Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Данило Ярославович Богуславський

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Данило Ярославович Богуславський

07.04.1990 – 16.10.2022

Звання, посада: Стрілець-помічник гранатометника стрілецького взводу 128-ї гірсько-штурмової Закарпатської бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.
Нагороди:

Рішенням позачергової сесії Ужгородської міської ради від 31 серпня 2023 року нагороджений званням «Почесний громадянин міста Ужгорода» (посмертно).


Біографія:

Народився 7 квітня 1990 року у місті Харків. Коли йому був 1 рік, родина переїхала до міста Ужгорода на Закарпатті. І з тих пір він більше ніколи надовго не покидав місто – за винятком навчання у місті Львів. Навчався у місцевій загальноосвітній школі № 3 із поглибленим вивченням англійської мови. У 2011 закінчив факультет «Міжнародні економічні відносини» Львівської комерційної академії.

Із 2019 року і дотепер працював у міжнародній ІТ-компанії Just Answer, курував адміністративно-операційний напрям діяльності компанії у регіоні. Паралельно із основним місцем роботи створив і керував СТО із промовистою назвою «САМЗЛАМАВ». Автомобілі та автоспорт завжди були його хобі і займали велику частину його вільного часу.

Був гравцем та функціонером ГО «Спортивний клуб «Лісоруби», брав активну участь  у діяльності  Федерації американського футболу Закарпатської області. Триразовий чемпіон України з американського футболу, кандидат у майстри спорту.

Із перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну добровільно вступив до лав Збройних Сил, не шукаючи причин чи мотивів вчинити інакше – свідомо прийняв складне рішення, розуміючи всі можливі наслідки. Служив у 128-ій гірсько-штурмовій Закарпатській бригаді стрільцем-помічником гранатометника стрілецького взводу.

Загинув 16 жовтня 2022 року під час мінометного та артилерійського обстрілу російських військових на полі бою, вірний військовій присязі, рятуючи з поля бою пораненого побратима біля Нової Кам’янки на Херсонщині.

Був безкомпромісним, ніколи не йшов на угоди зі своїм сумлінням. Він жив щасливим і робив щасливими тих, хто його оточував, він був світлою людиною і охоче ділився цим світлом з усіма – так на церемонії прощання сказав про Героя його брат Роман Богуславський.

23 жовтня 2022 року відбулася церемонія прощання та військового почту за загиблим Героєм на набережіній Незалежності рідного міста Ужгород на Закарпатті. Частина праху похована з всіма військовими почетями на Пагорбі Слави (кладовище Калварія), а іншу частину розвіяли в особливих місцях (зокрема над звільненим Херсоном).

Залишилися батьки, брат, кохана дівчина.

Вшанування пам'яті:

25 лютого 2023 року в Ужгороді відбувся всеукраїнський турнір з флаг-футболу, присвячений пам’яті героя і спортсмена – Данила Богуславського.

27 липня 2023 року вулицю Павла Пестеля перейменовано на вулицю Данила Богуславського.

Джерельні приписи:

Богуславський Данило Ярославович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : http://surl.li/mvuwj. – Назва з екрана.

Данило Богуславський: 16 жовтня 2022 р. [Електронний ресурс] : Платформа пам’яті Меморіал: загиблі у війні Росії проти України. – Режим доступу : http://surl.li/mvvcs. – Назва з екрана.

Данило Богуславський [Електронний ресурс] : Янголи спорту: реквієм за загиблими українськими спортсменами. – Режим доступу : http://surl.li/mvvaf. – Назва з екрана.

***

Біклян, Христина. Звання «Почесний громадянин м. Ужгорода» посмертно присвоїли 47 військовослужбовцям : [в т. ч. Д. Богуславському (посмертно)] / Х. Біклян // Карпатський об’єктив. – 2023. – 7 верес. – С. 3 : фот.

В Ужгороді будуть вулиці полеглих Героїв Руслана Ференці, Данила Богуславського та Василя Дрогомирецького // Ужгород. – 2023. – 6 трав. –  С. 9 : фот.

В Ужгороді з’явиться вулиця на честь загиблого героя Данила Богуславського [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/lyrcr. – Назва з екрана.

Герої не вмирають!. : [загиблі захисники України, які поховані в м. Ужгороді – Д. Я. Богуславський (харківчанин), Р. І. Лабанич (ужгородець)] // Ужгород. – 2022. – 29 жовт. – С. 2 : фот.

Дерека, Анатолій. Футболіст ужгородського клубу загинув у боях за Херсон: він рятував пораненого побратима [Електронний ресурс] : [Д. Богуславський] / А. Дерека. – Режим доступу : http://surl.li/mvvih. – Назва з екрана.

Звільняв Херсон, написав сценарій свого похорону і визначив місця, де розвіяти прах. Пам’яті Данила Богуславського [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/lyrbq. – Назва з екрана.

Курта, Олександр. В Ужгороді перейменували дві вулиці на честь загиблих воїнів – Богуславського та Ференці [Електронний ресурс] / О. Курта. – Режим доступу : http://surl.li/lyrcf. – Назва з екрана.

Майка полеглого гравця «Ужгородських лісорубів» – тепер на статуї Пета Тіллмана у США : [про захисника України, який загинув у повномасштаб. війні росії проти України – Д. Богуславського] // Новини Закарпаття. – 2023. – 18 лют. – С. 3 : фот.

На війні загинув гравець Ужгородського клубу «Лісоруби» Данило Богуславський [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/mvvgt. – Назва з екрана.

На фронті загинув Operational Administrative Coordinator у JustAnswer Данило Богуславський. Йому було 32 роки [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/mvviw. – Назва з екрана.

На честь Героя Данила Богуславського JustAnswer.Ukraine започатковує стипендію для студентів УКУ [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/mvviq. – Назва з екрана.

Переможцями турніру з флаг-футболу пам’яті Данила Богуславського в Ужгороді стали «Львівські Леви» [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/mvvhf. – Назва з екрана.

Романюк, Лариса. В Ужгороді попрощалися з полеглим на війні чемпіоном України з американського футболу Данилом Богуславським [Електронний ресурс] / Л. Романюк, Руслана Гостюк. – Режим доступу : http://surl.li/lyrbd. – Назва з екрана.

71 військовослужбовцю посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин м. Ужгорода» : [в т. ч. Д. Богуславському (посмертно)] // Ужгород. – 2023. – 9 верес. – С. 1, 2 : фот.

Strelnykov, Oleksandr. На фронті загинув співробітник JustAnswer Данило Богуславський  [Електронний ресурс] / O. Strelnykov. – Режим доступу : http://surl.li/mvvhs. – Назва з екрана.

36 портретів героїв: в Ужгороді вшановують загиблих у повномасштабній війні росії проти України : [вул. інсталяція про загиблих захисників України ; в т. ч. портр. Д. Богуславського] // Ужгород. – 2022. – 10 груд. – С. 2 : фот. – Режим доступу : https://bit.ly/3VCjWJN. – Назва з екрана.

У війні з росією, рятуючи пораненого побратима, поліг ужгородець Данило Богуславський [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3CIMXeU. – Назва з екрана.

У США на статую Тіллмана вдягнули футболку полеглого на війні спортсмена із Закарпаття Богуславського [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/mvvix. – Назва з екрана.

Турнір пам‘яті полеглого Данила Богуславського відбудеться в Ужгороді [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/qrejb. – Назва з екрана.

 

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день