Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Валентин Вікторович Деревенський

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Валентин Вікторович Деревенський

23.09.1977 – 31.03.2022

Позивний, псевдонім: Валіко
Звання, посада: Молодший сержант протитанкового військового комплексу «Корсар» та «Стугна» 17-ї окремої танкової Криворізької бригади імені Костянтина Пестушка.
Нагороди:

За бойові заслуги у 2014 році нагороджений медаллю «За відвагу».

Нагороджений медаллю «За оборону рідної держави» у 2015 році.

Указом Президента України № 421/2016 від 29 вересня 2016 «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений медаллю «Захисник Вітчизни».

Указом Президента України 2022 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Рішенням сесії Ужгородської міської ради від 30.08.2022 року присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ужгорода» (посмертно).


Біографія:

Народився 23 вересня 1977 року в селі Ювілейне на Херсонщині, жив у селі Стара Маячка, у мирний час займався фермерством.

На захист Вітчизни став у 2014 році, розпочав службу у 54-й окремій механізованій бригаді Сухопутних військ Збройних сил України, а з 2020 року служив у 17-й окремій танковій Криворізькій бригаді імені Костянтина Пестушка, на протитанковому військовому комплексі «Корсар» та «Стугна». Позивний «Валіко», протягом місяця спалив не один танк та бмп окупантів.

31 березня 2022 року як Герой загинув під Попасною на Луганщині, множинні осколкові поранення від вибуху виявилися несумісними із життям.

13 квітня 2022 року в місті Ужгород на Закарпатті відбулася церемонія прощання та військового почту за загиблим Героєм. Похований з всіма військовими почестями на Пагорбі Слави (кладовище Калварія).

Залишилася дружина, двоє синів та мати, які через війну змушені були покинути домівку і зараз проживають в місті Ужгороді.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України: Указ Президента України № 421/2016 від 29.09.2016 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. мол. сержанта В. Деревенського]. – Режим доступу : https://bit.ly/3jLcbUq. – Назва з екрана.

***

В Ужгороді попрощалися із захисником України Валентином Деревенським [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/40JAUJb. – Назва з екрана.

В Ужгороді посмертно відзначили державними нагородами закарпатських воїнів [Електронний ресурс] : [в т. ч. В. Деревенському]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Yhh2vj. – Назва з екрана.

В Ужгороді провели в останню путь полеглого за Україну Валентина Деревенського [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3zmSYxf. – Назва з екрана.

Втрата. На Луганщині загинув Валентин Деревенский [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3K7dEz0. – Назва з екрана.

Герої не вмирають!... : [загиблі захисники України, яких поховали в м. Ужгороді – М. Дубовий, В. В. Деревенський, А. Заяць, Є. В. Кондратьєв] // Ужгород. – 2022. – 23 квіт. – С. 8 : фот.

До Дня Ужгорода 22-м ужгородцям присвоїли звання почесних громадян, одному капітану подарували житло [Електронний ресурс] : [в т. ч. В. Деревенському (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3JRIThx. – Назва з екрана.

На Закарпатті вручили державні нагороди родинам загиблих військових [Електронний ресурс] : [за доруч. Президента В. Зеленського голова ОВА В. Микита вручив родинам загиблих закарпат. військ. держ. нагороди ; в т. ч. В. Деревенському (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3CS2ZmB. – Назва з екрана.

Романюк, Лариса. В Ужгороді попрощалися із загиблим захисником Валентином Деревенським [Електронний ресурс] / Л. Романюк, Оксана Ушакова. – Режим доступу : https://bit.ly/3IpBvJb. – Назва з екрана.

36 портретів Героїв: в Ужгороді вшановують загиблих у повномасштабній війні росії проти України [Електронний ресурс] : [в т. ч. В. Деревенського]. – Режим доступу : https://bit.ly/3VCjWJN. – Назва з екрана.

Черевко, Тетяна. 17 воїнам присвоїли посмертно звання «Почесний громадянин Ужгорода» [Електронний ресурс] / Т. Черевко. – Режим доступу : https://bit.ly/3I8MuFB. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день