Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Шандор Шандорович Кіш

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Шандор Шандорович Кіш

18.06.1992 – 24.02.2022

Звання, посада: Головний старшина, начальник групи секретного документального забезпечення служби охорони державної таємниці 29-го дивізіону надводних кораблів Військово-морських сил Збройних Сил України.
Нагороди:

Указом Президента України № 134/2022 від 14.03.2022 року, «за особисту мужність під час виконання бойових завдань, самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно).

Рішенням сесії Ужгородської міської ради від 30.08.2022 року присвоєно звання «Почесний громадянин міста Ужгорода» (посмертно).


Біографія:

Народився 18 червня 1992 року в місті Ужгород, угорець за національністю. Навчався в ужгородській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 7. Після закінчення школи вступив до Ужгородського вищого професійного училища торгівлі та технологій харчування на професію кухар.

З 18 січня 2012 року підписав контракт на службу в Збройні Сили України. Проходив службу на морському тральщику «Чернігів» та в складі екіпажу «Черкас» – корабля, який намагався стояти до останнього і, навіть після захоплення росіянами, залишився із прапором Військово-морських сил Збройних сил України. Був свідком та безпосереднім учасником подій під час тимчасової окупації росією АР Крим і Севастополя. Також виконав епізодичну роль у фільмі про останній корабель України в Криму «Черкаси».

Останні роки жив у Очакові разом із дружиною Марією та двома маленькими синами. Служив головним старшиною, начальником групи секретного документального забезпечення служби охорони державної таємниці 29-го дивізіону надводних кораблів Військово-морських сил Збройних Сил України.

Загинув в перші дні війни, 24 лютого 2022 року захищаючи Україну та всіх нас від безжального ворога в місті Очакові на Миколаївщині.

22 березня 2022 року відбувся чин прощання та військового почту загиблим Героєм в місті Ужгороді на Закарпатті. Похований з всіма військовими почестями на Пагорбі Слави (кладовище Калварія).

Залишилася мати, дружина та двоє синів.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України: Указ Президента України № 134/2022 від 14.03.2022 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. голов. старшину Ш. Ш. Кіша (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3kYaK5f. – Назва з екрана.

Кіш Шандор Шандорович [Електронний ресурс] : Книга пам’яті. – Режим доступу : http://surl.li/ncxwu. – Назва з екрана.

Кіш Шандор Шандорович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3RoPulg. – Назва з екрана.

***

Бодня, Олександр. Оборона Криму у 2014 році, служба в екіпажі «Черкас», посмертна нагорода «За мужність»: історія закарпатця Шандора Кіша [Електронний ресурс] : [розповідь дружини загиблого Героя – М. Оксютенко] / О. Бодня, Тетяна Черевко. – Режим доступу : http://surl.li/ncyek. – Назва з екрана.

Звання «Почесний громадянин міста Ужгорода» посмертно присвоїли 17 загиблим воїнам : [сесія Ужгород. міськради ; в т. ч. Ш. Ш. Кішу] // Ужгород. – 2022. – 3 верес. – С. 1, 5 : фот.

В Ужгороді попрощалися із загиблим захисником Шандором Кішем [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RqwF1e. – Назва з екрана.

В Ужгороді поховали військового Шандора Кіша, який загинув у Очакові [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RlvPCA. – Назва з екрана.

В Ужгороді прощалися із полеглим в боях із окупантами Шандором Кішем [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3PGWg3I. – Назва з екрана.

Вони віддали своє життя за нашу свободу: закарпатці, які загинули на війні з росією [Електронний ресурс] : [в т. ч. про Ш. Кіша]. – Режим доступу : https://bit.ly/3I82xV9. – Назва з екрана.

22 березня Ужгород прощатиметься із полеглим у боях з російським окупантом Шандором Кішем [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Yds30t. – Назва з екрана.

Загинув у перший день війни: дружина загиблого закарпатця розповіла про свого Героя [Електронний ресурс] : [Шандор Кіш]. – Режим доступу : http://surl.li/owtol – Назва з екрана

Закарпатського угорця, який загинув за Україну, відзначено орденом «За мужність» [Електронний ресурс] : [голов. старшину Ш. Ш. Кіша (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3jexa1K. – Назва з екрана.

На війні з Росією загинув етнічний угорець із Закарпаття Шандор Кіш [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3JuMf9W. – Назва з екрана.

Петерварі, Наталія. Шандор Кіш. Спи спокійно, герою. Спасибі тобі за мою країну! [Електронний ресурс] / Н. Петерварі. – Режим доступу : https://bit.ly/3Duxf8h. – Назва з екрана.

Президент посмертно нагородив 29-річного Шандора Кіша [Електронний ресурс] : [орденом «За мужність» ІІІ ступеня (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Rrg0uq. – Назва з екрана.

Семенюк, Аня. Наші у Криму: закарпатець розповів, як здавав зброю, але не здався [Електронний ресурс] : [розмова з ужгородцем, старшим матросом, безпосеред. учасником подій в Криму – Ш. Кіш] / А. Семенюк. – Режим доступу : http://surl.li/ncxlu. – Назва з екрана.

Слава Герою! Закарпатський угорець загинув за Україну [Електронний ресурс] : [голов. старшина Ш. Кіш]. – Режим доступу : https://bit.ly/3kXFh3c. – Назва з екрана.

36 портретів героїв: в Ужгороді вшановують загиблих у повномасштабній війні росії проти України : [вул. інсталяція про загиблих захисників України ; в т. ч. портр. Ш. Ш. Кіша] // Ужгород. – 2022. – 10 груд. – С. 2 : фот. – Режим доступу : https://bit.ly/3VCjWJN. – Назва з екрана.

У боях за Україну загинув 29-річний закарпатець [Електронний ресурс] : [голов. старшина Ш. Ш. Кіш з м. Ужгород]. – Режим доступу : https://bit.ly/3HgSlIk. – Назва з екрана.

У війні з Росією загинули двоє закарпатців – з Ужгорода та Мукачева [Електронний ресурс] : [Ш. Кіш та В. Білак]. – Режим доступу : https://bit.ly/3jpaj3y. – Назва з екрана.

Черевко, Тетяна. 17 воїнам присвоїли посмертно звання «Почесний громадянин Ужгорода» [Електронний ресурс] : [в т. ч. Ш. Ш. Кішу] / Т. Черевко. – Режим доступу : http://surl.li/jpfqf. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день