Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2023-09-19

159.95
Л 36

Левітт, Стівен. Думай як фрік : нестандартні підходи до розв’язання проблем / С. Левітт, С. Дабнер ; пер. з англ. Т. Заволоко. – 2-ге вид. – К. : Наш формат, 2017. – 216 с. : іл.

Для успіху в сучасному світі треба не лише знати більше, працювати швидше, а й мислити оригінально. Бо виграє той, хто першим знайде нетривіальний розв'язок проблеми. Автори світового бестселера "Фрікономіка" Стівен Левітт і Стівен Дабнер пропонують читачам перелаштувати спосіб мислення і застосовувати нестандартні підходи до розв'язання різноманітних ситуацій. У книжці зібрано маловідомі факти з історії, психології, економіки, а іронічний стиль не дасть читачеві нудьгувати.

94(44)"17"
Б 15

Бадентер, Елізабет. Кондорсе (1743-1794). Інтелектуал у політиці / Е. Бадентер, Р. Бадентер ; пер. з фр. С. Глухова. – К. : Юніверс, 2008. – 568 с. – (Життєписи).

Знаменитий математик у двадцять п'ять років, постійний секретар Академії наук з тридцяти двох років, він був членом Французької академії та інспектором Монетного двору. Друг Вольтера і д'Аламбера, Кондорсе вважався останнім з Енциклопедистів. Він був знаменитий у всій Європі доби Просвітництва і пов'язаний дружніми стосунками з найяскравішими особистостями того часу.

314(438+477)"1944/1947"
Г 96

Гуссефф, Катрін. Обмін народами : переміщення національних меншин у польсько-радянському прикордонні (1944-1947 рр.) / К. Гуссефф ; пер. з фр. І. Савчук. – К. : Дух і Літера, 2020. – 512 с.


Книга "Обмін народами" прослідковує історію тих, хто опинився по обидва боки нового кордону між Польщею та Україною, проведеного наприкінці Другої світової війни. Цей кордон спочатку був позначений на картах, потім на землі. Але перш за все це відбулося у переміщенні людей: понад мільйон поляків із Західної України, майже півмільйона українців, які проживали у Польщі, зустрілися у дорозі. Одні їхали на Захід, а інші на Схід, але всі на свою "Батьківщину". Етнічну карту відтоді слід було узгодити з новим політичним кордоном. Саме про ці долі, про людей, що перетнули новий кордон, встановлений Сталіним, розповідається в книзі. Використовуючи неопубліковані архіви та свідчення, спираючись на численні історичні праці, Катрін Гуссефф розповідає нам цю болючу історію позбавлення коріння у ширшому контексті післявоєнної Європи. Книга отримала премію Французької академії (2016) та Національного музею історії імміграції у Парижі (2017). Катрін Гуссефф — історик, фахівець з питань міграції у Східній Європі та на територіях колишнього СРСР у ХХ столітті. Вона є керівником досліджень у CNRS (Національний центр наукових досліджень Франції), директором Центру з вивчення центрально-европейского, російського та кавказького простору (CNRS / EHESS).

159.922.7
Д 49

Діти і війна : монографія / В. Зливков, С. Лукомська [та ін.]. – К. ; Ніжин : Видавець ПП Лисенко М. М., 2023. – 224 с. : іл, табл.

Монографію присвячено аналізу сучасних зарубіжних і вітчизняних теоретико-методичних підходів та практичних рекомендацій щодо психологічної допомоги дітям війни. Охарактеризовано особливості психологічної допомоги дітям війни у соціокультурному контексті; охарактеризовано психологічні реакції дітей під час війни, зокрема ПТСР, реакції горювання та травмівної втрати; визначено ключові напрямки організації психологічної підтримки дітей під час війни, зокрема у контексті родини, освітніх закладів та волонтерських організацій, окреслено вітчизняні напрацювання у даній галузі; обґрунтовано теоретичні засади та принципи практичної реалізації психокорекційних занять з дітьми та підлітками, постраждалими від війни. Монографія може бути корисною психологам-науковцям, практичним психологам, педагогам, соціальним працівникам, психотерапевтам, всім, хто цікавиться психологічною допомогою дітям, постраждалим від війни.

32(44)"19"
Ф 21

Фан, Бернар.  Шарль де Ґолль  / Б. Фан ; пер. з фр. З. Борисюк. – К. : Ніка-Центр ; Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2020. – 184 с. – (Princeps "Natio Tempus").

Шарль де Голль – винятково важлива особистість в історії Франції. Це місце належить йому завдяки звершенням на користь країни та політичним рішенням, до прийняття яких він зумів спонукати французів. Оскільки більша частина його діяльності вписана в драматичний контекст історії, значущість цієї постаті видається ще вагомішою. Талановитий оповідач і досвідчений історик Бернар Фан простежує унікальний життєвий шлях знаменитого французького генерала і політика Шарля де Ґолля (1890-1970). Він воював на фронтах Першої світової війни, обіймав високі посади в армії, поєднуючи військову кар'єру з літературною працею. Під час Другої світової війни розгорнув прапор боротьби за звільнення Франції, повернув їй ранг великої держави і очолив Тимчасовий уряд. Довгі роки де Ґолль перебував в опозиції, але, врешті-решт, повернувся до влади, заснував П'яту Республіку і став її першим президентом. Обіймаючи цю посаду десять років, де Голль зробив величезний внесок не тільки в історію сучасної Франції, а й у світову історію. Тож разом з автором спробуємо поглянути, яким було життя Шарля де Ґолля, присвячене службі задля величі Французької Республіки. Для широкого кола читачів.

159.93
П 19

Пастуро, Мішель.  Кольори наших споминів / М. Пастуро ; пер. з фр. А. Рєпа. – К. : Ніка-Центр ; Львів : Видавництво Анетти Антоненко, 2020. – 232 с.


Чи замислюємося ми, яку роль грає колір у нашому житті? Мабуть, що ні. Адже ми так звикли до різнобарв'я світу, що у вирі сучасного життя майже не помічаємо цього. Утім колір має давню, багату й загадкову історію. Ви хочете дізнатися, коли жовтий став кольором перемоги і чому діти не люблять фіолетовий? Чому червона автівка не надто пасує поважному "батечку сімейства" і чи справді спати на чорних простирадлах означає прикликати до себе ночами диявола? Чому зелений іще від доби Середньовіччя набув поганої слави, що подеколи переслідує його й сьогодні, а смужки на одязі донедавна сприймали як щось непристойне? Тож вирушайте у захопливу подорож разом із французьким істориком Мішелем Пастуро – ерудованим мрійником, цікавим оповідачем, знаним фахівцем кольорів. Його "хроматичний щоденник", довжиною в півстоліття (1950-2010), простежує історію кольорів у Франції та Європі й охоплює чи не всі царини людського життя – одяг і їжу, спорт і кіно, літературу, мову та живопис, емблеми, герби та прапори, музеї, метро тощо. Кольори навкруги. Варто їх побачити.
 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день