Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Олексій Васильович Калабішка

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Олексій Васильович Калабішка

12.11.1975 – 21.07.2017

Звання, посада: Старший прапорщик, головний сержант взводу снайперів 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Збройних сил України.
Нагороди:

Указом Президента України № 318/2017 від 11 жовтня 2017 року, «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Нагороджений відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції».

Рішенням Мукачівської міської ради від 25.01.2018 р. присвоєно звання «Почесний громадянин міста Мукачева» (посмертно).

28 лютого 2018 року нагороджений відзнакою УПЦ КП – медаллю «За жертовність і любов до України».


Біографія:

Народився 12 листопада 1975 року в селі Плоске Свалявського (нині Мукачівського) району. Навчався у Плосківській середній школі. У 1993–1995 роках проходив строкову службу в лавах Збройних сил України. Мешкав за місцем служби в місті Мукачеві на Закарпатті.

З 1999 року служив у 128-ій окремій гірсько-піхотній бригаді Збройних сил України. У зв’язку з російською збройною агресією проти України з серпня 2014 року брав участь в антитерористичній операції на території Луганської і Донецької областей. Виконував завдання в районі Луганська, Станиці Луганської, Щастя, у 2015 році пройшов бої за Дебальцеве, у 2016–2017 воював в районі Донецька та Горлівки. Старший прапорщик, головний сержант взводу снайперів 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Збройних сил України.

21 липня 2017 року загинув від осколкових поранень внаслідок підриву на вибуховому пристрої, під час пересування з метою вибору позиції для снайпера ротного опорного пункту, неподалік від залізничної станції Майорська в районі смт Зайцеве Донецької області.

25 липня 2017 року відбулася церемонія прощання за загиблим воїном, похований з всіма військовими почестями на кладовищі міста Мукачево.

Залишилася дружина та двоє синів.

Вшанування пам'яті:

14 жовтня 2017 року в рідному селі у Плосківській ЗОШ І-ІІІ ступенів було встановлено стенд на честь полеглого на війні земляка.

Рішенням Мукачівської міськради від 21 червня 2018 року № 1054 вул. Маміна-Сибіряка у м. Мукачеві перейменовано на вулицю Олексія Калабішки.

Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 10, ряд 3, місце 6.

Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України: Указ Президента України № 318/2017 від 11.10.2017 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. старш. прапорщика О. В. Калабішку (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ZilavK. – Назва з екрана.

Калабішка Олексій Васильович [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3uDV7li. – Назва з екрана.

Калабішка Олексій Васильович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3J7892t. – Назва з екрана.

***

В зоні АТО загинув боєць 128-ї бригади – Олексій Калабішка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3kzS2RL. – Назва з екрана.

В Мукачеві двоє Героїв посмертно удостоєні звання Почесного громадянина міста [Електронний ресурс] : [О. Калабішка та М. Покидченко]. – Режим доступу : https://bit.ly/3mgC9zY. – Назва з екрана.

День захисника України в Полянській ОТГ [Електронний ресурс] : [в т. ч. про встановл. у Плосків. ЗОШ І-ІІІ ст. стенду на честь односельчанина, загиблого у зоні АТО О. Калабішки]. – Режим доступу : https://bit.ly/3KSttKm. – Назва з екрана.

Дзвін Пам’яті пролунав двадцять сім разів… В Міноборони вшанували загиблих Українських захисників [Електронний ресурс] : [в т. ч. старш. прапорщика О. Калабішку]. – Режим доступу : https://bit.ly/3mneD4c. – Назва з екрана.

За тиждень Закарпаття втратило трьох своїх синів : [З. Балаж, С. Гладкий, О. Калабішка] // Карпат. об’єктив. – 2017. – 27 лип. – С. 3 : фот.

Загиблий в АТО прапорщик 128 бригади Олексій Калабішка пройшов бої за Луганськ та Дебальцево [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3J7cjHr. – Назва з екрана.

Калабішка Олексій Васильович : [про загиблого героя АТО ; в т. ч. про почес. громадянина м. Мукачево] // Почесні громадяни Мукачева: дорогами випробувань – до щасливої долі. – Мукачево-Дрогобич : Зоряна, 2022. – С. 194-195 : фот. кольор.

Михайло Покидченко та Олексій Калабішка стали почесними громадянами Мукачева, посмертно [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3IKLmIl. – Назва з екрана.

Мукачево попрощалося з загиблим в АТО прапорщиком Калабішкою [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3uEUmsb. – Назва з екрана.

Мукачівці прощаються із загиблим бійцем АТО Олексієм Калабішкою [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3KRjxB0. – Назва з екрана.

На Донбасі загинув Олексій Калабішка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RRwuLR. – Назва з екрана.

«Не стримуючи сліз»: Закарпаття прощалось з бійцем, що загинув під  Горлівкою [Електронний ресурс] : [О. Калабішкою]. – Режим доступу : https://bit.ly/3SJYm5E. – Назва з екрана.

Пам’яті українських Героїв, загиблих у липні 2017… [Електронний ресурс] : [в т. ч. О. Калабішка]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ZyaRTZ. – Назва з екрана.

Снайпера Олексія Калабішку, що 18 років прослужив у 128-й бригаді, поховали в Мукачеві [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3EMNP3O. – Назва з екрана.

Сьогодні 21 липня в Міноборони під час ранкового церемоніалу вшанування полеглих захисників України Дзвін Пам’яті пролунав 26 разів [Електронний ресурс] : [в т. ч. старш. прапорщика О. Калабішку]. – Режим доступу : https://bit.ly/3m8MOMX. – Назва з екрана.

Третя втрата 128 бригади у зоні АТО за тиждень – загинув прапорщик Олексій Калабішка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3J70IYY. – Назва з екрана.

У АТО загинув ще один боєць 128 бригади – прапорщик Олексій Калабішка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3OUFU7s. – Назва з екрана.

У війні з Росією на Донбасі загинув Олексій Калабішка із с. Плоске, що на Свалявщині [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3EQsWoC. – Назва з екрана.

У зоні АТО загинув ще один боєць 128-ї бригади – Олексій Калабішка [Електронний ресурс] : стало відомо про чергову втрату на Сході загинув прапорщик О. Калабішка. – Режим доступу : https://bit.ly/3KQZxOB. – Назва з екрана.

У Мукачеві двоє Героїв посмертно удостоєні звання Почесного громадянина міста [Електронний ресурс] : [О. Калабішка та М. Покидченко]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YnBlH2. – Назва з екрана.

У Мукачеві оголосили три дні жалоби за загиблим Олексієм Калабішкою [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3AJZ5wC. – Назва з екрана.

У Мукачеві провулок комуніста Івана Туряниці перейменовано на честь загиблого на Донбасі Олексія Калабішки // Новини Закарпаття. – 2018. – 13 січ. – С. 5 : фот.

Ще один краянин загинув на Сході : [про загиблого О. Калабішку із с. Плоске Сваляв. р-ну] // Новини Закарпаття. – 2017. – 25 лип. – С. 1.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день