних результатів, внісши при цьому значний вклад у розвиток ракетних військ та артилерії. У співавторстві розробив декілька патентів на винахід, раціоналізаторських пропозицій, брав активну участь в підготовці та проведенні науково-практичних конференцій, семінарів, підготував більше десяти наукових статей для різних фахових видань. В подальшому працював у Львові в сфері нерухомості.

З початком російської збройної агресії проти України активно допомагав армії, зокрема, ракетним підрозділам. В січні 2015 року повернувся до Збройних сил, проходив службу у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ (Яворівський полігон), тренував військовослужбовців за напрямком ракетно-артилерійського озброєння. У подальшому був переведений до Києва.

Призначений на посаду начальника відділу ремонту ракетно-артилерійського озброєння Управління експлуатації, ремонту та технічної підготовки Центрального ракетно-артилерійського управління Озброєння Збройних сил України. Виконував обов’язки на території проведення антитерористичної операції на сході України.

Загинув 26 березня 2017 року в результаті авіакатастрофи військового гелікоптеру Мі-2, яка сталася біля села Малинівка Слов’янського району Донецької області, в 13 км від аеродрому міста Краматорська.

29 березня 2017 року у місті Києві, в приміщенні Озброєння Збройних сил України відбулося прощання із офіцерами Віктором Калитичем і Валерієм Мельником.

Похований 30 березня у місті Львові на Полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища.

Залишилися мати, дружина, донька та онук.

Вшанування пам'яті:

28 березня 2018 року в штабі Озброєння Збройних Сил України відкрили меморіальні дошки полковнику Віктору Калитичу та полковнику Валерію Мельнику.

Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 9, ряд 3, місце 28.

Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України : Указ Президента України № 138/2017 від 22.05.2017 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. полковника В. М. Калитича (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3z8mjuB. – Назва з екрана.

Калитич Виктор Михайлович [Електронний ресурс] : Книга памяті. – Режим доступу : https://bit.ly/42luMb0. – Назва з екрана.

Калитич Віктор Михайлович [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3c9SMZe. – Назва з екрана.

Калитич Віктор Михайлович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3Tp6f0F. – Назва з екрана.

Калитич Віктор Михайлович [Електронний ресурс] : Небесна гвардія. – Режим доступу : https://bit.ly/3mXtT8d. – Назва з екрана.

Калитич Віктор Михайлович [Електронний ресурс] : Я пам’ятаю. – Режим доступу : https://bit.ly/3ZXbqY1. – Назва з екрана.

***

«Вони назавжди залишаться в нашій пам’яті і в наших серцях». В Міноборони вшанували загиблих Українських воїнів [Електронний ресурс] : [в т ч. полковника В. М. Калитича]. – Режим доступу : https://bit.ly/3KjtqWd. – Назва з екрана.

Демчина, Марія. У четвер у Львові поховають бійця АТО Віктора Калитича [Електронний ресурс] / М. Демчина. – Режим доступу : https://bit.ly/3FAH4T1. – Назва з екрана.

Дудар, Оксана. Під час авіакатастрофи біля Краматорська загинув львів’янин [Електронний ресурс] : [полковник В. М. Калитич] / О. Дудар. – Режим доступу : https://bit.ly/3zEXh6g. – Назва з екрана.

Лазуркевич, Софія. У катастрофі Мі-2 загинув начальник ракетно-артилерійського забезпечення ЗСУ [Електронний ресурс] : [полковник В. М. Калитич] / С. Лазуркевич. – Режим доступу : https://bit.ly/3mgSGUT. – Назва з екрана.

Львівська обласна рада висловлює співчуття з приводу загибелі полковника Віктора Калитича [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ZL5oZU. – Назва з екрана.

Міноборони України публікує імена загиблих внаслідок авіакатастрофи гелікоптера неподалік Краматорська 26 березня 2017 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. полковника В. М. Калитича]. – Режим доступу : https://bit.ly/3JT7YIE. – Назва з екрана.

Стали відомі імена загиблих у катастрофі гелікоптера на Донеччині [Електронний ресурс] : [в т ч. полковник В. М. Калитич зі Львова]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ZLEXDg. – Назва з екрана.

У авіакатастрофі під Краматорськом загинув полковник Віктор Калитич зі Львова [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3MERqWD. – Назва з екрана.

У Львові попрощались із загиблим у авіакатастрофі полковником Віктором Калитичем [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3KeGSug. – Назва з екрана.

У трагедії під Краматорськом загинув полковник зі Львова [Електронний ресурс] : [В. М. Калитич]. – Режим доступу : https://bit.ly/3GoVOVz. – Назва з екрана.

Цього дня чотири роки тому на Донбасі загинули троє військових з Полтавщини [Електронний ресурс] : [в т ч. полковник В. М. Калитич]. – Режим доступу : https://bit.ly/3nLWWMt. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день