Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Роман Степанович Жук

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Роман Степанович Жук

13.08.1987 – 26.05.2022

Звання, посада: Молодший сержант, розвідник артилерійського взводу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних сил України
Нагороди:

21 листопада 2022 року Роман Степанович Жук нагороджений «За відданість професії за найтяжчих умов», спеціальна номінація конкурсу «Честь професії-2022».

Указом Президента України № 438/2023 від 18.07.2023 року, «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов'язку», молодший сержант Роман Степанович Жук нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).
 
Роман Степанович Жук посмертно нагороджений почесним нагрудним знаком Головнокомандувача ЗСУ "За взірцевість у військовій службі" ІІІ ступеня.
 

 


Біографія:

Народився 13 серпня 1987 року в місті Мукачево на  Закарпатті.

Разом з дружиною мали спільний мікробренд Povna banka – робили варення із карпатських ягід.

Також був фотографом, одним із засновників волонтерського проєкту «Chysto.de» (Чисто де), в рамках якого прибирали від сміття з річок, парків, водосховищ.

З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну пішов добровольцем на фронт. Мріяв, «щоб це питання з москалями закрито було раз і назавжди». Розвідник артилерійського взводу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

Загинув 26 травня 2022 року під час артилерійського обстрілу біля місто Оріхів на Запоріжжі.

Похований 31 травня 2022 року в родинному місті Мукачево на міському кладовищі.

Залишилася дружина та двоє дітей.

Вшанування пам'яті:

У жовтні 2022 року на клумбі навпроти Мукачівського державного університету на честь Романа Жука в Мукачево висадили 13 тисяч цибулин тюльпанів.

Його пам’яті присвячено кліп «Прибери Карпати, як у себе біля хати» (Роман був автором цього слогану).

Історія сім'ї загиблого захисника із Мукачева Романа Жука увійшла до документальної стрічки Алана Бадоєва «Довга Доба»

Джерельні приписи:

Жук Роман Степанович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3YOI0dF. – Назва з екрана.

***

Боровся за мир. Вшанували Героя [Електронний ресурс] : [прощання з мукачівцем Р. Жуком]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Xsy1tv. – Назва з екрана.

Господь забирає найкращих… [Електронний ресурс] : [вшанув. пам’яті загиблих воїнів Мукач. міськрадою ; в т. ч. Р. Жука]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YLYa8l. – Назва з екрана.

Жук, Олена. «Річки в Карпатах стали сміттєпроводами». Як загиблий на війні захисник України разом із дружиною врятували «Закарпатське море» від екокатастрофи [Електронний ресурс] : [розмова з дружиною загиблого воїна Р. Жука / вела Н. Гелий] / О. Жук. – Режим доступу : https://bit.ly/3lH1H8U. – Назва з екрана.

Нагорода знайшла свого героя. Роману Жук «За відданість професії» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YzNMAq. – Назва з екрана.

Попрощалися із 34-річним добровольцем на Закарпатті люди прийшли у вишиванках і з квітами – ТСН [Електронний ресурс] : [про загиблого воїна з м. Мукачева Р. Жука]. – Режим доступу : https://bit.ly/3K4EvMf. – Назва з екрана.

Президент у День журналіста вручив державні нагороди працівникам медіа та членам родин загиблих журналістів [Електронний ресурс] : [згадка Президента про загиблих працівників медіа ; в т. ч. Р. Жука]. – Режим доступу : https://bit.ly/3K9WdxQ. – Назва з екрана.

Прибери Карпати як у себе біля хати – Стрілківська територіальна громада [Електронний ресурс] : [відеоролик присвяч. пам’яті загиблого воїна з Мукачева Р. Жука]. – Режим доступу : https://bit.ly/40WwmPJ. – Назва з екрана.

Романюк, Лариса. У Мукачеві попрощалися із полеглим воїном Романом Жуком [Електронний ресурс] / Л. Романюк, Оксана Ушакова. – Режим доступу : https://bit.ly/3YNvgnJ. – Назва з екрана.

Символ вічного кохання! На площі Тараса Шевченка у Мукачеві висадили 13 тисяч червоних тюльпанів [Електронний ресурс] : [в пам’ять про загиблого воїна Р. Жука]. – Режим доступу : https://bit.ly/3E3N6e3. – Назва з екрана.

Тюльпани для Романа Жука: мукачівці висадили квіткову алею у пам’ять про героя [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3K4H4xF. – Назва з екрана.

Тюльпани на честь захисника [Електронний ресурс] : [на пл. Т. Шевченка м. Мукачева висаджено тюльпани на честь загиблого воїна Р. Жука]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Yzy6go. – Назва з екрана.

У білому і з живими квітами: поховання мукачівця Романа Жука [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3jYfYOd. – Назва з екрана.

У війні з росією загинув активіст, волонтер з Мукачева Роман Жук [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RMo1tq. – Назва з екрана.

У Мукачеві попрощалися із полеглим воїном Романом Жуком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3XvhEMS. – Назва з екрана.

Цитатник Небесного полку [Електронний ресурс] : [добірка цитат військових ; в т. ч. Р. Жука]. – Режим доступу : https://bit.ly/3JM5A6P. – Назва з екрана.

Черевко, Тетяна. 13 тисяч цибулин тюльпанів висадили в Мукачеві на честь загиблого військового Романа Жука [Електронний ресурс] / Т. Черевко, Оксана Ушакова. – Режим доступу : https://bit.ly/3lusZzj. – Назва з екрана.

Як еко-рух Chysto.de рятує «Закарпатське море» від хвиль сміття [Електронний ресурс] : [розмова засновників еко-руху родини Жуків]. – Режим доступу : https://bit.ly/3E32kQL. – Назва з екрана.

Пам’яті загиблого розвідника Романа Жука [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/qgwko. – Назва з екрана.

У фільмі «Довга Доба» покажуть історію сім'ї загиблого військового з Закарпаття [Електронний ресурс] : [історія сім'ї загиблого захисника із Мукачева Романа Жука]. – Режим доступу : http://surl.li/rfqeq. – Назва з екрана.

Рідним полеглого захисника з Мукачева Романа Жука вручили його орден «За мужність» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/smjwm. – Назва з екрана.
 

Підготувала Олександра Шмайда

 
Рідним полеглого захисника з Мукачева Романа Жука вручили його орден «За мужність» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/smjwm. – Назва з екрана.
 

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день