Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2023-08-25

746(477.87)«189/195»
А 11
«...А я свою вишиванку д’серцю пригортаю...» [Образотворчий матеріал] = «...My vyshyvanka is close to my heart...» : колекція взірців народної вишивки з фондової збірки ужгородського скансену : альбом / Закарпат. музей нар. архітектури та побуту ; пер. англ. Я. Туряниця ; фот. С. Гудак ; упоряд. В. В. Коцан ; передм. : В. В. Коцан, Т. Коцан-Сологуб. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2022. – 164 с. : фот. – Текст укр., англ. мовами.

Видання є продовженням серії публікацій Закарпатського музею народної архітектури та побуту, що знайомлять поціновувачів народного мистецтва з його окремими збірками. До нього увійшли взірці вишивки з жіночих та чоловічих сорочок, а також скатертин кінця XIX – першої половини XX ст. Збирачем та упорядником досліджуваної збірки є уродженка села Росішка Рахівського району – Марія Грицак. Працюючи в різних населених пунктах, подорожуючи краєм, вона захопилась місцевою вишивкою. Уставки, комірці, манжети, нагрудники з Рахівщини, Хустщини, Тячівщини, Виноградівщини, Мукачівщини, Берегівщини, Воловеччини, Перечинщини та Великоберезнянщини є важливим джерелом з вивчення локальної варіативності орнаментальних композицій вишивки гуцулів, долинян, бойків і лемків Закарпаття.
Для етнографів, мистецтвознавців, дослідників народного мистецтва та всіх, хто цікавиться матеріальною культурою краю.

821.161.2(477.87)
Г 12
Гаврош, Олександр Дюлович. Замок любові : [фантаст. повість] / О. Д. Гаврош. – Х. : Фоліо, 2023. – 224 с. : іл. – (Машина часу).

Фантастична повість О. Гавроша «Замок любові» – п’ята книжка серії «Музей пригод» (чотири попередні – «Музей пригод», «Врятувати Тараса Шевченка», «Героїчні канікули» та «Геніальне кохання» – вийшли друком у видавництві «Фоліо»).
Закоханому в історію гімназистові Ясю неабияк поталанило: під час літніх канікул він разом зі своїм батьком, директором Київського музею раритетів Романом Попадинцем, вирушає на справжні розкопки у замок Сент-Міклош на Закарпатті. І там – дивина, та й годі! – він знову надибав чарівне крісло-гойдалку – загадковий портал переміщення в часі. І хлопець, звичайно ж, не міг не скористатися такою нагодою потрапити в минуле, щоб з’ясувати, які таємниці приховує старовинний каштель і за що його прозвали «замком любові».

821.161.2(477.87)
Г 85
Грицан, Марія Іванівна. Любов у спадок : [зб. поезій] / М. І. Грицан. – Дрогобич : Посвіт, 2022. – 176 с. : іл., портр.

«Любов у спадок» – шоста за рахунком збірка поезій Марії Грицан.
Поезія авторки сповнена любов’ю до людей, рідної отчої землі, до всього, що дороге нашому серцю. Вона торкається душі, навіює приємні спогади, розчулює. Для широкого кола читачів.

821.161.2(477.87)
Г 96
Густі, Василь Петрович. Тепло Господньої Десниці : поезії / В. П. Густі. – Ужгород : ТІМПАНІ, 2023. – 80 с.

Нову збірку поета склали твори духовного спрямування, написані у минулі роки, а також у теперішній час.
Автор заглиблюється у душевні переживання, якими випробовують і зміцнюють нас життя і доля – від ранніх літ аж до срібних сивин. Увесь цей час людина відчуває тепло Господньої Десниці. Воно оберігає, дарує наснагу і щастя вірити, надіятись, любити.

72(477.87)
Д 26
Дегтярьова, Ліна. Довідник облаштування міста Ужгорода : правила поведінки в історичному середовищі / Л. Дегтярьова, О. Олашин, Т. Смріга ; іл. О. Олашин ; фот. : В. Маріаш, Л. Дегтярьова [та ін.]. – Ужгород : Ліра, [2020?]. – 80 с. : кольор. іл, фот. кольор.

Довідник призначений для осіб, які залучені чи зацікавлені сферами реставрації історичної частини та оновлення міста, і має на меті дати їм глибше розуміння цих процесів. Він створений насамперед для мешканців міста, власників та орендарів нерухомості в історичних будівлях Ужгорода, також для установ, інституцій, будівельних та ремісничих фірм. Видання має стати інформаційним джерелом для правильної реставрації та поточного ремонту як будівель, так і окремих їхніх елементів.
На сторінках цього довідника читачі знайдуть інформацію про вимоги, які стосуються охорони історичних та архітектурних пам’яток в Ужгороді, у вигляді коротких роз’яснень та ілюстрацій. Кожному важливому елементу будівлі присвячено окремий розділ.
Для кращого розуміння цінності архітектурної спадщини на початку кожного розділу висвітлюються деякі історичні аспекти та наявні проблеми. Проте найважливішою частиною довідника є рекомендації щодо правильного поводження з будівлею при ремонті тієї чи іншої її частини.
У довіднику вміщено вказівки і поради про те, як потрібно проводити реставрацію та оновлення окремих архітектурних елементів. Від чого краще відмовитись, щоб уникнути негативних наслідків, які можуть виникнути з часом. В окремих випадках краще звернутися до спеціалістів.

81(477.87)
К 65
Контакти і контрасти = Kontakty a kontrasty / М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. «Ужгород. нац. ун-т» ; упоряд., відп. ред. С. М. Пахомова, Я. Я. Джоґаник. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2022. – 162 с. – (Studia slovakistica ; вип. 21).

Двадцять перший випуск наукового збірника «Studia Slovakistica» присвячено актуальним питанням славістики та словакістики – граматики, лексикології, словотвору, етимології, ономастики, перекладу, літературним взаєминам.
Для філологів-славістів – наукових працівників, викладачів, перекладачів, аспірантів та студентів.

821.161.2(477.87)
К 66
Кордонець (Іванина), Василина Михайлівна. На білому камени... : поет. зб. / В. М. Кордонець (Іванина). – Івано-Франківськ : Симфонія форте, 2023. – 100 с. – (Сонячний годинник).

«На білому камени» – перша поетична збірка Василини Кордонець (Іванини). Книга містить вірші, написані упродовж 50 років творчої діяльності, а також переклади. Літературний світ авторки розмаїтий. Її поетичні рядки ваговиті, сповнені прожитим і пережитим, просякнуті аурою щирості й душевності.

821(477.87)
М 58
Між Карпатами і Татрами : вибране малої прози «Сповідь на рушнику» (Spoved na rucniku) М. Зимомрі в словац. пер. М. Романа. Вип. 38 / вступ. сл., упоряд. Т. В. Ліхтей, пер. М. Роман. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 48 с. – Текст укр., словац. мовами.

Черговий, 38-ий, випуск серії «Між Карпатами і Татрами» містить вибране малої прози «Сповідь на рушнику» відомого українського письменника і вченого Миколи Зимомрі в словацькому перекладі Михайла Романа.

373.5(477.87)
Н 37
Наш ліцей в історіях : [комікси] / Ю. Офіцинський [та ін.] ; худож. А. Гал. – Ужгород : ФОП Сабов А. М., 2023. – 32 с. : кольор. іл.

Чи хотіли б Ви бути в місці, де панує затишок і відчутно ненав'язливі нотки ароматної кави? У місці, де до Вас ставитимуться з повагою, незалежно від віку? У місці, де важливим є Ваше бажання стати кращою версією себе? У місці, де Вам завжди раді допомогти? Таким місцем для нас став перший в Ужгороді Приватний ліцей «Гірчичне зерно», у якому учням хочеться навчатися, а вчителям – навчати. А до Вашої уваги – перша в Україні історія в коміксах закладу загальної середньої освіти.

821.161.2.09(477.87)
Р 49
Різнотем’я для розумної бесіди та гарного настрою : [збірник] / упоряд. Й. Ганич. – Ужгород : [б. и.], 2023. – 240 с.

У даному виданні упорядник подає цикл публіцистичних матеріалів націонал-патріотичного характеру, котрі гармонійно доповнюються роздумами-висловами непересічних, харизматичних особистостей та відповідними поетичними творами.
Інша частина збірника містить строкатий калейдоскоп цікавостей, який умовно можна об’єднати під гаслом «простодушно з хитромудрістю». Загалом збірник розрахований на читача, котрий здатен аналітично сприймати як минуле, так і сьогодення України, проявляючи справедливість, а також будучи не обділеним почуттям гумору.
Ініціатор та упорядник видання Йосип Ганич тішить себе надією на те, що зібраний і запропонований матеріал прийдеться до вподоби потенційним читальникам.
У збірнику використані матеріали підшивок газет: «Новини Закарпаття», «Срібна земля», «РІО», «День»; журналів «Перець» 2010–2018 рр., «Отцюзнина» – 2017–2018 рр.

398(477.87)
Р 88
Русинські співанки / зобрала О. Прокоп ; вступ. сл. Н. Симчик ; післясл. Ю. Шипович. – Ужгород : Карпати, 2023. – 552 с.

Книга є зібранням русинського пісенного фольклору Закарпаття, впорядкованим унікальною, неймовірно креативною і щирою у спілкуванні, щедрою на добро і на тепло душі мисткинею Ольгою Кирилівною Прокоп (1940–2020). Зрештою, вона сама завжди ідентифікувала себе як виконавиця й збирачка русинського пісенного багатства, будучи й сама, як пісня: глибинна, із джерел народна, без фальшивих ноток, а, значить, з усіма радощами і печалями водночас.

Ольга Прокоп усе життя послідовно, жертовно сповідувала кредо: закарпатські співанки мусять бути збережені для майбутніх поколінь. У 2007 р. побачила світ укладена нею збірка пісень і балад «Летіла би’м на край світа...», у 2015 – збірка «Ластовочко, десь била?» (обидві у видавництві «Карпати»), а вже після смерті виконавиці, у 2020 р. до читача прийшла її книга русинських співанок, видана одним із видавництв Угорщини.
Її улюблені балади продовжують звучати у виконанні ансамблю «Бабчина співаночка» та всіх закоханих у пісенний фольклор. Більше того: композиції із репертуару Ольги Прокоп лунають у новому аранжуванні на сучасних талант-шоу, торкаючи живі струни людських душ.

821.161.2(477.87)
С 34
Сівач, Володимир Олександрович. У пошуках Котландії : [казка] / В. О. Сівач. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2022. – 24 с. : кольор. іл.

Ця казкова розповідь – про незвичайну подорож котячого братства у пошуках землі, де можна побудувати вільну від зла країну. І хоча героями книжки є маленькі котики – відваги їм не бракує! Малюкам сподобаються яскраві ілюстрації та захопливий-сюжет.
Для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку.

001.8(477.87)
У-33
Ужгородський національний університет. Науковий вісник Ужгородського університету : [зб. наук. пр.] / М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. «Ужгород. нац. ун-т», Ужгород.  Нац.. ун-т ; редкол. : М. М. Маляр, Г. І. Сливка-Тилищак, Ю. В. Андрашко [та ін.]. – Ужгород : Говерла, 1994 - .
Серія : Математика і інформатика, Т. 42, № 1. – 2023. – 232 с. : рис., табл. – Текст укр., англ. мовами. – Бібліогр. наприкінці ст.

001.8(477.87)
У-33
Ужгородський національний університет. Науковий вісник Ужгородського університету : зб. наук. пр. / Ужгород. нац. ун-т, М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. «Ужгород. нац. ун-т» ; редкол. : І. Є. Барчій, С. М. Сухарев [та ін.]. – Ужгород : Говерла, 1996 - .
Серія : Хімія, Вип. № 2 (48). – 2022. – 128 с. : рис., табл. – Текст укр., англ. мовами. – Бібліогр. наприкінці ст.

Збірник наукових праць друкує статті, які містять теоретичні та практичні результати в галузі хімічних наук, охорони навколишнього природного середовища, а також методики викладання хімії та екології у вищій школі. Публікуються також огляди сучасного стану важливіших наукових проблем у галузі хімії та екології, огляди наукових конференцій, які відбулися в ДВНЗ «УжНУ», а також матеріали присвячені ювілеям.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день