Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Олег Іванович Куцин

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Олег Іванович Куцин

23.11.1965 – 19.06.2022

Позивний, псевдонім: Кум
Звання, посада: Молодший лейтенант, командир 49-го окремого стрілецького батальйону Збройних сил України «Карпатська Січ».
Нагороди:

Нагрудний знак «За оборону Донецького аеропорту»

Нагрудний знак «Знак пошани»

«Золотий значок» ВО «Свобода»

Рішенням Тачівської міської ради від 24 вересня 2016 року присвоєно звання «Почесний громадянин міста Тячів», як учаснику бойових дій в зоні АТО.


Біографія:

Народився 23 листопада 1965 року в Івано-Франківську, де у той час навчалися його батьки. Закінчив Тячівську СШ № 1 (нині ЗОШ № 1 імені Василя Ґренджі-Донського). У 1982–1984 роках навчався в Івано-Франківському інституті нафти і газу. Після строкової служби, яку проходив у 1986–1989 роках, продовжив навчання у Львівському політехнічному інституті. Закінчив Львівський регіональний інститут державного управління НАДУ при Президентові України. Проживав у місті Тячеві.

З 1987 року працював на Тячівському заводі «Зеніт», де пройшов шлях від майстра до виконуючого обов’язки директора.

У 1989 році Олег Куцин почав свою громадсько-політичну діяльність, вступив у «Народний рух України за перебудову». 4 жовтня 1989 року, попри сувору заборону комуністів, вперше вивісив синьо-жовтий прапор у рідному Тячеві. Сталося це під час установчих зборів Тячівської районної організації Руху. Брав активну участь у виборах до Верховної ради 1990 року. Учасник «Революції на граніті».

Був головою Закарпатської обласної організації Всеукраїнського політичного об’єднання «Державна самостійність України». У 1998 році балотувався до Верховної Ради від Виборчого блоку партій «Менше слів». 28 травня 2003 року Верховний Суд України зняв з реєстрації Всеукраїнське політичне об’єднання «Державна самостійність України» як таке, що не відповідає нормам українського законодавства.  У 2005–2006 роках – перший заступник голови Тячівської райдержадміністрації, його двічі обирали депутатом Тячівської міської ради.

У 2007 році Олег Куцин включений до партійного списку Всеукраїнського об’єднання «Свобода» на позачергових виборах до Верховної Ради 7-го скликання. У 2012 році балотувався в одномандатному окрузі № 72 (Рахівський район, частина Тячівського району) від ВО «Свобода» до Верховна Рада 7-го скликання, де зайняв третє місце. На позачергових виборах до Верховної ради 2014 року включений до партійного списку під № 30. Тоді всеукраїнське об’єднання «Свобода» не пройшло до Парламенту. У 2015 році очолював виборчий список ВО «Свобода» на виборах до Закарпатської обласної ради 8-го скликання. Згодом головою Закарпатської обласної організації та членом Політради ВО «Свобода». Дана політична сила брала активну участь у Євромайдані. Також очолював «Легіон Свободи», комбатантське об’єднання членів ВО «Свобода», які беруть участь у війні на сході України.

Наприкінці травня – початку червня 2014 року, з початком військових дій на сході України Олег Куцин (позивний «Кум») розпочав свою військову діяльність, організував волонтерську групу з свободівців, яка почала збирати та доправляти допомогу українським військовим, які несли службу в районі окупованого Слов’янська Донецької області. Спочатку волонтерів було всього півтора десятка чоловік, основу складали хлопці зі Стрия, Закарпаття та Києва. На початку літа того ж року волонтери ухвалили рішення вступити до лав Національної гвардії України. Добровольці пройшли навчання на тренувальній базі в Нових Петрівцях. Від так Олегом Куциним був створений підрозділ, як окрема добровольча чота «Карпатська Січ», названий на честь організації народної оборони, що існувала на Закарпатті у 1938–1939 роках. В 2015 році чота увійшла до складу Збройних сил України, у 93-тю механізовану бригаду та стала ротою. Брала участь в боях в районі Донецького аеропорту: бої за Піски, шахту «Бутовка», Водяне, Опитне. Під час виконання бойових завдань рота втратила 7 вояків, 40 вояків отримали поранення. Олег Куцин був також поранений напередодні Різдва, у бою за селище Піски. 13 квітня 2016 року Окрема зведена штурмова рота «Карпатська Січ» була розформована.

У березні 2017 року Слідчий комітет російської федерації порушив кримінальну справу проти Олега Куцина.

Після початку повномасштабного російського вторгнення 2022 року, підрозділ було створено заново як добровольчий батальйон «ОДЧ Карпатська Січ». Він вів бої під Києвом: в Ірпіні, Романівці та на Броварському напрямку. Після деокупації Київщини був передислокований під Ізюм. У 19 травня батальйон було переформовано на 49-й стрілецький батальйон «Карпатська Січ», який увійшов до складу Сухопутних військ ЗСУ.

Загинув 19 червня 2022 року на командному пункті у селі Вірнопілля на Харківщині, під час боїв за місто Ізюм від прямого влучання російської артилерії.

22 червня 2022 року відбулося прощання з всіма почестями на Майдані Незалежності міста Київ, захоронений на Байковому кладовищі.

Був одружений, батько трьох дітей, сина – Тараса та доньок – Олесі та Мілани.

Вшанування пам'яті:

В липні 2022 року в Тячеві та селі Руське Поле вулиці Пушкіна було перейменовано в честь Олега Куцина.

У грудня 2022 року у містах Ізюм та Конотоп вулиці Гастелло перейменували на вулицю Олега Куцина.

22 січня 2023 року встановили меморіальну дошку на фасаді Тячівського ліцею № 1 ім. Василя Ґренджі-Донського на честь випускника, комбата «Карпатської Січі».

14 листопада 2023 року на головній площі міста Тячева, відкрито Меморіал слави та пам’яті, де розміщені стели загиблих Героїв краю.

Джерельні приписи:

Присвоєння командиру «Карпатської Січі», Куцину Олегу Івановичу, звання Героя України, посмертно : електрон. петиція № 22/159880-еп від 15.08.2022 р. [Електронний ресурс] : [зверн. громадянина А. А. Сусолова]. – Режим доступу : https://bit.ly/3HuPGec. – Назва з екрана.

Про перейменування вулиць населених пунктів Тячівської міської територіальної громади, назви яких містять російську символіку, ідеологію та пропаганду країни-агресора : ріш. Тячів. міськради VIІІ склик. від 19 лип. 2022 р. № 1561 м. Тячів [Електронний ресурс] : [вул. Пушкіна на вул. О. Куцина]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YvDAbz. – Назва з екрана.

Куцин Олег Іванович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3YuxO9Z. – Назва з екрана.

***

Букет, Євген. Лише українці здатні перемогти імперію зла − слова-заповіт легендарного комбата Олега Куцина [Електронний ресурс] / Є. Букет. – Режим доступу : https://bit.ly/3RAMulL. – Назва з екрана.

Бутусов, Юрій. Фермопіли Олега Куцина [Електронний ресурс] / Ю. Бутусов. – Режим доступу : https://bit.ly/3jtQEQ1. – Назва з екрана.

В місті Ізюм продовжується перейменування вулиць [Електронний ресурс] : [вул. Гастелло на вул. О. Куцина]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YqiXy5. – Назва з екрана.

Волошка, Лариса. На Харківщині в боях з окупантами загинув командир батальйону «Карпатська Січ» Олег Куцин [Електронний ресурс] / Л. Волошка.– Режим доступу : https://bit.ly/3jxxXLf. – Назва з екрана.

Денчик, Мілла Володимирівна. Перейменувати вулицю Льва Толстого на честь Олега Куцина [Електронний ресурс] : [в м. Ужгород] / М. В. Денчик. – Режим доступу : https://bit.ly/3lbSiGi. – Назва з екрана.

Добровольця Олега Куцина допитали в ГПУ за справою російських слідчих [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YvToeA. – Назва з екрана.

Загинув командир «Карпатської Січі» Олег Куцин [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3DLJFIZ. – Назва з екрана.

Загинув командир батальйону «Карпатська Січ» Олег Куцин [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3X8MQkV. – Назва з екрана.

Звання Героя України командиру добровольчого підрозділу «ОДЧ Карпатська Січ» Олегу Куцину просить надати обласна рада [Електронний ресурс] : [зверн. депутатів Львів. облради до Президента України]. – Режим доступу : https://bit.ly/3lhjsvG. – Назва з екрана.

Командир «Карпатської Січі» Олег Куцин відвідав рідну Тячівську ЗОШ І-ІІІ ст. № 1 ім. В. Ґренджі-Донського [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3YcbsdL. – Назва з екрана.

Командир «Карпатської Січі» Олег Куцин став почесним тячівцем [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3wVnBId. – Назва з екрана.

Командир «Карпатської Січі» тячівець Олег Куцин нагороджений відзнакою «За оборону Донецького аеропорту» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/40vyZrN. – Назва з екрана.

Командир «Карпатської Січі» тячівець Олег Куцин пройшов офіцерські курси і отримав «Знак Пошани» від Міноборони [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Y92RIU. – Назва з екрана.

Корогодський, Юрій. Загинув командир батальйону «Карпатська Січ» Куцин [Електронний ресурс] / Ю. Корогородський. – Режим доступу : https://bit.ly/3Y9df39. – Назва з екрана.

Куцин, Олег. «Мої батьки охрестили мене по два боки Карпат…» [Електронний ресурс] : [розмова громад.-політ. діячем / вела І. Гармасій] / О. Куцин. – Режим доступу : https://bit.ly/3JQIHPs. – Назва з екрана.

Куцин, Олег. «На жаль, Де Голлів у нас немає», – каже командир «Карпатської Січі» Олег Куцин : [розмова з мол. лейтенантом про реалії життя на фронті / вів Д. Галко] / О. Куцин // Новини Закарпаття. – 2016. – 16 лют. – С. 6.

Куцин, Олег. «Найважче переживаю смерть друзів–побратимів», – каже захисник донецького аеропорту О. Куцин : [розмова / вела М. Шутко] / О. Куцин // Новини Закарпаття. – 2016. – 1 жовт. – С. 14.

Куцин, Олег. «Основною своєю метою і завданням як народного депутата України вважаю підсилення першої в історії України націоналістичної фракції у Верховній Раді» : [розмова з членом Всеукр. об-ня «Свобода»] / О. Куцин // Калейдоскоп оголошень. – 2012. – 4 жовт. – С. 1-2.

Літераті, Тетяна. Олег Куцин у спогадах друзів [Електронний ресурс] / Т. Літераті. – Режим доступу : https://bit.ly/3Y8ZGRg. – Назва з екрана.

На війні загинув уродженець Івано-Франківська Олег Куцин [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3X2GuUd. – Назва з екрана.

Нужненко, Сергій. У Києві на Майдані Незалежності попрощались із командиром батальйону «Карпатська Січ» Олегом Куциним [Електронний ресурс] / С. Нуженко. – Режим доступу : https://bit.ly/3wXPq2r. – Назва з екрана.

Олег Куцин – Ідея і Чин [Електронний ресурс] : [відеоролик проєкту «Ген українців» І. Фаріон про легендар. командира батальйону «Карпатська Січ»]. – Режим доступу : https://bit.ly/3X20Blm. – Назва з екрана.

Петруньо, Катерина. На Закарпатті відкрили пам’ятну дошку комбату «Карпатської Січі» Олегу Куцину [Електронний ресурс] / К. Петруньо. – Режим доступу : https://bit.ly/3HHlfla. – Назва з екрана.

Пиріг, Володимир. Комбат «Карпатської Січі» Олег Куцин загинув на Харківщині [Електронний ресурс] / В. Пиріг. – Режим доступу : https://bit.ly/3X9nt2v. – Назва з екрана.

Поранений комбат «Карпатської Січі» Олег Куцин «втік» з госпіталю, щоб зустрітися зі своїми бійцями [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3DIrR1r. – Назва з екрана.

Романюк, Лариса. На війні загинув командир батальйону «Карпатська Січ» Олег Куцин [Електронний ресурс] / Л. Романюк. – Режим доступу : https://bit.ly/3DIqbVH. – Назва з екрана.

Саєвич, Ірина. «Росіяни відчували: ми будемо відбиватися до кінця», – останні спогади командира «Карпатської Січі» про оборону Київщини [Електронний ресурс] / І. Саєвич. – Режим доступу : https://bit.ly/3x2a9lU. – Назва з екрана.

Сірко, Аскольд. Як був поранений командир «Карпатської січі» [Електронний ресурс] : [О. Куцин] / А. Сірко. – Режим доступу : https://bit.ly/3YauEbU. – Назва з екрана.

Слідчий комітет Росії відкрив справу щодо 3 українських військових через обстріли на Донбасі [Електронний ресурс] : [в т. ч. командира роти «Карпатська Січ» 93 окремої механіз. бригади ЗСУ, мол. лейтенанта О. Куцина]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RT47O9. – Назва з екрана.

Стек, Левко. Створюється наймана армія, яка не здатна перемагати – командир «Карпатської Січі» [Електронний ресурс] : [про розформув. добров. підрозділу] / Л. Стек. – Режим доступу : https://bit.ly/3HzvkR0. – Назва з екрана.

Тищенко, Катерина. На фронті загинув командир батальйону «Карпатська Січ» Олег Куцин [Електронний ресурс] / К. Тищенко. – Режим доступу : https://bit.ly/3HCSBSf. – Назва з екрана.

У боях за Україну загинув командир «Карпатської Січі» Олег Куцин [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Y7irVv. – Назва з екрана.

У війні з росією загинув комбат «Карпатської Січі» та «Легіону Свободи», закарпатець Олег Куцин [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3P9QGH3. – Назва з екрана.

Фаріон, Ірина. Олег Куцин («Кум»): «Мусиш боротися – інакше згинеш» (у 40 днів Відходу...) [Електронний ресурс] / І. Фаріон. – Режим доступу : https://bit.ly/3jvEg1Y. – Назва з екрана.

Цитатник Небесного полку [Електронний ресурс] : [добірка цитат Небесного полку ; в т. ч. командира О. Куцина]. – Режим доступу : https://bit.ly/3JM5A6P. – Назва з екрана.

Штефаньо, Оксана. Для людини, яка пройшла війну, найважче сказати рідним, що бойового товариша вже нема : [про громад., політ. та військ. діяча О. Куцина] / О. Штефаньо // Новини Закарпаття. – 2019. – 27 лип. – С. 7 : фот.

Штефаньо, Оксана. Загинув легендарний командир Олег Куцин : [батальону «Карпатська Січ»] / О. Штефаньо // Новини Закарпаття. – 2022. – 25 черв. – С. 8 : фот.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день