Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Євгеній Леонідович Красовський

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Євгеній Леонідович Красовський

01.01.1977 – 15.10.2022

Звання, посада: Старший солдат, стрілець-санітар гірсько-штурмового відділення гірсько-штурмового взводу 2-ї гірсько-штурмової роти 15-го окремого гірсько-штурмового батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Сухопутних військ Збройних сил України.
Нагороди:

Указом Президента України № 140/2022 від 16 березня 2022 року, «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений медаллю «Захиснику Вітчизни».

Указом Президента України № 433/2022 від 22 червня 2022 року, «за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» нагороджений медаллю «За військову службу Україні».

Рішенням позачергової сесії Ужгородської міської ради від 31 серпня 2023 року нагороджений званням «Почесний громадянин міста Ужгорода» (посмертно).


Біографія:

Народився 1 січня 1977 року у Карл-Маркс-Штадт (Німеччина) у сім’ї військового медика. У 1984 року пішов до школи у Німеччині, а згодом, після переїзду до Ужгорода, у місцеву загальноосвітню школу № 11, яку закінчив у 1994 році. Того ж року вступив на історичний факультет Ужгородського державного університету, який закінчив 1999 року. Працював менеджером у кількох установах.

У 2016 році уперше пішов захищати Батьківщину від російських загарбників, воював на Донбасі. Брав участь у боях біля селища Зайцеве Донецької області. У 2018 року був демобілізований і повернувся додому. Але з початком повномасштабного вторгнення російських окупантів одразу пішов добровольцем до своїх побратимів на передову. Служив старшим солдатом, стрілецем-санітаром гірсько-штурмового відділення гірсько-штурмового взводу 2-ї гірсько-штурмової роти 15-го окремого гірсько-штурмового батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Сухопутних військ Збройних сил України.

У березні 2022 року отримав важке поранення під містом Оріхів Запорізької області, після трьох операцій у лікарні Мечникова пройшов реабілітацію. Через два місяці, з осколком у тілі, знову повернувся на передову. Після дислокації з донецького на херсонський напрямок продовжив свій бойовий шлях.

15 жовтня 2022 року в ході штурмової операції після обстрілу ворога йому відірвало ногу, однак навіть тоді не залишив побратимів і намагався витягти їх у безпечне місце. Але в цей час отримав ще одне, уже смертельне поранення.

30 червня 2023 року через 8 місяців страждань родини провели в останню дорогу загиблого Героя. На набережній Незалежності міста Ужгорода відбулася церемонія прощання та військового почту за загиблим Героєм. Поховали з усіма військовими почестями на Пагорбі Слави (кладовище Калварія).

Залишилися батьки та сестра.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України: Указ Президента України № 140/2022 від 16.03.2022 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. старшого солдата Є. Л. Красовського медаллю «Захиснику Вітчизни»]. – Режим доступу : http://surl.li/glpez. – Назва з екрана.

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України: Указ Президента України № 433/2022 від 22.06.2022 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. старшого солдата Є. Л. Красовського медаллю «За військову службу Україні»]. – Режим доступу : http://surl.li/jdirw. – Назва з екрана.

***

Біклян, Христина. Звання «Почесний громадянин м. Ужгорода» посмертно присвоїли 47 військовослужбовцям : [в т. ч. старшому солдату Є. Л. Красовському (посмертно)] / Х. Біклян // Карпатський об’єктив. – 2023. – 7 верес. – С. 3 : фот.

В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Євгенієм Красовським [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/jdizy. – Назва з екрана.

В Ужгороді проведуть в останню путь загиблого у війні Євгена Красовського [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/jdiwt. – Назва з екрана.

В Ужгороді прощатимуться з полеглим у війні Євгеном Красовським [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/iyqgs. – Назва з екрана.

На Закарпатті поховали військового, який загинув 8 місяців тому [Електронний ресурс] : [старшим солдатом Є. Красовським]. – Режим доступу : http://surl.li/jdizf. – Назва з екрана.

71 військовослужбовцю посмертно присвоєно звання «Почесний громадянин м. Ужгорода» : [в т. ч. старшому солдату Є. Л. Красовському (посмертно)] // Ужгород. – 2023. – 9 верес. – С. 1, 2 : фот.

30 червня, в Ужгороді проведуть в останню путь загиблого захисника Євгена Красовського [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/jdixb. – Назва з екрана.

Ужгород попрощався з полеглим Героєм Євгенієм Красовським [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/jdizu. – Назва з екрана.

Ужгород попрощався із Євгенієм Красовським, який загинув у війні з російськими окупантами [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/jdjac. – Назва з екрана.

Ужгород у скорботі... : [загиблі захисники України – Є. Л. Красовський, Ю. Ю. Михнич, І. М. Завольський, Ю. В. Сакулич] // Ужгород. – 2023. – 8 лип. – С. 3 : фот.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день