Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Святослав Андрійович Сойко

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Святослав Андрійович Сойко

24.01.1990 – 24.03.2022

Звання, посада: Солдат, розвідник розвідувального взводу піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних Сил України.
Нагороди:

Указом Президента України №372/2022 від 26 травня 2022 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», Святослав Андрійович Сойко нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

За особисту мужність, патріотизм, самовідданість Батьківщині та відвагу, проявлені під час бойових дій з метою захисту державного суверенітету, територіальної цілісності України, рішенням сесії міської ради присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ужгорода» (посмертно) загиблому військовослужбовцю Святославу Сойко.


Біографія:

Народився 24 січня 1990 року в м. Ужгород в сім’ї військовослужбовця. Закінчив ужгородську спеціалізовану школу І-ІІІ ступенів № 5 з поглибленим вивченням іноземних мов. У 2011 році закінчив навчання в Ужгородському національному університеті, на кафедрі політології та державного управління. Ще з дитинства мав потяг то туристичних походів, любив гори. Після закінчення навчання у ЗВО подався до Французького іноземного легіону, де прослужив 5 років. Добре володів французькою та англійською мовами

Згодом разом із друзями вирішив зайнятись організацією турів до Грузії, Франції, Киргизстану.

26 лютого 2022 року повернувся до України, де о 8-й ранку одразу ж прибув до військкомату з метою захисту України від російських окупантів. Він став солдатом, розвідником розвідувального взводу піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Збройних Сил України .

Під час бойових дій, група розвідників, у складі якої був Святослав Сойко, взяла в полон російського полковника, це був неабиякий успіх.

Загинув Святослав 24 березня 2022 року в боях з російськими окупантами під час зачистки населеного пункту Мирне Запоріжської області.

Похований 4 квітня 2022 року в рідному місті Ужгороді на Пагорбі Слави.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України: Указ Президента України № 372/2022 від 26.05.2022 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. солдата С. А. Сойка (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3jNLm1E. – Назва з екрана.

Сойко Святослав Андрійович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3jLGryf. – Назва з екрана.

***

В Ужгороді проведуть в останню путь полеглого в боях за Україну Святослава Сойка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3liHXZo. – Назва з екрана.

В Ужгороді у понеділок прощатимуться із загиблим захисником України Святославом Сойком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RGnlGy. – Назва з екрана.

В Ужгороді у понеділок, 4 квітня, прощатимуться із загиблим захисником України Святославом Сойком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/40BNnPc. – Назва з екрана.

На війні загинув 32-річний закарпатець [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3x60s5L. – Назва з екрана.

На війні загинув 32-річний ужгородець Святослав Сойко [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RHGFmE. – Назва з екрана.

В Ужгороді попрощалися із загиблим Героєм – розвідником Святославом Сойком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Oqy9Fg. – Назва з екрана.

4 квітня в Ужгороді попрощаються із захисником Святославом Сойком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3DNitty. – Назва з екрана.

Пам’яті Святослава Сойка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3llWu6A. – Назва з екрана.

Вони віддали своє життя за нашу свободу: закарпатці, які загинули на війні з росією [Електронний ресурс] : [в т. ч. про С. Сойка]. – Режим доступу : https://bit.ly/3I82xV9. – Назва з екрана.

Полеглий розвідник Сойко: «Мам, це наш останній шанс зберегти Україну» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3I6Wyjj. – Назва з екрана.

36 портретів Героїв: в Ужгороді вшановують загиблих у повномасштабній війні росії проти України [Електронний ресурс] : [в т. ч. С. Сойка]. – Режим доступу : https://bit.ly/3VCjWJN. – Назва з екрана.

Когутич, Тетяна. Pour la liberté: із “Французького легіону” в “Закарпатський” [Електронний ресурс] : [пам’яті Святослава Сойка] / Т. Когутич. – Режим доступу : http://surl.li/sckbw. – Назва з екрана.

Два роки тому на фронті загинув ужгородець Святослав Сойко [Електронний ресурс] : [у пам’ять про сина мама Ольга вирішила оголосити збір на бойовий дрон «За Сайо»]. – Режим доступу : http://surl.li/scjyu. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день