Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Олександр Костянтинович Грабар

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Олександр Костянтинович Грабар

25.08.1970 – 25.04.2023

Звання, посада: Сержант, водій-номер обслуги 2-го зенітного артилерійського відділення зенітного ракетно-артилерійського взводу роти вогневої підтримки 200-го окремого батальйону територіальної оборони міста Ужгорода 101-ї окремої бригади територіальної оборони Сил територіальної оборони України у Закарпатській області.
Нагороди:

Дані відсутні для обраної мови
Біографія:

Народився 25 серпня 1970 року місті Ужгороді на Закарпатті, був другим сином, у родині внука губернатора Підкарпатської Русі – Костянтина Грабара та його дружини Марти Грабар, корінний ужгородець. Навчався в Ужгородській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 9. Після закінчення школи, продовжив навчання в Ужгородському професійно-технічному училищі № 5, яке успішно закінчив в 1988 році, здобувши професію – слюсар. По закінченню училища проходив строкову військову службу у військах протиповітряної оборони, під час якої був нагороджений відзнакою командира частини – «Відмінник військової служби». Перебуваючи на посаді командира стрілецького відділення, звільнився з строкової військової служби у званні «Сержант».

Ще з шкільних років, активно займався технічними видами спорту, зокрема – мотокросом, де досягав великих та значних успіхів. Це захоплення і визначило його фах в сфері ремонту автомобілів, ставши професійним майстром-ремонтником. Також з дитинства захоплювався риболовлею. Завжди був позитивний, добрий та щирий.

Добровільно вступив до лав Збройних Сил України, віддано та відважно виконуючи військовий обов’язок, боровся за територіальну цілісність нашої держави. Служив сержантом, водієм-номер обслуги другого зенітного артилерійського відділення зенітного ракетно-артилерійського взводу роти вогневої підтримки 200-го окремого батальйону територіальної оборони міста Ужгорода 101-ї окремої бригади територіальної оборони Сил територіальної оборони України у Закарпатській області. Під час несення служби, зустрів найкращих та відданих побратимів, яких цінував і гордився ними, завжди їх підбадьорював, не давав їм можливості думати про сумне – зміцнюючи їхній бойовий дух.

23 квітня 2023 року противник у складі незаконних збройних формувань та сил російської федерації здійснив штурмові дії та танковий обстріл позицій підрозділів Сил Оборони України в районі населеного пункту Бахмут Донецької області, внаслідок чого Олександр отримав осколкове поранення бедра. Отримавши першу медичну допомогу на евакопункті, в ніч на 24 квітня 2023 року, в результаті артилерійського обстрілу евакопункту, зник безвісти, після чого була здійсненна безрезультатна спроба встановити зв’язок із ним, за допомогою особистих засобів зв’язку. Більше місяця рідні та близькі молилися з надією в серці, що зниклий безвісти сержант живий. Але дива, на жаль не сталося... Завдяки пошуковій групі цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, 30 травня 2023 року, був знайдений в морзі одного з медичних закладів міста Дніпра, куди він був доставлений на стаціонарне лікування та опізнаний військовослужбовцями пошукової групи. Встановлено, що перебуваючи на лікуванні у стаціонарі в медичному закладі від отриманих множинних осколкових поранень тіла помер в лікарні 25 квітня 2023 року перебувавши в статусі, як невідомий.

5 червня 2023 року траурний кортеж з тілом Героя України, прощався з рідним містом. На площі Народній міста Ужгорода відбулася церемонія прощання та військового почту із загиблим Героєм України. Похований на Пагорбі Слави (кладовище Кальварія).

Залишилися мати, брат, три донечки та онучка.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

В Ужгороді з військовими почестями поховали загиблого на війні Олександра Грабаря [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/icjpt. – Назва з екрана.

В Ужгороді попрощаються із загиблим військовим Олександром Грабаром [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/icjok. – Назва з екрана.

В Ужгороді прощатимуться із Героєм Олександром Грабарем [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/hqavn. – Назва з екрана.

На війні загинув закарпатець Олександр Грабар [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/icjno. – Назва з екрана.

На війні загинув захисник із Закарпаття Олександр Грабар [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/icjna. – Назва з екрана.

Попп, Ганна. На війні загинув закарпатець Олександр Грабар [Електронний ресурс] / Г. Попп. – Режим доступу : http://surl.li/hnbfm. – Назва з екрана.

Похорон за новопредставленим воїном Олександром Грабар, який загинув як герой захищаючи свою Батьківщину [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/icjqg. – Назва з екрана.

У війні з росією поліг закарпатець Олександр Грабар [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/icjml. – Назва з екрана.

Ужгород віддав шану сержанту Олександру Грабарю [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/icjqr. – Назва з екрана.

Ужгород прощатиметься з полеглим у війні Олександром Грабаром [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://surl.li/icjoo. – Назва з екрана.

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день