Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Віталій Васильович Бенчак

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Віталій Васильович Бенчак

14.03.1981 – 01.10.2022

Позивний, псевдонім: «Тур»
Звання, посада: Солдат 49-го окремого стрілецького батальйону «Карпатська Січ» імені Олега Куцина
Нагороди:

Наказом № 3/17 від 27.08.2017 № 197 Бенчак Віталій Васильович нагороджений відзнакою Хрест «Карпатської Січі».

Наказом № 21 від 20.08.2022 № 073 Бенчак Віталій Васильович нагороджений медаллю «Михайла Колодзінського».

Указом Президента України № 246/2023 від від 28.04.2023 року, «за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку», Бенчак Віталій Васильович нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

 

 


Біографія:

Народився 14 березня 1981 в селищі Тересва Тячівського району Закарпатської області. Навчався в місцевій школі, де захоплювався історією України та математикою. Закінчивши школу вступив до Мукачівського технологічного інституту (нині Мукачівський державний університет), який закінчив з відзнакою. З дитинства мріяв бути військовим.

Віталій був членом Закарпатського осередку МНК майже з початку заснування нашої організації, учасником теренової гри "Гурби-Антонівці" та таборів "Повстанська Ватра" і "Стежками Героїв". Депутат Тячівської районної ради шостого скликання, член ГО "Єдність", волонтер.

Учасник Революції Гідності, а з початком російського вторгнення в Україну в 2014  році став на захист нашої держави та продовжував свою боротьбу до останнього подиху.

У перший день повномасштабної війни став добровольцем ОДЧ «Карпатська Січ». А згодом – військовослужбовцем 49-ї окремого стрілецького батальйону «Карпатська Січ» у складі Збройних сил України під позивним «Тур». Брав участь у боях за Київщину, Харківщину та Донеччину.

Загинув 1 жовтня 2022 року поблизу села Терни під Лиманом на Донеччині, під час виконання бойового завдання боєць отримав смертельні поранення внаслідок ворожого авіаудару.

5 жовтня 2022 року відбулося прощання із загиблим Героєм в рідному селі Тересва.

Вшанування пам'яті:

У Тересвянському ліцеї відкрили «Мурал пам’яті» на честь загиблих захисників, які поховані на Алеї Слави у селищі Тересва,  в т. ч. портрет полеглого захисника Віталія Бенчака.

Джерельні приписи:

У війні з росією поліг Віталій Бенчак з Тересви [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3rIylqR. – Назва з екрана.

На війні загинув закарпатський військовий Віталій Бенчак. Він був учасником Революціії Гідності та АТО [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3DqLQBV. – Назва з екрана.

Орденом "За мужність" III ступеня посмертно нагородили Віталія Бенчака [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/oxuji. – Назва з екрана.

В Тересвянській громаді відкрили «Мурал пам’яті» на честь загиблих захисників [Електронний ресурс] : [в т. ч. вшанували загиблого Героя Бенчака  В. В.]. – Режим доступу : http://surl.li/oxura. – Назва з екрана.

29 серпня – День памʼяті захисників України [Електронний ресурс] : [під час вшанув. пам’яті в Тересвян. ліцеї відкрито мурал пам’яті загиблих Героїв ; в т. ч. портр. В. В. Бенчака]. – Режим доступу : http://surl.li/mxytq. – Назва з екрана.

Віталій Бенчак [Електронний ресурс] / Платформа пам'яті Меморіал. – Режим доступу : http://surl.li/qlgcv. – Назва з екрана.

Бенчак Віталій - позивний «Тур», солдат 49-го окремого стрілецького батальйону «Карпатська Січ» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/qlfyg. – Назва з екрана.

Бенчак Віталій Васильович [Електронний ресурс] : історіï тих, хто пішов у засвіти – Режим доступу : http://surl.li/qlfrq. – Назва з екрана.

Підготувала Маргарита Бадида.

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день