Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Роберт В’ячеславович Маслей

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Роберт В’ячеславович Маслей

23.09.1991 – 11.06.2016

Позивний, псевдонім: Док
Звання, посада: Доброволець, стрілець Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор».
Нагороди:

Наказом Командира Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» № 114/18 від 13 травня 2018 року, «Про нагородження (посмертно) бійців Корпусу у Закарпатській області відзнаками ДУК ПС», нагороджений відзнакою ДУК ПС «Бойовий Хрест Корпусу» (посмертно).

Нагороджений орденом «Лицарський хрест Добровольца» (посмертно).


Біографія:

Народився 23 вересня 1991 року в місті Хуст на Закарпатті. Молодий, активний, веселий. Самовпевнений, але при цьому благородний. Справжній чоловік, яких у світі мало, з яскраво вираженими честю та гідністю. «Баджо» – так його називали друзі-байкери, механік за освітою. Виховувався бабусею та тіткою, але мав добре налагоджене, як на молодого парубка, життя: високооплачувана робота, дівчина, а мотоцикли – це взагалі святе! Казав: «Якби мій байк був жінкою – я б з ним одружився».

З початком наступу російського війни вступив добровольцем в лави Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор». За успіхи в навчанні військовій парамедицині побратими дали Роберту псевдонім «Док». На фронт вирушив парамедиком. Він врятував не одне життя. Не хвалився тим, соромився подяк. Жалів усіх, допомагав, але ніколи не жалівся сам. І кидав жарт за жартом, навіть при найбільших бідах. Казав, не зможе спокійно жити, знаючи, що тут така біда.

Загинув вночі 11 червня 2016 року в результаті артилерійського обстрілу шахти «Путилівська» («Бутівка-Донецька») в районі Авдіївки – Донецьк.

14 червня 2016 року на майдані Незалежності в місті Києві відбулося прощання з бійцем Добровольчого українського корпусу «Правий сектор» – Робертом Маслеєм (позивний «Док»).

15 червня 2016 року прощатилися в його рідному Хусті на Закарпатті, де і похований на міському кладовищі.

Вшанування пам'яті:

Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 8, ряд 1, місце 37.

Джерельні приписи:

Добровольчий Український Корпус «Правий сектор». Про нагородження (посмертно) бійців Корпусу у Закарпатській області відзнаками ДУК ПС : Наказ Командира Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» № 114/2018 від 13.05.2018 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. Р. В. Маслея «Док»]. – Режим доступу : https://bit.ly/3S94e8g. – Назва з екрана.

Маслей Роберт В’ячеславович («Док») [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3NZd7O6. – Назва з екрана.

Маслей Роберт В’ячеславович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3IRtZqA. – Назва з екрана.

Маслей Роберт В’ячеславович [Електронний ресурс] : Небесна гвардія. – Режим доступу : https://bit.ly/3krENCq. – Назва з екрана.

Маслей Роберт В’ячеславович («Док») [Електронний ресурс] : Правий сектор. – Режим доступу : https://bit.ly/3Iu4gTz. – Назва з екрана.

Маслей Роберт В’ячеславович «Док» [Електронний ресурс] : Я пам’ятаю. – Режим доступу : https://bit.ly/3Ez5k7A. – Назва з екрана.

***

Відкриття меморіальної дошки [Електронний ресурс] : [у фойє Закарпат. лісотехн. коледжу загиблому добровольцю «Правого сектора» Р. В. Маслею]. – Режим доступу : https://bit.ly/3AHcyoS. – Назва з екрана.

Два роки тому на Донеччині загинув закарпатський воїн ДУК ПС Роберт Маслей [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ktILuf. – Назва з екрана.

І небо плаче: Хуст проводжає в останню путь полеглого бійця «Дока» [Електронний ресурс] : [про Р. Маслея]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Zjzbc9. – Назва з екрана.

Куцин, Неля. Маслей Роберт Вячеславович (позивний «Док») : [загиблі в АТО] / Н. Куцин // Пам’ять про подвиг. – Ужгород : РІК-У, 2018. – С. 157-159 : фот.

На Донбасі загинув один з найкращих парамедиків Правого сектору Роберт Маслей, відомий як Док [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Z1DXeE. – Назва з екрана.

На Донеччині загинув один з кращих парамедиків країни [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Sr5KCG. – Назва з екрана.

На Майдані півтисячний мітинг попрощався з бійцями ДУК, які загинули на шахті «Бутівка» [Електронний ресурс] : [в т. ч. з Р. Маслеєм  «Док»]. – Режим доступу : https://bit.ly/3EvbmpV. – Назва з екрана.

Повік не забудемо подвигу Героїв. В Міноборони вшанували полеглих захисників України [Електронний ресурс] : [в т. ч. добровольця «Правого сектора» Р. В. Маслея]. – Режим доступу : https://bit.ly/3kjNdfb. – Назва з екрана.

«Правий сектор» повідомив імена бійців, які загинули біля шахти Бутівка [Електронний ресурс] : [в т. ч. парамедик із Закарпаття Р. Маслей «Док»]. – Режим доступу : https://bit.ly/41B72iX. – Назва з екрана.

Сім років тому на Донбасі загинув легендарний парамедик ДУК ПС Роберт Маслей з Хуста [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iaixx. – Назва з екрана.

Стрижова, Ольга. 5 історій медиків на війні, які врятували інших, але не захистили себе [Електронний ресурс] : від байкера до «Дока» : [про парамедика із Закарпаття Р. Маслея] / О. Стрижкова. – Режим доступу : https://bit.ly/3EXbXkz. – Назва з екрана.

Сьогодні Хуст проведе в останню путь свого 24-річного земляка, бійця-парамедика ДУК «Правий сектор» Роберта Маслей «ДОК» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YZSIhV. – Назва з екрана.

Третя річниця загибелі українських воїнів на шахті Бутівка: вшануймо пам’ять закарпатця «Дока» [Електронний ресурс] : [Р. В. Маслея]. – Режим доступу : https://bit.ly/3knceWE. – Назва з екрана.

У боях на Донбасі загинув парамедик «Правого сектора», закарпатець Роберт Маслей («Док») [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3yOnPm4. – Режим доступу : https://bit.ly/3OuXX38. – Назва з екрана.

У місті відправили в останню путь бійця Правого сектора – Роберта Маслея [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3EAicdO. – Назва з екрана.

У нічних боях на шахті «Бутівка» загинув закарпатський боєць [Електронний ресурс] : на Донбасі загинув один з найкращих парамедиків Р. Маслей . – Режим доступу : https://bit.ly/3It2Ysf. – Назва з екрана.

У середу в Хусті в останню путь проведуть парамедика ПС Роберта Маслея «Дока», що загинув на Сході [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Sqm6LM. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день