Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2023-10-23
016:61(477.87)
В 14
Вакула Наталія Степанівна : до 65-річчя від дня народж. : біобібліогр. покажч. / авт., уклад., упоряд. Н. С. Вакула. – 10-те вид., ювіл. – Ужгород, 2023. – 36 с. : іл., портр. – (Визначні постаті медицини Закарпаття). – Назва обкл. : Наталія Вакула.
 
Покажчик «Наталія Вакула» – десяте, ювілейне видання, яке підготовлено до 65-річчя засновниці біобібліографічної серії «Визначні постаті медицини Закарпаття» – Н. С. Вакули, дослідниці історії медицини Закарпаття, авторки понад 70 наукових публікацій у фахових медичних та краєзнавчих виданнях, 5 монографій, 9 біобібліографічних покажчиків, присвячених визначним постатям медицини Закарпаття, знаного фахового бібліографа та укладача.
Видання містить бібліографічні описи наукових публікацій, монографій, покажчиків ювілярки, які стануть у нагоді студентам та викладачам медичних вузів, історикам, краєзнавцям, бібліотечним працівникам, усім зацікавленим у вивченні історії рідного краю і медицини краю зокрема.
 
630
Г 18
Гамор, Федір Дмитрович. 
Екодіаманти Європи : історія номінування букових пралісів до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО : монографія / Ф. Д. Гамор ; М-во захисту довкілля та природ. ресурсів України, Карпат. біосфер. заповідник. – 2-ге (допов.) вид. монографії "Від української ініціативи – до транс’європейського об’єкта Всесвітньої природної спадщини". – Львів : Простір-М, 2023. – 314 с. : кольор. іл, табл. – Бібліогр.: с. 312. – ISBN 978-617-8055-79-0 (в опр.).
 
У книзі розглядаються актуальні питання з історії створення та менеджменту транснаціонального серійного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи». Висвітлюється багаторічний досвід європейської екологічної співпраці та погляди швейцарських німецьких й українських експертів на проблеми збереження пралісів. Привертається увага до міжнародних наукових форумів, які започаткували підготовку цієї номінації та розгортання європейського процес) збереження старовікових букових лісів.
Аналізується стан виконання актів Президента та Уряду України із питань збереження букових пралісів як об’єкта Спадщини та сталого розвитку й благоустрою гірських населених пунктів, що прилягають до них. Подаються також основні міжнародні та українські нормативно-правові акти, які регламентують діяльність із збереження Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та деякі інші архівні матеріали.
Для науковців, фахівців та активістів у сфері охорони природи, працівників органів влади та місцевого самоврядування й широкої громадськості.
 
21.161.25(477.87)
Д 85
Духнович, Александер. 
"Моя ліра и кимвал" = Az en liram es cintanyerom : поезія, проза, драматургія / А. Духнович ; вшореня, транслітерація, вступ. ст. В. І. Падяк, пер. пєси П. Медвідь. – Будапешт, 2023. – 264 с. : кольор. іл. – Текст русин. мовою. – Бібліогр. у вступ. ст.
 
Книга містить твори, що представляють відомого письменника і будителя О. Духновича як поета, прозаїка, драматурга, відтак поділені на кілька розділів: «Поезія» (1830-1840-х та 1850-1860 рр.), «Проза» та «Драматургія».
 
94(477.87)
З-41
  Збірник студентських наукових праць / М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т", Ф-т історії та міжнар. відносин; редкол. : І. І. Вовканич, І. О. Мандрик [та ін.]. – Ужгород.
Серія : Історія, Вип. 11 : Актуальні питання історії та міжнародних відносин: минуле і сучасність / упоряд. Н. М. Радченко. – 2021. – 232 с. – Бібліогр. наприкінці ст.
 
Збірник містить наукові праці студентів факультету історії та міжнародних відносин Ужгородського національного університету. Подані матеріали стосуються тем з історії України, краєзнавства та всесвітньої історії. Можуть бути використані як фахівцями історичних напрямків, так і широким колом читачів.
 
821.161.2(477.87)
Ч-25
Часто, Петро Іванович. 
Чому бути, ... : (у давньому жанрі богошукацтва) / П. І. Часто. – Ужгород : TIMPANI, 2023. – 296 с. : іл.
 
Відважся, дорогий читачу, разом з автором на ту мандрівку, у якій не втратиш нічого зі свого похідного наплечника, а може, навіть щось знайдеш і покладеш до нього – на мандрівку за сторінками особливих книжок, що допомагають нам визволитися від ілюзій з приводу «світлого майбутнього», але водночас не відбирають великої, найбільшої надії.
 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день