Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2024-07-24
574(477.87)
Б 63
Біорізноманіття середньої течії р. Уж басейну р. Тиса: сучасний стан та антропогенні впливи / за ред. О. І. Станкевич-Волосянчук, Ф. Ф. Куртяк. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 132 с.
 
Дане видання є результатом дворічних досліджень біорізноманіття водної та прибережної судинної флори і фауни середнього Ужа. У виданні проаналізовано основні чинники антропогенного впливу на екосистему річки, зокрема на кожен компонент досліджуваної біоти. За результатами досліджень запропоновані рекомендації щодо поліпшення екологічної ситуації на річці Уж.
 
821.161.2.09(477.87)«19»
Ґ 12
Ґабор, Василь. Іван Колос – поет Карпатської України: нарис життя і творчості. Бібліографія. Публікації / В. Ґабор ; НАН України; ЛННБ України ім. В. Стефаника ; Від-ня «Науково-дослідний центр періодики» ; відп. ред. Л. В. Сніцарчук. – Л., 2010. – 208 с.
 
У виданні висвітлено життя і творчість одного з яскравих поетів Карпатської України, представника «празької школи» Івана Колоса. У ньому найповніше представлено його літерну й епістолярну спадщину: збірка поезій «Молоді мої дні» (1938), рецензія «На марґінесі поезій Зореслава: Зі серцем у руках» й літературно-критична стаття «Розмова з поетом», автобіографія поета та його листи.
У виданні вміщено також листи О. Мишанича, І. губаля та М. Неврлого до поета, бібліографічний покажчик творів Івана Колоса та рецензії, літературознавчі статті про його творчість пера Б. Бірчака, М. Рудницького, Є. Маланюка, Олександри Чернової, Ольги Олександри Дучимінської, М. Матіїва-Мельника та ін.
Книга призначена для літературознавців та істориків літератури, викладачів і студентів вищих навчальних закладів, а також широкого кола зацікавлених осіб.
 
821.161.25.09(477.87)
Д 85
Олександр Духнович – письменник, педагог, священик, діяч культури та освіти (1803–1865) : Матеріали симпозіуму, присвяченого 220-й річниці від дня народження Олександра Духновича (22 квітня 2023 року, м. Ужгород) / під заг. ред. М. Токаря ; відп. за вип. Ю. Герцог. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 320 с.
 
Вшанування у 2023 році на державному рівні пам’ятних дат і ювілеїв видатних особистостей, серед яких і урочисте відзначення 220-х роковин від дня народження Олександра Духновича – письменника, педагога, священника, діяча культури і освіти, проводиться згідно з Постановою Верховної Ради від 17 грудня 2021 року № 1982-IX.
До збірника увійшли статті та повідомлення, присвячені цій події. Видання розраховане на широку читацьку аудиторію.
 
502/504(477.87)
Е 45
Екологічні проблеми Закарпаття : навч. посіб. Environmental issues of Zakarpattia : manual / Н. Каблак, Я. Гасинець, Л. Фельбаба-Клушина [та ін.] ; за заг. ред. Н. Каблак, Л. Фельбаба-Клушина. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 356+324 с. : кольор. іл., табл. – (Проєкт HUSKROUA/1901/6.1/0075 «Навколишнє середовище для майбутнього через наукову освіту»). – Текст укр., англ. мовами. – Бібліогр. наприкінці ст.
 
Навчальний посібник містить наукові матеріали, які присвячені висвітленню сучасних екологічних проблем Закарпатської області. Значна увага приділена особливостям природніх умов регіону. Акцент зроблено на питаннях збереження біорізноманіття в умовах змін клімату. При його написанні автори використали як аналіз літературних джерел, так і результати власних досліджень.
Він буде корисний для вчителів шкіл, студентів та аспірантів вищих навчальних закладів природничого спрямування, працівників природо-заповідного фонду, представників влади.
Цей посібник підготовлений за фінансової підтримки Європейського Союзу, в рамка проєкту HUSKROUA/1901/6.1/0075 «Навколишнє середовище для майбутнього через наукову освіту» (EFFUSE) Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014–2020. Його зміст є виключною відповідністю ГО «Інститут розвитку Карпатського регіону» і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.
 
908(477.87)«180/193»
К 36
Керецман, В. Ю. Історичне краєзнавство на Закарпатті поч. XIX – 30-ті рр. XX ст. / В. Ю. Керецман ; ред., передм. Н. П. Керецман. – Ужгород : РІК-У, 2024. – 168 с.
 
Монографія присвячена дослідженню історико-краєзнавчої справи на Закарпатті в XIX – 30-ті рр. XX ст. Зроблена спроба внутрішньої періодизації цього процесу, досліджуються основні історико-краєзнавчі праці, написані у вказаний період, епістолярна спадщина дослідників, роль та вклад державних, церковних органів, культурно-освітніх товариств у розвиток історичного краєзнавства, напрямки та результати історико-краєзнавчої роботи. В основі монографії дисертаційне дослідження В. Ю. Керецмана, що стало першим критичним осмислення теми історичного краєзнавства на початок 90-х рр. минулого століття.
 
908(477.87)
Л 64
Літераті, Тетяна Олександрівна. Втрачений Ужгород. Професії та підприємства : іст.-краєзнав. нариси. Elvesztett Ungvar. Szakmak es iparosok / Т. О. Літераті. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 208+208 с. : іл. – (Проєкт «Втрачений Ужгород»). – Текст укр., угор. мовами.
 
Це третя книга краєзнавчого проєкту ужгородської журналістки Тетяни Літераті. Цього разу авторка запрошує усіх, хто цікавиться історією обласного центру Закарпаття, ознайомитися з роботою відомих місцевих підприємств і цікавими професіями, розповсюдженими тут у першій половині XX століття. Видання буде цікавим широкому колу читачів, неодмінно допоможе ужгородцям краще пізнати своє місто, а туристам – зануритися в його історію.
 
908(477.87)
М 77
Моняк, Іван. Село під зоряним шатром. Історія Княгинського метеорита / І. Моняк. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 144 с. : фот.
 
Ця книжка про Верховинський край, у красу якого закохується кожен мандрівник, що хоч раз туту побував. Як часто, дивлячись на безкрайнє нічне небо, ми підсвідомо шукаємо хоча б одну, хоча б найменшу падаючу зірку. Сподіваємося, що саме вона допоможе нам у здійсненні заповітної мрії.
Саме це сталося у селі Княгиня, що на Великоберезнянщині, 9 червня 1866 року.
Ця книжка допоможе читачеві краще пізнати, полюбити свою маленькі батьківщину, яка гордо зветься Ужанська Верховина.
Видання розраховане на масового читача та численних мандрівників, які відвідують наш край.
 
821.161.2(477.87)
П 27
Переста, Олеся. Абетка дослідників : [для дітей дошк. та мол. шк. віку] / О. Переста. – Ужгород : РІК-У, 2024. – [66 с.]. : кольор. іл.
 
«Абетка дослідників» – віршована збірка, яка об’єднала людей різного віку та різних професій з усіх куточків України. Яскраві, добрі вірші в поєднанні з ілюстраціями торкаються багатьох цікавих тем для юних дослідників світу. Для усіх, хто небайдужий до краси на землі та за її межами.
 
271.22(477.87)
У 11
У світі Божої слави: життєпис сповідника благочестя Православної Церкви Закарпаття архімандрита Вікентія (Орос) (18.09.1901–05.03.1982) : біогр., пастир. служіння. спогади, док., фотолітопис : кол. монографія / В. Дьордяй [та ін.] ; передм. В. Міщанина. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 320 с. : іл.
 
У книзі зібрані авторські публікації, спогади, архівні документи Державного архіву Закарпатської області, галузевого державного архіву Служби Безпеки України, поточних архівів Мукачівської та хустської православних єпархій Української Православної Церкви. Вперше публікується максимально повний фотолітопис пастирського служіння архімандрита Вікентія. Авторами також зібрані спогади як сучасників, так і духовних дітей подвижника благочестя XX століття.
Видання рекомендується широкому колу читачів – науковцям, краєзнавцям, докторантам та аспірантам, студентам духовних та світських вузів, а також дослідникам, які цікавляться автентичною церковно-історичною спадщиною Православної Церкви на Закарпатті.
 
908(477.87)
Ф 53
Філіп, Людвіг. UNGVAR–UZHOROD–УЖГОРОД. Рідне місто моє / Л. Філіп. – 2-ге вид., допов. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 404 с. : іл.
 
Книжка охоплює великий спектр історії Ужгорода з найдавніших часів до наших днів. Досліджено за архівними матеріалами та історичними даними конфесійний та сакральний Ужгород та його околиці в культових спорудах, навчально-виховних закладах та персоналіях.
Видання буде цікаве для читача широкого загалу, спеціалістів різних напрямів досліджень, духовенства та тих, хто хоче знати історію Ужгорода.

 


Новини

2024-07-25

Пропонуємо вашій увазі нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-07-24

До вашої уваги нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-07-16

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу художньої літератури.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день