Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Василь Васильович Пойда

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Василь Васильович Пойда

05.11.1983 – 18.09.2015

Звання, посада: Cолдат, старший механік саперного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.
Нагороди:

Указом Президента України № 9/2016 від 16 січня 2016 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).


Біографія:

Народився 5 листопада 1983 року в селі Негровець Міжгірського району Закарпатської області. Закінчив Негровецьку загальноосвітню школу (нині – навчально-виховний комплекс імені Василя Росохи). Проходив строкову військову службу в лавах Збройних Сил України. Працював на сезонних роботах.

Влітку 2015 року добровольцем мобілізований до лав Збройних Сил України. Служив старшим механіком саперного батальйону 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Сухопутних військ Збройних Сил України. З літа 2015 року брав участь в антитерористичній операції на сході України.

18 вересня 2015 року підірвався на ростяжці поблизу спостережного поста взводного опорного пункту бригади біля села Болотене Станично-Луганського району Луганської області.

24 вересня 2015 року відбулося прощання із загиблим Героєм, похований на кладовищі села Негровець Міжгірського району Закарпатської області.

Залишились мати та брат.

Вшанування пам'яті:

22 жовтня 2015 року в пам’ять про двох загиблих воїнів АТО Василів Пойди та Росохи у рідному селі Негровець на Міжгірщині відкрито пам’ятник.

12 травня 2016 року згідно з розпорядженням керівника області, вулицю Головну від № 146 до № 163 села Негровець Міжгірського району перейменовано на честь Василя Пойди.

Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 7, ряд 4, місце 44.

Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України : Указ Президента України № 9/2016 від 16.01.2016 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. солдата В. В. Пойду (посмертно)]. – Режим доступу : http://surl.li/mvxkp. – Назва з екрана.

Пойда Василь Васильович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : http://surl.li/mvxrj. – Назва з екрана.

Пойда Василь Васильович [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3c9fOiG. – Назва з екрана.

Пойда Василь Васильович [Електронний ресурс] : Український меморіал: пам’яті героїв, що загинули за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3InbfNL. – Назва з екрана.

***

«Повік невгасимою буде всенародна шана мужності та героїзму українських воїнів!» В Міноборони вшанували загиблих захисників [Електронний ресурс] : [в т. ч. солдата В. В. Пойду]. – Режим доступу : http://surl.li/mvxrv. – Назва з екрана.

В АТО загинув закарпатець Василь Пойда, на Міжгірщині оголошено Дні Жалоби [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/mvxst. – Назва з екрана.

Матоляк, Іван. Пойда Василь Васильович : [загиблі в АТО] / І. Матоляк // Пам'ять про подвиг. – Ужгород : РІК-У, 2018. – С. 152-153 : фот.

На сході загинув ще один молодий боєць з Міжгірщини [Електронний ресурс] : [солдат В. Пойда]. – Режим доступу : https://bit.ly/3J4XuDW. – Назва з екрана.

Перейменування на честь полеглих на Донбасі   [Електронний ресурс] : [вул. Головну від № 146 до № 163 села Негровець Міжгірського району – на честь загиблого воїна В. Пойди]. – Режим доступу : http://surl.li/mvxsn. – Назва з екрана.

У Негровці на Міжгірщині відкрито пам’ятник загиблим воїнам АТО – Василям Рососі та Пойді [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3RvMRgX. – Назва з екрана.

У російсько-українській війні на Донбасі загинув другий виходець з Негровця на Міжгірщині – Василь Пойда [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ccfMqn. – Назва з екрана.

Через загибель на Сході бійця Василя Пойди на Міжгірщині оголошено Дні жалоби [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3yZMNyS. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день