Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Сільваші Федор
Народився :20.02.1960
Місце народження: м.Виноградів
Біографія. Художник Федір Сільваші вже багато років сприймається мешканцями Виноградівщини, як активний учасник творчого життя краю. Вже близько тридцять років його картинами милуються на всіх районних та обласних виставках. Твори Ф.Сільваші мають за честь мати місцеві цінителі мистецтва,вони знаходяться також у приватних колекціях в Ізраїлі, Канаді, Угорщині, США, Чехії, Словаччині, і недаремно вважається найкращим і найціннішим подарунком на любі урочистості картини Ф.Сільваші.
Талант до живопису у дванадцятирічного юнака зуміла побачити і розвити талановитий педагог і організатор учнівської молоді Євдокія Панасівна Пацкан, яка в 70-і роки минулого століття при Будинку піонерів вела студію “Чарівний пензлик” і виховала не один десяток обдарованої юні. За направленням цієї студії Ф.Сільваші неодноразово відвідує обласні табори “Юний художник”, де під керівництвом Заслуженого вчителя УРСР Золтана Степановича Баконій значно удосконалює свої знання художника.
Дивлячись на твори самобутнього художника слід відмітити його духовне поєднання з рідним краєм, де він народився, виріс і проживає. Напевно важко знайти куток на Виноградівщині,який би він досконало не вивчив та не відобразив на своїх численних полотнах. За роки творчої праці у Ф.Сільваші виробився свій неповторний почерк митця. Його світлі, життєрадісні, сповненні теплої любові до своєї Батьківщини полотна завжди манять і важко відпускають від себе глядача.
У 2000 році в м.Виноградові відбулась звітна персональна виставка самодіяльного митця, яка засвідчила, що на теренах Виноградівщини з’явився зрілий майстер живопису. Цього ж року в м.Фегердьормот в Угорщині разом з колегою Павлом Кутланом відбулась їх виставка в рамках українсько-угорської дружби на теренах мистецтва.
Ф.Сільваші є активним членом районного творчого об’єднання митців “Севлюш”.
ПосиланняОписІнше
http://ua-reporter.com/content/81892  Федор Сільваші - Сивлюський художник   
Горват, Василь. У Виноградові відкрилася виставка робіт Федора Сільваші   // Новини Закарпаття. - 2010. - 2 берез. - С. 8.   
Григора, Єва. Художник-працелюб   // Культуролог. джерела. - 2010. - № 1-2. - С. 53-54. : фото   

Фото художника
Без назви
Без назви
Без назви
Без назви
Без назви
Без назви
Без назви
Без назви
Без назви

Новини

2024-04-18
Друзі, 23 квітня о 15:00 запрошуємо вас на безкоштовний майстер-клас з виготовлення Великоднього декору.  Інструменти та матеріали надаємо.  Кількість місць обмежена.  Реєстрація обов'язкова: https://forms.gle/xtW9wf8GDJmh95p87  Місце зустрічі: пр. Свободи, 16  Захід відбудеться за підтримки Карпатський Фонд / Carpathian Foundation Fondation de France.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
2024-04-15

Шановні користувачі, до вашої уваги нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день