Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Мирослав Іванович Мисла

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Мирослав Іванович Мисла

04. 07.1992 - 02.10.2016

Позивний, псевдонім: "Мисливець"
Звання, посада: Молодший лейтенант. Командир взводу окремої зведеної штурмової роти "Карпатська Січ" (93-я ОМБр).
Нагороди:

Указом Президента України № 442/2016 від 12 жовтня 2016 року, "за вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, мужність, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час бойових дій та при виконанні службових обов’язків", Мисла Мирослав Іванович нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня (посмертно).

Біографія:

Мирослав Іванович Мисла народився 4 липня 1992 року, на Іршавщині Закарпатської області. Здобував вищу історичну освіту в Харкові, де і долучився ВО «Свобода» та ВГО «Сокіл». Брав участь у Революції Гідності. З початком формування Батальйону «Січ» вступив до його лав, та поїхав з першою ротацією на Схід. Разом з батальйоном виконував завдання у Донецькій області, в містах та околицях Слов`янська і Курахового. Після цього, разом з батальйоном «Січ» та ОДЧ «Карпатська Січ», приступив до виконання бойових завдань у селі Піски, в районі Донецька. На початку весни 2015 долучився до лав Окремої добровольчої чоти «Карпатська Січ», де продовжив захищати Україну на передових позиціях в районі селища Піски.
В травні 2015, Мирослав проходить процес легалізації разом з частиною добровольчого підрозділу, і стає військовослужбовцем ЗСУ у Окремій зведеній штурмовій роті «Карпатська Січ» в складі 93-ї ОМБр. Як один з ідеологів підрозділу, виконує надзвичайно важливу роботу: проводить ідеологічні лекції серед бійців «Карпатської Січі», серед вояків ЗСУ, серед партіотичної та націоналістичної молоді на мирній території. В червні-липні 2015, отримавши перелом руки тимчасово усувається від виконання бойових завдань, але під час видужування не відсиджується вдома, а присвячує весь свій час ідейному вихованню новобранців «Карпатської Січі» та роботі прес-служби підрозділу.
Далі Мирослав проходить разом з підрозділом позиційні бої в районі Донецького аеропорту. Восени 2015 призначається на посаду командира відділення, згодом отримує звання «молодший сержант».
Після виходу 93-ї ОМБр із зони бойових дій, а разом з нею і «Карпатської Січі», йде на офіцерські курси, які закінчує на початку осені, та повертається в 93-ю бригаду, в район лінії зіткнення на Луганщині. Тут, у званні «молодшого лейтенанта» приймає офіцерську посаду. Його підрозділ – завжди один із кращих, всі бойові завдання виконує без зауважень, серед особового складу авторитет беззаперечний. Але війна в черговий раз забрала найкращого.
Мирослав Мисла загинув 2 жовтня 2016 р. поблизу села Кримське (Новоайдарський район) Луганської області від множинних вогнепальних поранень під час мінометного обстрілу.
 
Місце поховання: с. Волохів Яр, Чугуївський район, Харківська область.
 
Вшанування пам'яті:

Портрет на меморіалі "Стіна пам'яті полеглих за Україну" у Києві: секція 9, ряд 5, місце 10.

19 травня 2017 р. на Закарпатті у с. Приборжавське Іршавського району до Дня героїв було урочисто відкрито меморіальну дошку Герою московсько-української війни Мирославу Мислі. Встановили її на фасаді загальноосвітньої школи, в якій до 7 класу навчався Мирослав.

21 квітня 2018 р. у Києві по вул. Сім'ї Бродських (Смоленська), 17, відкрили пам'ятник загиблому бійцю АТО Мирославу Мислі. Навколо памятника облаштували сквер. Рішенням Київської міської ради він теж носить ім’я Мирослава Мисли.

Джерельні приписи:

Мирослав Іванович Мисла (псевдо «Мисливець») [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : http://surl.li/ovrze. – Назва з екрана.
Мисла Мирослав Іванович [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3IDYSgA. – Назва з екрана.
В АТО загинув 24-річний боєць родом з Іршавщини Мирослав Мисла [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3NTzYum. – Назва з екрана.
Мирослав Мисла (остання промова): День соборності України-2015 р., у м. Харкові [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3yxEd95. – Назва з екрана.
Мирослав Мисла на шевченківських читання у музеї [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3uGZSuF. – Назва з екрана.
26.10.2014 Мирослав Мисла. Боєць Батальйону "СІЧ" про ситуацію в Слов'янську [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3AO8wvf. – Назва з екрана.
24-річного Героя з позивним "Мисливець" провели в останню путь на Харківщині [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RpHKz5. – Назва з екрана.
Генерал РОМАН ШУХЕВИЧ та лейтенант МИРОСЛАВ МИСЛА. Пам`яти героя російсько-української війни [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3P1ZOO9. – Назва з екрана.
Історія закарпатського добровольця "Мисливця" [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RpOEEl. – Назва з екрана.
В університеті ім. Каразіна відкрили меморіальну дошку студентам, які загинули в зоні АТО [Електронний ресурс] : [на дошці закарбовані імена учнів та випускників вишу, в т. ч. М. Мисли]. – Режим доступу : http://surl.li/owils. – Назва з екрана.
Мирослав Мисла «Мисливець»: фільм-спогад про Героя російсько-української війни [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3uJpLtM. – Назва з екрана.
У Приборжавському на Іршавщині встановили меморіальну дошку Герою Мирославу Мислі "Мисливцю" [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3IxwNqX. – Назва з екрана.
Мер Києва Віталій Кличко взяв участь у відкритті пам’ятника бійцю АТО Мирославу Мислі, який загинув на Луганщині в 2016 році [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3nTkIDh. – Назва з екрана.
"Мисливець". Мирослав Мисла. До дня добровольця. Один з НАС [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3P3c80n. – Назва з екрана.
Кропивницькі сокільці взяли участь у відкритті пам'ятної дошки Мирославу Мислі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RqZzO8. – Назва з екрана.
Федоркова, Т. Російські окупанти на Харківщині розбили пам'ятник загиблому учаснику АТО Мирославу Мислі [Електронний ресурс] / Т. Федоркова. – Режим доступу : http://surl.li/ovrun. – Назва з екрана.
На Закарпатті встановлять меморіальну дошку полеглому в російсько-українській війні Мирославу Мислі "Мисливцю" [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3c9x4En. – Назва з екрана.
Сьогодні в Києві вшанують пам’ять полеглого на Донбасі закарпатця Мирослава Мисли "Мисливця" [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RFcnAP. – Назва з екрана.
До Дня захисника України полеглого на війні закарпатця Мирослава Мислу нагородили орденом [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3c7IOYd. – Назва з екрана.
У Харкові пройшов марш на честь закарпатця, що загинув у війні на Донбасі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RpKUTn. – Назва з екрана.
Уродженця Закарпаття, що загинув на Луганщині, поховали на Харківщині [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3yza89h. – Назва з екрана.
У російсько-українській війні на Донбасі поліг ще один закарпатець [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3auGJVF. – Назва з екрана.
У Києві відкрили пам'ятник закарпатцю, що загинув у війні з росією на Донбасі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3nUaYs7. – Назва з екрана.
Києвом пройшла хода на честь закарпатця, що загинув у війні з росією на Донбасі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3bWmctu. – Назва з екрана.
Ужгородом сьогодні пройде марш у пам'ять полеглого у російсько-українській війні Мирослава Мисли "Мисливця" [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Iuenrk. – Назва з екрана.
Уродженця Закарпаття, що загинув на Луганщині, поховали на Харківщині [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3uCYlp5. – Назва з екрана.
У російсько-українській війні на Донбасі поліг ще один закарпатець [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3z8JsOl. – Назва з екрана.
 
Підготувала М. Бадида

Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день