Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Слободський Віталій
Народився :17.05.1949
Місце народження: смт.Великий Березний Закарпатської обл.
Біографія. Живописець і графік. Працює в техніці станкового масляного живопису.
член спілки професійних художників Закарпаття.
У 12 років учень студії юних художників Ужгородського палацу піонерів під керівництвом Золтана Баконія.Студент Одеського педагогічного інституту ім. Ушинського художньо-графічний факультет 1966-1971 рр.
Дипломна робота „Оновлення землі” увійшла в наменитий триптих „Ніхто не забутий ніщо не забуте”. У 1972 Переможець обласного фестивалю самодіяльного мистецтва.В 1972 році оргкомітет Українського республіканського фестивалю самодіяльного мистецтва нагороджує другий твір автора до триптиху „Прокляття” –найвищою нагородою – золотою медаллю і дипломом першого ступеня.
1973 році автор пише дві роботи що були неоднозначно сприйняті радянськими мистецтвознавцями ці роботи і особливо перша „Бабин Яр” та „Танець смерті”, своїми назвами протирічили тогочасним поглядам радянських ідеологів які вважали трагедією Бабиного Яру надуманою і не існуючою. Дані роботи вплинули на сприйняття радянською системою талановитого але ідеологічно не заангажованого митця що вилилось у небажанні керівництва Закарпатської обласної спілки художників України прийняти його у свої лави. Подібне рішення позбавило можливості участувати в престижних виставках та автор з подвійною силою працює, що в кінці кінців прориває опір влади і вже в 1976 році автор представляє Закарпаття, як переможець обласної виставки самодіяльного образотворчого мистецтва, на республіканській виставці в м. Київ. 1980 Учасник Х зльоту творчої молоді Закарпаття.1977 році учасник ІІ обласної виставки самодіяльної художньої творчості вчителів Закарпаття.
1980 рік автор отримує диплом першого ступеня на Другій обласній виставці самодіяльних художників.
З 1996 по 1998 за меценатської підтримки Bartko Ladislava працює в місті Кошице Словацької республіки, усі роботи були викуплені в приватні колекції Угорщини, Чехії, Німеччини, Словаччини. У цей період автор проводить творчу поїздку у Високі Татри після чого народжується цикл робіт „Високі Татри – погляд з середини”. З 2001 року член Спілки професійних художників Закарпаття.
Роботи автора експонувалися в Росії, Індії, Кубі, Угорщині, Канаді.Перебувають в приватних колекціях України, Словаччини, Росії, Угорщини, Чехії, Німеччини, Великої Британії, Польщі.
Заслужений художник України    2016 
Лауреат Українського республіканського фестивалю самодіяльного мистецтва  за твір до триптиху "Прокляття"  1972 

ПосиланняОписІнше
Виставка живопису Віталія Слободського: [худож. із Великого Березного] // Карпат. зірка. - 2014. - 7 листоп. - С. 2.     
https://pmg.ua/sport/16742-vitaliy-slobodskyy-prezentuye-v-uzhgorodi-vlasni-khudozhni-roboty     
http://bereznyj.com.ua/news/503-v-tal-i-slobodskyi-sered-v-dznachenyh-na-derzhavnomu-r-vn-zakarpatskyh-mytc-v.html     
http://www.xn--24-9kcqamhi8a1a.xn--j1amh/suspilstvo/vitalij-slobodskyj-mytets-povynen-vidchuvaty/     

Сосновий ліс (2012) Полотно, олія 100x80
Невицьке (2013) Полотно, олія 80x100
Берези (2012) Полотно, олія 80x100
Батько (2013) Полотно, олія 60x45
Фото художника

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день