Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ

2023-08-09

 Пропонуємо  вам ознайомитися з новими надходженнями у відділ художньої літератури, які отримано  завдяки французькому інституту в Україні

821.133.1
Б 46
Бенамер, Жанна. Заручники душі : [повість] / Ж. Бенамер ; пер. з фр. В. П. Мотрук. – Л. : Вид-во Старого Лева, 2021. – 200 с.
 
Етьєн, військовий репортер-фотограф, переживає складний і драматичний період свого життя. Під час одного з відряджень в охоплену війною країну він опиняється в полоні. Коли нарешті Етьєна звільняють, перед ним постає проблема – як повернутися до нормального життя. Чоловік приїжджає у село, де минуло його дитинство, до втомленої безнастанним очікуванням матері, яка виростила його без батька. Морально підтримати Етьєна готовий його вірний друг Енцо та подруга дитинства Жофранка. Троє друзів об'єднуються навколо проблем теперішнього та загадок минулого через невідкладність важливого питання: яка ж частка заручника є в кожному із нас?
Історія, яку Жанна Бенамер оповідає у книжці «Заручники душі», нагородженій 2016 року літературною премією Жакі-Букен, глибоко вражає. Роман накреслює шляхи до істинної свободи – тієї, яку вдасться знайти, лише осягнувши потаємне в самому собі.
821.133.1
В 41
Віан, Борис. Шумовиння днів : [роман] / Б. Віан ; пер. з фр. П. В. Таращук. – Івано-Франківськ : Вавилонська бібліотека, 2019. – 176 с.
 
Це ніжна й поважна, комічна і гнітюча, чарівлива і незабутня історія кохання. Це казка епохи джазу, кумедна і в’їдлива водночас, сповнена щастя і трагічності, феєрична й повна захвату. В цьому зухвалому творі Дюк Еллінґтон ? наче герой мультфільму, Жан-Поль Сартр ? бурлескна маріонетка, а смерть прибирає подоби білого латаття. Цей роман окреслює речі вічні й тріумфальні: несказанне щастя абсолютного кохання і музику чорних американців.
821.133.1
Б 24
Баржавель, Рене. Чарівник : [роман] / Р. Баржавель ; пер. з фр. П. В. Таращук. – Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2019. – 256 с. 
 
Роман «Чарівник» французького письменника Рене Баржавеля (1911 – 1985) – один із найдовершеніших переказів легенд про короля Артура і лицарів Круглого Столу, їхні пригоди під час пошуків Ґрааля, чарівника Мерліна, що сприяв тим пошукам, і різноманітні дива, про високе кохання лицаря Ланселота і королеви Ґвеневри, лиху фею Моргану та її витівки й т. ін. Автор, крім того, майстерно використав додавання певних елементів сучасності, які лише увиразнюють оповідь, наближаючи героїв давнини до читача. Найкращий твір для підлітків і кожного, хто хоче поринути в чарівний світ пригод і романтики. 
821.133.1
В 41
Віґан, Дельфін де. Ніщо не заперечить ночі : [роман] / Д. Віґан ; пер. з фр. Н. Якубовська. – Х. : Vivat, 2017. – 384 с.
 
Це роман-спогад, роман-сповідь, роман-шукання. Донька намагається дослідити причини самогубства матері.Чому дуже красива дівчинка, третя дитина в дружній родині, чия світлина була на багатьох плакатах, відчувала невимовний сум? Чому вона згодом, коли одружилася й стала матір'ю двох чудових донечок, так і не змогла пристосуватися до соціуму?.. Цей твір сповнений смутку, ніжності, болю - і, попри все, жаги до життя.
821.133.1
Ш 18
Шаландон, Сорж. Син паскуди : [роман] / С. Шаландон ; пер. з фр. П. В. Таращук. – Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2022. – 248 с.
 
У книжці сучасного французького письменника (н. 1952 р.) йдеться про тяжкий пошук правди: батько, що пережив події Другої світової війни, знай розповідає синові про своє нібито героїчне минуле, нехай навіть у лавах дивізії СС, і тільки ненароком кинуті слова діда спонукають онука з’ясувати, що батько — колабораціоніст і зрадник, мерзенний нишпорка; проте ще тяжчого болю сину завдає усвідомлення, що батько все життя брехав йому. Адже зраджено довіру, втрачено зв’язок любові між найріднішими.
 
821.133.1
В 31
Вербер, Бернар. Завтра будуть коти : роман / Б. Вербер ; пер. з фр. Я. Тарасюк. – Л. : Terra Incognita, 2018. – 216 с.
 
Люди і коти - на одній землі, під одним небом. Соціальні катаклізмі!, війни, епідемії згубно впливають на все живе. Подивитися на світ людей очима братів наших менших пропонує культовий французький письменник і філософ Бернар Вербер - один з найзагадковіших письменників сучасності.
Хто врятує людство й життя на планеті? Може, це і є місія котів? Може, саме таких, про яких ідеться в цій книжці?
Кішка Бастет - домашня улюблениця. Намагається порозумітися з людьми, налагодити повноцінне спілкування з ними. Кіт Піфагор - лабораторний кіт. Його господиня, дослідниця, вмонтувала йому в череп спеціальний прилад з USB-портом, завдяки якому кіт виходить в інтернет, здобуває інформацію про людство, охоче ділиться нею і вміло використовує задля перемоги.
У книжці - роздуми про одвічні цінності, про життя і смерть, любов і ненависть. релігію та науку, відповідальність за тих, хто поряд, за тих, кого приручили... коти.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день