Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Денис Анатолійович Капальчик

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Денис Анатолійович Капальчик

12.01.1988 – 12.01.2023

Звання, посада: Солдата 101-ї окремої бригади територіальної оборони Сил ТрО України, водій першого гранатометного відділення взводу вогневої підтримки роти вогневої підтримки 68-го окремого батальйону Територіальної оборони Закарпаття.
Нагороди:

Рішенням позачергової сесії Ужгородської міської ради від 31 серпня 2023 року нагороджений званням «Почесний громадянин міста Ужгорода» (посмертно).


Біографія:

Народився 12 січня 1988 року в селі Руські Комарівці на Ужгородщині. Із 15-річного віку навчався та жив в місті Ужгороді на Закарпатті. В 2006 році доля звела його з майбутньою дружиною Олександрою. У щасливому шлюбі народилися двійко дітей – синочок Артемчик (2016 р.н.) та донечка Елізабет, яка побачила світ за шість днів до початку широкомасштабного вторгнення окупантів.

З першого дня війни Денис пішов добровольцем захищати Батьківщину. Добрий, щирий, веселий, мужній, надійний, люблячий чоловік і татусь жив своєю сім’єю та дітьми. Вони для нього були всім. Хоробрий та відважний, Денис завжди приходив на допомогу іншим. Він був патріотом, на яких тримається Україна. І до війська пішов заради вільного і щасливого майбутнього своєї родини та Батьківщини. Найбільшою його мрією було повернутися до сім’ї живим.

Служив солдат, водієм першого гранатометного відділення взводу вогневої підтримки роти вогневої підтримки 68-го окремого батальйону Територіальної Оборони Закарпаття 101-ї окремої бригади територіальної оборони Сил ТрО України. Стримував збройну агресію російської федерації в Донецькій, Луганській та Харківській областях.

27 грудня 2022 року російські окупанти в районі населеного пункту Кліщіївка Бахмутського району Донецької області атакували та обстріляли зі ствольної артилерії та мінометів позиції підрозділів Сил оборони України, внаслідок чого солдат зник безвісти.

Після проведення пошукових заходів, 12 січня 2023 року було знайдено тіло Дениса Капальчика, що загинув на полі бою від отриманих травм та поранень, несумісних із життям.

Прощання відбулося 23 січня 2023 року на площі Народній в місті Ужгороді, після чого траурний кортеж вирушив центром міста до Пагорба Слави, де Героя поховали з усіма військовими почестями.

Залишилася дружина, донька та син.

Вшанування пам'яті:

2 жовтня 2023 року в Руськокомарівському ліцеї відкрито Стіну пам’яті, випускникам закладу, учасникам українсько–російської війни, які героїчно загинули захищаючи територіальну цілісність України: в т. ч. портрет Капальчика Дениса Анатолійовича.

Джерельні приписи:

Біклян, Христина. Звання «Почесний громадянин м. Ужгорода» посмертно присвоїли 47 військовослужбовцям : [в т. ч. солдата Д. А. Капальчику (посмертно)] / Х. Біклян // Карпатський об’єктив. – 2023. – 7 верес. – С. 3 : фот.

В Ужгороді попрощалися із захисником України Денисом Капальчиком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Kh0m3a. – Назва з екрана.

В Ужгороді попрощаються із загиблим Героєм Денисом Капальчиком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3KfTO4A. – Назва з екрана.

Вважався безвісти зниклим: на війні загинув закарпатець 34-річний Денис Капальчик [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3XyNeJC. – Назва з екрана.

Герої не вмирають!. : [загиблі захисники України, які поховані в м. Ужгороді – В. С. Плющ (родом з м. Мукачево), Д. А. Капальчик (родом із с. Руські Комарівці Ужгород. р-ну), Н. Чаварга] // Ужгород. – 2023. – 28 січ. – С. 2 : фот.

Мешканці Ужгорода провели в останню путь загиблого Героя Дениса Капальчика [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3I24tx2. – Назва з екрана.

На війні загинув 34-річний Герой із Закарпаття Денис Капальчик [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YR9Qq0. – Назва з екрана.

Попп, Ганна. В Ужгороді попрощалися із полеглим на війні Денисом Капальчиком [Електронний ресурс] / Г. Попп. – Режим доступу : https://bit.ly/3EcxJ3a. – Назва з екрана.

Похорон за новопредставленим воїном Денисом Капальчик, який загинув як герой захищаючи свою Батьківщину [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3xskXtI. – Назва з екрана.

Світла пам’ять Денису Капальчику [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Ebq2dF. – Назва з екрана.

71 військовослужбовцю посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин м. Ужгорода» : [в т. ч. солдата Д. А. Капальчику (посмертно)] // Ужгород. – 2023. – 9 верес. – С. 1, 2 : фот.

Трагічна звістка сколихнула серця: на війні загинув закарпатець [Електронний ресурс] : [Д. Капальчик]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Kh76y6. – Назва з екрана.

У Руських Комарівцях та Ужгороді проведуть в останню путь полеглого тероборонівця Дениса Капальчика [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3XMQlOG. – Назва з екрана.

Ужгород попрощався з полеглим 35-річним Героєм Денисом Капальчиком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/411YYY1. – Назва з екрана.

Ужгород провів в останню путь Дениса Капальчика, який загинув у боях за Україну [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Iasn9H. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день