Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Василь Юрійович Росоха

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Василь Юрійович Росоха

29.06.1992 – 22.02.2015

Позивний, псевдонім: "Тихий"
Звання, посада: Рядовий поліції, боєць розвідувальної групи «Святі» батальйону МВС спеціального призначення «Свята Марія».
Нагороди:

21 вересня 2018 року посмертно нагороджений медаллю Добровольчого батальйону спецпризначення «Свята Марія», автором і засновником якої є Іван Солдак («Берест»).


Біографія:

Народився 29 червня 1992 року в селі Негровець Міжгірський (нині Хустського) району. Після закінчення 9 класу місцевої школи вступив у Київський фінансово-економічний коледж, який закінчив у 2010 році. Після став студентом Національного університету державної податкової служби України в місті Ірпінь. Заочно навчаючись у вузі, працював на сезонних роботах, аби оплатити за навчання. Він зарекомендував себе самостійним і цілеспрямованим юнаком і, звичайно, не хотів обтяжувати своїх батьків, які завжди пишалися своїм сином, котрий ще так багато планував зробити в своєму житті.

Був надзвичайно доброю і чуйною людиною. Мав багато друзів, оскільки сам понад усе цінував справжню дружбу. Вів активний спосіб життя. Будучи ще школярем, грав у футбольній команді у Колочавській філії дитячої юнацької спортивної школи.

Коли розпочався Євромайдан, став активним його учасником, адже по-щирому вірив у кращу Україну. У грудні 2014 року та січні 2015 року неодноразово їздив на віче до Києва, Ужгорода, Мукачева відстоювати справедливість у державі і права українців. Там, не жаліючи своїх ні фізичних, ні моральних сил, стояв до останнього, бо сподівався, що все це принесе позитивні результати. Якщо не тепер, то в майбутньому…

Був справжнім патріотом своєї країни, адже, не чекаючи повістки з військкомату, з власної ініціативи вирушив у зону АТО. На фронт пішов добровольцем, боєць розвідувальної групи «Святі» батальйону МВС спеціального призначення «Свята Марія». Разом із своїми побратимами ніс службу на околицях Маріуполя, здійснюючи патрулювання на прилеглих до міста територіях і чергуючи на блокпостах.

Загинув 22 лютого 2015 року на трасі Донецьк-Маріуполь поблизу пам’ятного знака Сталевару під Маріуполем автомобіль «УАЗ» з військовими перекинувся – водій не впорався з керуванням, автомобіль виїхав за межі проїжджої частини.

Прощання батальйону «Діва Марія» із загиблими відбулося 24 лютого 2015 року. Опісля тіло доправили додому для поховання.

Поховали 25 лютого 2015 року на кладовищі села Негровець.

Залишилися батьки, брат і сестра.

Вшанування пам'яті:

В травні 2015 року школа села Негровець, де навчався Василь Росоха, названа на його честь.

В жовтні 2015 року у селі Негровці відкрито пам’ятник Василю Рососі та Василю Пойді.

Росоха Василь Юрійович. Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 6, ряд 5, місце 33.

Джерельні приписи:

Росоха Василь Юрійович («Тихий») [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3P69o2j. – Назва з екрана.

Росоха Василь Юрійович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3ZAbT1W. – Назва з екрана.

Росоха Василь Юрійович [Електронний ресурс] : Небесна гвардія. – Режим доступу : https://bit.ly/3IL5UjQ. – Назва з екрана.

***

Під Маріуполем загинув доброволець [Електронний ресурс] : [В. Росоха]. – Режим доступу : https://bit.ly/3J1VUm9. – Назва з екрана.

У війні на сході України загинув доброволець з Міжгірщини Василь Росоха [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3IAKPsb. – Назва з екрана.

У зоні АТО загинув 22-річний Василь Росоха : [із с. Негровець Міжгір. р-ну] // Неділя. – 2015. – 27 лют.-6 берез. – С. 2.

У середу на Міжгірщині прощатимуться із добровольцем Василем Росохою, який загинув на східному фронті [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3P62t9l. – Назва з екрана.

М-студіо. На Міжгірщині ховали Героя [Електронний ресурс] : [загиблого в зоні АТО В. Росоху]. – Режим доступу : https://bit.ly/3PSHabv. – Назва з екрана.

На Міжгірщині ховали героя [Електронний ресурс] : [добровольця В. Росоху]. – Режим доступу : https://bit.ly/3OySGI7. – Назва з екрана.

Наш герой Василь Росоха [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3yyRv5u. – Назва з екрана.

Негрівській школі присвоїли ім’я загиблого героя [Електронний ресурс] : [добровольця В. Росохи]. – Режим доступу : https://bit.ly/3veKzcO. – Назва з екрана.

Герой у пам’яті народній [Електронний ресурс] : [доброволець В. Росоха]. – Режим доступу : https://bit.ly/3csTbWz. – Назва з екрана.

Масляник, Марія. Росоха Василь Юрійович (позивний «Тихий») : [загиблі в АТО] / М. Масляник // Пам’ять про подвиг. – Ужгород : РІК-У, 2018. – С. 138-139 : фот.

У закарпатському Негровці провели футбольний турнір пам’яті полеглого бійця АТО Василя Росохи [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3cdrr8s. – Назва з екрана.

У Негровці на Міжгірщині відкрито пам’ятник загиблим воїнам АТО – Василям Рососі та Пойді [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RvMRgX. – Назва з екрана.

У селі Негровець школа носить ім’я полеглого бійця добровольчого батальйону «Свята Марія» Василя Росохи [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3aBS7PK. – Назва з екрана.

Школа у Негровці просить присвоїти їй ім’я полеглого Героя [Електронний ресурс] : [добровольця В. Росохи]. – Режим доступу : https://bit.ly/3c7ouGj. – Назва з екрана.

Школі в Негрові присвоїли ім’я героя, що поліг у війні з Росією на Донбасі [Електронний ресурс] : [добровольця В. Росохи]. – Режим доступу : https://bit.ly/3yEDhQm. – Назва з екрана.

Школі присвоїли ім’я героя [Електронний ресурс] : [іменем добровольця В. Росохи названо Негровец. школу]. – Режим доступу : https://bit.ly/3oqMQxE. – Назва з екрана.

У Негровці на Міжгірщині відкрито пам’ятник загиблим воїнам АТО – В. Рососі та В. Пойді [Електронний ресурс] – Режим доступу : http://surl.li/qlzod – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день