Музей леквару
Музей та дегустаційний зал леквару у с. Ботар Виноградівського району Закарпатської області створений за ініціативою Павла Тизеша — власника фермерського господарства «Тизеш», який добре відомий в Україні як виробник органічних продуктів харчування, які реалізуються під торговельною маркою «Пан Еко» і на сьогоднішній день є першим в Україні та у Східній Європі загалом. Відкриття музею леквару відбулося 17 квітня 2012 року за участю високопосадовців Закарпатської обласної ради, Виноградівської РДА, почесних гостей з-за кордону та численної громади села.
Інтер'єр музею оформлено місцевим скульптором Михайлом Колодком, який також є автором пам'ятника свині-мангалиці, котрий встановлено зліва від входу до музею, а справа, від того ж таки входу встановлено пам'ятник леквару. Зокрема, визначне місце займає тематична картина із закарпатським лекваром, подарована Тизешу першим заступником губернатора краю Іваном Бушком. В одній кімнаті розташовано експозицію музею, де представлено понад двадцять видів закарпатського леквару, шість з яких – на дегустаційній тарілці у національному угорському стилі. З часом планується збільшити кількість видів леквару до 200 видів. Крім традиційного, тут представлено й екзотичні джеми — з манго, дині, ківі, помаранчів та багатьох інших з понад 28 країн світу: від близької нам Угорщини аж до заокеанської Чилі, про що й інформує відвідувача керамічна «повидлова» мапа світу, складена з позначок, де і яке повидло виробляють. У другій кімнаті знаходиться дегустаційна зала, де можна скуштувати як сам леквар, екологічно чисті соки, так і копчене м'ясо місцевої породи свиней — мангалиці та автентичної породи корів — угорської сірої, та інші страви угорської кухні.
Перша дегустаційна зала леквару увійшла до туристичного маршруту «Солодке Закарпаття», створеного за ініціативи науковців кафедри туризму Ужгородського національного університету, сайту турінформ Закарпаття та за сприяння керівників кількох закладів громадського харчування краю. За цим маршрутом відвідують також винні підвали, музей меду та гастрономічні фестивалі.
Додаткові дані:
К 79
П 44
Подорож музеями Закарпаття : кн.-фотоальб. / В. С. Шеба, Г. В. Андял [та ін.] ; голов. ред. О. Головчук ; фот.: І. Шелевер, П. Паровінчак [та ін.]. - Мукачево : ZORIANa, 2014. - 80 с.
К 85.11
Л 43
Леквар та жінка з перцем постали у пам’ятниках : [в дегустац. залі леквару с. Ботар на Виноградівщині (скульптор М. Колодко)] // Фест. - 2012. - 27- квіт.-3 трав. - С. 2.
К 85.11
Д 26
Дегустаційний зал леквару відкрили на Закарпатті. А поряд з ним - пам’ятник ендеміку карпатської фауни - свині-мангалиці : [в с. Ботар Виноградів. р-ну] // Закарпатська правда. - 2012. - 21-27 квіт. - С. 2. ; Фест. - 2012. - 20-26 квіт. - С. 2.
К 65.632-21
П 58
Попович, Олександр. Органічний леквар із Ботара : еколог. чисті унік. продукти виробляє закарпат. фермер П. Тізеш : [Виноградів. р-н] / О. Попович // Неділя. - 2012. - 20-26 січ. - С. 6.
***
Музей леквару
Музей ковбаси й варення