Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Михайло Петрович Тимощук

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Михайло Петрович Тимощук

13.08.1987 – 13.08.2014

Позивний, псевдонім: Професор
Звання, посада: Старший солдат 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади Збройних сил України; старший механік-водій.
Нагороди:

Указом Президента України № 144/2015 від 14 березня 2015 року, «за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України», нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Нагороджений нагрудним знаком «За оборону Луганського аеропорту» (посмертно).


Біографія:

Народився в місті Рівне 13 серпня 1987 року, а в 1996 році переїхав до Берегова Закарпатської області, за місцем проживання мами. Походив він зі змішаної українсько-угорської родини. Навчався у ЗОШ № 5 м. Берегово, потім продовжив навчання у Закарпатському угорському інституті імені Ференца Ракоці ІІ за спеціальністю «історія та географія» (з 2005 до 2009 р.). У 2010 році отримав диплом вчителя історії.

У 2012 році пішов служити за контрактом у Збройні сили України.  Старший солдат, старший механік-водій 128-ої окремої механізованої бригади, військова частина А1556, псевдо «Професор».

Загинув у день свого народження під час обстрілу з РСЗВ «Град» підрозділів бригади в районі с. Новоганівка Краснодонського району Луганської області.

Поховали Михайла 17 серпня 2014 р. у м. Берегово.

Залишилася мати.

Вшанування пам'яті:

19 грудня 2016 на фасаді загальноосвітньої школи № 5 м. Берегово встановлено меморіальну дошку де навчався Михайло Тимощук.

Також на знак пошани вул. Криву м. Берегово було перейменовано на вул. Михайла Тимощука.

Портрет на меморіалі «Стіна пам’яті полеглих за Україну» у Києві: секція 2, ряд 4, місце 40.

Джерельні приписи:

Указ Президента України. Про відзначення державними нагородами України: Указ Президента України № 144/2015 від 14.03.2015 р. [Електронний ресурс] : [в т. ч. старш. солдата М. П. Тимощука (посмертно)]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Z9pgH1. – Назва з екрана.

Тимощук Михайло Петрович («Професор») [Електронний ресурс] : Книга пам’яті полеглих за Україну. – Режим доступу : https://bit.ly/3AO8ZgI. – Назва з екрана.

Тимощук Михайло Петрович [Електронний ресурс] : матеріал з Вікіпедії – вільної енциклопедії. – Режим доступу : https://bit.ly/3CeNRA3. – Назва з екрана.

Тимощук Михайло Петрович [Електронний ресурс] : Небесна гвардія. – Режим доступу : https://bit.ly/3o7v4zg. – Назва з екрана.

Тимощук Михайло Петрович («Професор») [Електронний ресурс] : Революція гідності. Війна. Рівненщина. – Режим доступу : https://bit.ly/3GAykgD. – Назва з екрана.

***

Берегово попрощалося із загиблим в зоні АТО солдатом Михайлом Тимощуком [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3BoSBDS. – Назва з екрана.

«Вони назавжди залишаться в нашій пам’яті і в наших серцях» : в Міноборони вшанували загиблих Українських захисників [Електронний ресурс] : [в т. ч. старш. солдата М. П. Тимощука]. – Режим доступу : https://bit.ly/3CiDPye. – Назва з екрана.

Державні нагороди для закарпатських військових : багатьох із них знайшли посмертно : [в т. ч. орденом «За мужність» III ст. нагороджено берегівця ст. сержанта М. Тимощука (посмертно)] // Фест. – 2015. – 20-26 берез. – С. 3.

Закарпатські Герої [Електронний ресурс] : [відеоролик в пам’ять загиблих воїнів; в т. ч. М. П. Тимощук]. – Режим доступу : https://bit.ly/3QbYCJp. – Назва з екрана.

Росоха, Оксана. Тимощук Михайло Петрович (позивний «Професор») : [загиблі в АТО] / О. Росоха // Пам’ять про подвиг. – Ужгород : РІК-У, 2018. –  С. 39-40 : фот.

Стіну Героїв в центрі Берегова оновили до Дня Незалежності [Електронний ресурс] : [в т. ч. фот. старш. солдата М. Тимощука]. – Режим доступу : https://bit.ly/405DZDd. – Назва з екрана.

13 серпня Берегово помолиться за полеглого торік на Сході земляка Михайла Тимощука [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ayCnx2. – Назва з екрана.

У Берегові врочисто відкрили меморіальну дошку полеглому на Сході Михайлу Тимощуку [Електронний ресурс]. – Режим доступу :  https://bit.ly/3O4dUNt. – Назва з екрана.

У Берегові згадували воїна Михайла Тимощука, який загинув у свій день народження [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3jM6JjM. – Назва з екрана.

У Берегові матері полеглого на Сході Михайла Тимощука виділили гроші на квартиру [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ZMHb6m. – Назва з екрана.

У Берегові на прохання матері вулицю після ремонту перейменують на честь полеглого у війні сина [Електронний ресурс] : [вул. Криву на ім’я М. Тимощука]. – Режим доступу : https://bit.ly/3XlVzRG. – Назва з екрана.

У Берегові провели панахиду за Михайлом Тимощуком, який загинув на російсько-українській війні [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3cdyMF0. – Назва з екрана.

У зоні АТО загинув ще один закарпатець – військовий з Берегова Михайло Тимощук [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3cfZU60. – Назва з екрана.

У цей день згадайте та вшануйте пам’ять про бійців з Рівненщини [Електронний ресурс] : [в т. ч. М. Тимощука]. – Режим доступу : https://bit.ly/3Z3VqDz. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день