Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Михайло Сергійович Печунка

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Михайло Сергійович Печунка

28.10.1977 – 06.02.2015

Звання, посада: Сержант, розвідник-кулеметник 4-го взводу 30-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних сил України.
Нагороди:

Указом Президента України № 282/2015 від 23 травня 2015 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).


Біографія:

Народився 28 жовтня 1977 року в місті Хуст Закарпатської області. Закінчив загальноосвітню школу міста Хуст. Проходив строкову військову службу в лавах Збройних Сил України. Працював охоронцем в місті Ужгород на Закарпатті.

Взимку 2013-2014 років був активним учасником Революції гідності, активіст хустського Євромайдану.

У 2014 році добровольцем мобілізований до лав Збройних Сил України. Служив розвідником-кулеметником 30-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України міста Новоград-Волинський Житомирської області. З того ж року брав участь в антитерористичній операції на сході України.

6 лютого 2015 року вірний військовим обов’язкам та до останнього свого подиху загинув в бою біля села Червоний Жовтень (нині – Сотенне) Станично-Луганського району Луганської області.

14 лютого 2015 року відбулося прощання за мужнім воїном біля пам’ятника Т. Шевченка в місті Хуст на Закарпатті, далі військові живим коридором понесли тіло Героя до Собору Вознесіння, де відбулося відспівування. Похований з всіма військовими почестями на кладовищі рідного міста.

Залишились батьки.

Вшанування пам'яті:

У березні 2016 року розпорядженням Голови Закарпатської обласної державної адміністрації було прийнято рішення про перейменування в місті Хуст провулка Ватутіна на провулок Михайла Печунки.

Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 6, ряд 8, місце 2.

Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України : Указ Президента України № 282/2015 від 23.05.2015 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. сержанта М. С. Печунку (посмертно)]. – Режим доступу : http://surl.li/jytop. – Назва з екрана.

Печунка Михайло Сергійович [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3aCRzZR. – Назва з екрана.

Печунка Михайло Сергійович [Електронний ресурс] : Небесна гвардія. – Режим доступу : http://surl.li/jythn. – Назва з екрана.

Печунка Михайло Сергійович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : http://surl.li/jytka. – Назва з екрана.

Печунка Михайло Сергійович [Електронний ресурс] : Український меморіал: пам’яті героїв, що загинули за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3ABEcDM. – Назва з екрана.

***

Дзвін Пам’яті пролунав двадцять разів… У Міноборони вшанували загиблих [Електронний ресурс] : [в т. ч. сержанта М. С. Печунка]. – Режим доступу : http://surl.li/jyutd. – Назва з екрана.

Під Станицею Луганською загинув Михайло Печунка з Хуста [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/jyuxy. – Назва з екрана.

Сідун, Іван. Втрачаємо найкращих своїх синів : [загиблі закарпатці в АТО: В. Постолакі, М. Печунка, Я. Кость, О. Коваль, А. Палай та О. Капуш] / І. Сідун // Новини Закарпаття. – 2015. – 17 лют. – С. 2.

У Хусті з’явилася вулиця на честь полеглого на Луганщині Михайла Печунки [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/jyuum. – Назва з екрана.

У Хусті прощалися з Михайлом Печункою, що поліг на війні з Росією на Донбасі [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3b27lxx. – Назва з екрана.

Хаджішвілі, Дмитро. Печунка Михайло Сергійович : [загиблі в АТО] / Д. Хаджішвілі // Пам’ять про подвиг. – Ужгород : РІК-У, 2018. – С. 108-109 : фот.

Хуст ховатиме першого героя, що поліг на війні з Росією на Донбасі [Електронний ресурс] : [сержантом М. Печункою]. – Режим доступу : https://bit.ly/3J4U83I. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день