Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2024-02-15

159.96
М 64
Мирончак, Катерина. Зустріч зі смертю: способи організації життєвого досвіду : монографія / К. Мирончак ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. – Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2020. – 136 с. : іл, табл.

Монографію присвячено дослідженню страху смерті, що впливає на процес організації життєвого досвіду людини, та ролі страху смерті у становленні індивідуальної самосвідомості, у процесі особистісної світопобудови, здійсненні життєвих виборів та вчинків. Виявлено та систематизовано трансформації поглядів на феномен смерті відповідно до різних типів свідомості людини; визначено інтегральні характеристики та емпіричні вияви страху смерті як способу організації життєвого досвіду; запропоновано типологію моделей страху смерті як способу організації життєвого досвіду. Розкрито поняття танатологічної компетентності як однієї з важливих навичок XXІ століття та запропоновано способи усвідомлення власної смертності як індикатора психологічної зрілості. Адресована науковцям-психологам, практичним психологам, викладачам психології закладів вищої освіти, студентам, а також усім, хто цікавиться темою смерті і власної скінченності.

159.94
К 49
Климчук, Віталій. Психологія посттравматичного зростання : монографія / В. Климчук ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. – 2-ге вид., перероб. і допов. – Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2021. – 158 с. : іл, табл.

У монографії представлено аналіз феномену посттравматичного зростання. Охоплено низку контекстів – від історії виявлення посттравматичного зростання людини до перспектив його дослідження в масштабах суспільства. Наведено результати досліджень посттравматичного зростання під час коронавірусної пандемії, даються рекомендації щодо підтримки зростання на робочому місці, обґрунтовуються принципи фасилітації посттравматичного зростання. Для науковців, викладачів, студентів психологічних спеціальностей, аспірантів і всіх, хто цікавиться проблемами сучасної психології.

 

159.96
Ч 19
Чаплінська, Юлія. Фільманаліз у роботі психолога : практ. посіб. / Ю. Чаплінська ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. –  Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2020. – 96 с. : іл, табл.

Актуальність висвітленої в посібнику проблематики пов'язана із запитами сучасної системи освіти на інноваційні методи і технології реалізації в освітньому процесі гуманістичної парадигми, концепту єдності освіти, навчання, виховання і розвитку особистості. Запропоновані підходи до реалізації ресурсної медіапсихології спрямовані на розвиток критичного мислення української молоді, духовне та моральне зростання, профілактику серед учнів адиктивної, у тому числі "булінгової", поведінки, розвиток рефлексі, емпатії і толерантного ставлення до інших, не схожих на них, людей. Представлено теоретичний аналіз можливостей ресурсної медіапсихології та висвітлено її основні напрямки, Описано наявні підходи до фільманалізу; запропоновано низку практичних вправ для кожного з  підходів, інноваційні формати проведення "Медіаклубних занять" для школярів. У рамках різних психологічних парадигм розроблено авторські методики як приклад можливостей широкого застосування медіапсихологічних практик. Адресується психологам, психотерапевтам, викладачам закладів вищої освіти, науковцям-психологам, студентам, медіапедагогам, шкільним психологам, бізнес-тренерам.

 

37(477)
Н 72
Нова українська школа: соціально-психологічні технології підтримки : практ. посіб. / Г. М. Бевз, Л. І. Гриценок [та ін.] ; за наук. ред.: Г. М. Бевз, С. Л. Кравчук ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. – Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2021. – 162 с. : іл, табл.

У практичному посібнику розкрито психологічні аспекти концепції "Нова українська школа" та особливості її впровадження в освітню систему України. Представлено соціально-психологічні технології забезпечення підтримки освітньої реформи "Нова українська школа", що ґрунтуються на розвитку довіри і почутті причетності, інформації та інформуванні, рефлексивній культурі й діалозі інтересантів реформи освіти. Адресується агентам змін у сфері освіти–педагогічним працівникам, органам управління освітою та представникам громадськості, студентам і викладачам закладів вищої та післядипломної педагогічної освіти.

 

316.6(477)"18/19"
К 17
Кальницька, Юлія. Соціальна психологія в Україні : друга половина XIX-початок XX століття : навч. посіб. (хрестоматія) / Ю. Кальницька ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. – Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2021. – 264 с.

Хрестоматія дає унікальний шанс ознайомитись із ключовими роботами, які презентують українську соціально-психологічну думку на зламі століть. Вони є своєрідною антологією різних поглядів, ідей, тенденцій напрямів у роздумах вітчизняних представників наукової інтелігенції, що свідчать про автентичність зародження соціальної психології  на українських теренах. Адресована викладачам дисциплін загальнопсихологічного та соціальнопсихологічного профілю закладів вищої та післядипломної освіти; аспірантам і студентам; особам, що підвищують кваліфікацію за напрямами психології та соціальної роботи; науковцям і соціальним психологам-практикам. Може становити інтерес також для вчених, що розробляють проблеми філософії науки, наукознавства, історії соціальних наук.

 

316.4
Ж 78
Жовтянська, Валерія. Конфліктогенність соціальних уявлень : виклики націєтворенню : монографія / В. Жовтянська, О. Кухарук ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. – Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2020. – 124 с. : іл, табл.

У монографії представлено соціально-психологічне бачення сутності та  особливостей націєтворення як процесу розбудови нації. Розглянуто роль соціальних норм, цінностей, настановлень, а також особистісної ідентичності в націєтворних процесах. Визначено соціально-психологічні чинники та механізми націєтворення, а також особливості його перебігу в ситуації гібридного конфлікту. Окрему увагу приділено аналізу націєтворення в Україні з урахуванням специфіки тих історичних викликів, які вона переживає. Адресована широкому колу представників соціогуманітарних наук – психологам, соціологам, політологам, соціальним філософам та всім тим, хто цікавиться проблематикою націєтворення.

 

316.6
Т 23
Татенко, Віталій. Соціальна психологія націєтворення : суб’єктно-вчинковий підхід : монографія / В. Татенко ; Нац. акад. пед. наук України, Ін-т соц. та політ. психології. – 2-ге вид., перероб. і допов. – Кропивницький : Імекс-ЛТД, 2021. – 142 с.

У монографії представлено теоретико-методологічні засади дослідження та конструювання націєтворчої діяльності народу, но здійснюється ним як колективним суб'єктом. Наголошено на свідомому, цілеспрямованому, креативному, відповідальному і вчинковому характері цієї діяльності. Розкрито значення суб'єктно-вчинкового підходу для теорії практики націєтворення. Може становити інтерес для дослідників процесу становлення нації, викладачів курсів соціальної та політичної психології, студентів, а також усіх. хто бере і готовий брати участь у процесі націєтворення.

 

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день