Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Михайло Юрійович Покидченко

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Михайло Юрійович Покидченко

14.11.1989 – 05.12.2016

Позивний, псевдонім: Сотник, Малий, Ртуть
Звання, посада: Солдат, командир бойової машини – командир відділення 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.
Нагороди:

Указом Президента України № 12/2018 від 22 січня 2018 року, «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, зразкове виконання військового обов’язку», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Наказом Командира Добровольчого Українського Корпусу «Правий сектор» № 114/18 від 13 травня 2018 року, «Про нагородження (посмертно) бійців Корпусу у Закарпатській області відзнаками ДУК ПС», нагороджений відзнакою ДУК ПС «Бойовий Хрест Корпусу» (посмертно).

Рішенням Мукачівської міської ради від 25.01.2018 р. присвоєно звання «Почесний громадянин міста Мукачева» (посмертно).

 


Біографія:

Народився 14 листопада 1989 року в місті Мукачево Закарпатської області. Після школи вступив до ліцею на юридичний факультет, де навчався до 2012 року. Працював оператором на місцевому телеканалі «М-студіо». Після одруження переїхав у місто Рахів, працював на складі супермаркету «Ду-Мен».

Активний учасник Революції Гідності. Пішов на фронт добровольцем у травні 2014 року в складі Добровольчого українського корпусу «Правий сектор», де воював у групі «Семана» 5-го окремого батальйону, згодом в 1-й ОТГ ім. Капітана Воловика, кулеметник, позивний «Малий». Після півтора року на фронті повернувся додому. В травні 2016 року знову вирушив на фронт, підписавши контракт із Збройними силами України.

Служив солдатом, стрільцем-помічником гранатометника 3-го взводу 3-ї роти 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Сухопутних військ Збройних сил України.

Загинув 5 грудня 2016 року в результаті кулеметного обстрілу в районі поблизу селища Опитне Ясинуватський район Донецької області.

7 грудня 2016 року в місті Києві на Майдані Незалежності біля Стели відбулося прощання з Героєм, полеглим у російсько-українській війні на Донбасі відомим на псевдо «Малий».

9 грудня 2016 року відбулася церемонія прощання та військового почту за загиблим Героєм. Похований з всіма військовими почетями на Алеї Слави міста Мукачева (місцеве кладовище).

Залишилися батьки, брат, сестра, дружина та дві маленькі доньки.

Вшанування пам'яті:

21 квітня 2017 року на фасаді Мукачівської загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад № 15, де навчався, відкрито меморіальну дошку в пам’ять Михайла Покидченка.

Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 9, ряд 1, місце 18.

Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України : Указ Президента України № 12/2018 від 22.01.2018 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. солдата М. Ю. Покидченка (посмертно)]. – Режим доступу : http://surl.li/myony. – Назва з екрана.

Покидченко Михайло Юрійович [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3z3HBKC. – Назва з екрана.

Покидченко Михайло Юрійович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : http://surl.li/myowh. – Назва з екрана.

Покидченко Михайло Юрійович [Електронний ресурс] : Небесна гвардія. – Режим доступу : https://bit.ly/3ASg5AL. – Назва з екрана.

Покидченко Михайло Юрійович : [про загиб. героя АТО ; в т. ч. про почес. громадянина м. Мукачево] // Почесні громадяни Мукачева: дорогами випробувань – до щасливої долі. – Мукачево-Дрогобич : Зоряна, 2022. – С. 191 : фот. кольор.

Покидченко Михайло Юрійович [Електронний ресурс] : Я пам’ятаю. – Режим доступу : http://surl.li/myozi. – Назва з екрана.

***

Героям Слава: у Мукачеві встановили меморіальну дошку Михайлу Покидченку, який загинув на Донбасі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3NU5qbE. – Назва з екрана.

Двох Героїв посмертно удостоять звання «Почесного громадянина міста Мукачева» [Електронний ресурс] : [М. Покидченка та О. Калабішку]. – Режим доступу : http://surl.li/mytgj. – Назва з екрана.

Дзвін Пам’яті пролунав сім разів… В Міноборони вшанували загиблих Українських захисників [Електронний ресурс] : [в т. ч. солдата М. Ю. Покидченка]. – Режим доступу : http://surl.li/mytju. – Назва з екрана.

Завтра у Мукачеві попрощаються з загиблим у АТО Михайлом Покидченко [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RnB8B5. – Назва з екрана.

Задубінний, Андрій. Після загибелі сина батько пішов служити у його бригаду [Електронний ресурс] : [згадки матері Віри Миколаївни про загиблого в зоні АТО сина М. Покидченка] / А. Задубінний. – Режим доступу : http://surl.li/myteo. – Назва з екрана.

Закарпатець Михайло Покидченко «Сотник» загинув у бою під Донецьком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3B0jMV4. – Назва з екрана.

Закарпатського добровольця Михайла Покидченка «Малого» проведуть в останню путь на Майдані та в Мукачеві [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Pbt7hj. – Назва з екрана.

Майдан Незалежності провів в останню путь закарпатського Героя Михайла Покидченка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Pb7RHT. – Назва з екрана.

«Малий». Присвячується пам’яті Михайла Покидченка. «Один з нас» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3uFQ0Rx. – Назва з екрана.

Меморіальну дошку полеглому Герою Михайлу Покидченку відкриють у рідному Мукачеві [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RzVPKm. – Назва з екрана.

Михайла Покидченка поховали на Алеї Слави в Мукачеві [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3uIPfY2. – Назва з екрана.

Михайло Покидченко та Олексій Калабішка посмертно удостоєні звання Почесного громадянина міста [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/mytcw. – Назва з екрана.

Мукачево прощається із загиблим в АТО героєм – Михайлом Покидченком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3NMwdqB. – Назва з екрана.

Мукачево прощається із полеглим в російсько-українській війні Михайлом «Малим» Покидченком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Oox7Kh. – Назва з екрана.

На війні загинув Михайло Покидченко // Мукачево Express. – 2016. – 9-15 груд. – С. 2 : фот. кольор.

На Майдані в Києві попрощалися із військовим закарпатської 128-ї бригади [Електронний ресурс] : [з солдатом М. Ю. Покидченком]. – Режим доступу : https://bit.ly/3yz2Mmd. – Назва з екрана.

Невицька, Оксана. Війна забрала ще одного закарпатця – мукачівця Михайла Покидченка / О. Невицька // Новини Закарпаття. – 2016. – 10 груд. – С. 2 : портр.

Осока, Ян. Невтомний воїн знесиленої країни [Електронний ресурс]: [про М. Ю. Покидченка (позивні «Малий», «Сотник» та «Ртуть»)] / Я. Осока. – Режим доступу : https://bit.ly/3RDKV66. – Назва з екрана.

Розшукують 24-річного закарпатця, який зник на столичному Євромайдані [Електронний ресурс] : [М. Покидченка]. – Режим доступу : http://surl.li/mytbx. – Назва з екрана.

Сироти російсько-української війни, не забудемо: «Не цвіркоче цвіркун, у траві причаївшись сидить... Бо маленьке дівчатко прийшло на ще свіжу могилу до свого татуся, що заснув – і зі сну не збудить...» [Електронний ресурс] : [в пам’ять М. Покидченка]. – Режим доступу : http://surl.li/mytkd. – Назва з екрана.

У зоні АТО загинув боєць 128-ї бригади Михайло Покидченко [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3PeqUkQ. – Назва з екрана.

У Києві на Майдані прощалися із полеглим у російсько-українській війні Михайлом «Малим» Покидченком з Мукачева [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3PvxTG5. – Назва з екрана.

У мережі з’явилося відео з останніми словами Михайла Покидченка [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3cfIpDe. – Назва з екрана.

У Мукачеві віддали шану полеглим за Україну захисникам та подякували військовим, які продовжують боронити державу [Електронний ресурс] : [проведено панахиду за загиблими на Алеї Слави до Дня захисників та захисниць України ; в т. ч. М. Покидченко]. – Режим доступу : http://surl.li/mytgv. – Назва з екрана.

У Мукачеві пам’ять полеглого в російсько-українській війні Михайла Покидченка вшанували відкриттям меморіальної дошки Герою [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3O8pqrq. – Назва з екрана.

У Мукачеві провели в останню путь героя, який загинув в АТО : [М. Покидченко] // Карпат. об’єктив. – 2016. – 15 груд. – С. 2 : портр.

У російсько-українській війні загинув Михайло Покидченко з Берегова [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ooLwLC. – Назва з екрана.

У російсько-українській війні загинув Михайло Покидченко з Мукачева [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3AXmVFv. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день