Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     >  Андрій Степанович Кипень

Полеглі воїни Закарпаття в російсько-українській війні

Загальний список   Алфавітний покажчик

Андрій Степанович Кипень

12.10.1988 – 03.04.2023

Позивний, псевдонім: "Варан"
Звання, посада: Сержант, командир 2 розвідувального відділення ЗМБ 65-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних сил України.
Нагороди:

За своє життя під час служби був нагороджений:
1. Нагороджено відзнакою президента України «За участь в антитерористичної операції» від 17.02.2016
2. Нагрудним знаком Від міністерства оборони України «Знак пошани» від 26.11.2016
3. Нагороджений медаллю від Української православної церкви Київського патріархату «За жертовність і любов до України» від 06.07.2017 року.
4. Нагороджений відзнакою командира об’єднаних сил України «Козацький хрест III ступеню» від 19.09.2018 року
5. Нагрудним знаком 128 Гірсько-піхотна бригада «Срібний едельвейс» від 24.08.2018 року
6. Почесним нагрудним знаком головнокомандувача збройних сил України «Сталевий хрест» від 19.08.2022 року
7. Нагороджений медаллю за досягнення у службі «Почесна відзнака оперативного угрупування військ Запоріжжя» від 12.12.2022 року
 
На розгляді Петиція про присвоєння звання Героя України (посмертно) командиру 2-го розвідувального відділення 3-ої механізованої бригади 65 ОМБр військової частини А 7013 сержанту КИПЕНЬ Андрію Степановичу (позивний Варан) 1988 року народження, набрала 25594 голосів з 25000 необхідних. https://petition.president.gov.ua/petition/217458
 

 


Біографія:

Андрій Кипень народився 12 жовтня 1988 року та проживав в селищі Ясіня Рахівського району. Навчався в Ясінянському закладі загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів № 2. Ще у 2014 році вступив до лав Збройних сил України, де мужньо захищав Україну від московського ворога. Служив сержантом, командиром 2 розвідувального відділення ЗМБ 65-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних сил України, був неодноразово нагороджений державними відзнаками.
Андрій Кипень загинув 2 квітня 2023 року біля села Новоданилівка Запорізької області. Виконуючи бойове завдання, отримав смертельне кульове поранення в серце з ураженням внутрішніх органів.
9 квітня 2023 року траурний кортеж з тілом загиблого Героя прощався з рідним краєм та жителями. Церемонія прощання відбулась біля батьківського будинку військовослужбовця. З всіма військовими почестями Андрій Кипень похований на кладовищі Свято-Покровської церкви в смт Ясіня на Рахівщині.

Вшанування пам'яті:

Дані відсутні для обраної мови
Джерельні приписи:

Віддав життя за Україну закарпатець Андрій Кипень [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3A7Q1QV. – Назва з екрана.

Закарпаття втратило на війні молодого захисника [Електронний ресурс] : [сержанта А. Кипень з смт Ясіня]. – Режим доступу : https://bit.ly/3GyFce6. – Назва з екрана.

На війні з окупантами загинув молодий закарпатець Андрій Кипень [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3zQ1og2. – Назва з екрана.

На Рахівщині зустрічатимуть загиблого Героя [Електронний ресурс] : [сержанта А. Кипеня]. – Режим доступу : https://bit.ly/3MvuKaX. – Назва з екрана.

Петруньо, Катерина. На війні загинув закарпатець Андрій Кипень [Електронний ресурс] / К. Петруньо. – Режим доступу : https://bit.ly/41jqQGw. – Назва з екрана.

Сьогодні у Ясінях на Рахівщині прощатимуться з полеглим Героєм Ярославом Кипенем [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3ZWwcqb. – Назва з екрана.

Трагічна звістка сколихнула все Закарпаття: війна забрала життя ще одного захисника [Електронний ресурс] : [сержанта А. Кипень з смт Ясіня]. – Режим доступу : https://bit.ly/3mmM0EI. – Назва з екрана.

У боях за Україну загинув закарпатець Андрій Кипень [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/3zPzxfP. – Назва з екрана.

У війні з російськими окупантами загинув Андрій Кипень з Рахівщини [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/40GySsR. – Назва з екрана.

Ясінянська громада попрощалася з загиблим Героєм Андрієм Кипень [Електронний ресурс]. – Режим доступу : https://bit.ly/40ZztGu. – Назва з екрана.

Кокіш-Гриник, М. Кипень Андрій Степанович : [про загиблого воїна-героя ....Рахівської ОТГ] / М. Кокіш-Гриник // Кокіш-Гриник, Марія. Нескорені Лицарі Срібної Землі : літ.-худож. вид. – Л. : Растр-7, 2024. – С. 190-193 : портр.
 
Кокіш-Гриник, М. [Вірші] : [присвячені загиблому воїну Кипень А. С.] / М. Кокіш-Гриник // Кокіш-Гриник, Марія. Нескорені Лицарі Срібної Землі : літ.-худож. вид. – Л. : Растр-7, 2024. – С. 193-199.
 

Підготувала Олександра Шмайда

Новини

2024-07-11

15 липня святкує своє 85-річчя поет, перекладач, сценарист, член Спілки письменників України – Павло Михайлович Мовчан. З цієї нагоди пропонує вашій увазі віртуальну виставку „Глибини Слова і велич Чину”.

2024-07-09
11 липня о 17:00 запрошуємо на зустріч "Пам’ять поколінь” з колекціонером, дослідником історії Ужгорода та Мукачева Олександром Волошиним. Вхід вільний.
2024-07-05
Навіщо тисячі людей з усього світу вирушають у подорож?  „Істинне призначення вашої подорожі – це не місце на карті, а новий погляд на життя”, – стверджував  Генрі Міллер. Пропонуємо вам почитати перед початком подорожі, або й під час, книжки, сюжет яких крутиться і закручується безпосередньо довкола мандрівок та усіляких мандрівних пригод українських письменників. Почитати і надихнутися... До вашої уваги віртуальна виставка "Книгомандри з українськими письменниками".
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день