Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2024-02-13
Книга – це джерело знань, найкращий подарунок, міст, що з’єднує різні цивілізації у часі і просторі. Книга ніколи «не помре», вона лише змінює свою форму, перетворюючись на електронну або аудіо версію.
Література для дітей – це особлива сторінка як у мистецтві слова, так і в історії народу, його національному самовираженні та розкритті загальнолюдських цінностей. Особлива ж тому, що представляє світ дитини, в якому так багато чистого, світлого, казкового сприймання.
Шана і любов до книги починається з колиски, іде від батька-матері. Сім’я, у якій не читають книжок, – духовно неповноцінна. В. О. Сухомлинський говорив, що культурні люди, свідомі трудівники виростають у сім’ях, де панує глибока повага до книжок. Всебічний розвиток дитини – запорука його успішного майбутнього. Важливу роль у розвитку людини будь-якого віку відіграє читання книг, адже завдяки книгам ми пізнаємо світ, як реальний, так і придуманий, чогось вчимося, вдосконалюємось. Тож пропонуємо Вашій увазі, шановні читачі, нові наджодження дитячої літератури до Відділу краєзнавства, а саме:
821.161.2(477.87)
Г 12
Гаврош, Олександр. Різдвяна історія Ослика Хвостика : казк. повість / О.  Гаврош ; іл. С. Сова. – К. : А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2023. – 104 с. : іл. 
 
Ослик Хвостик — справжній актор. Він пречудово грає роль віслюка в різдвяній виставі-вертепі. Та ось саме перед Різдвом стається дуже прикра річ: лихі люди викрадають Хвостика. Осликові вдається втекти від крадіїв, однак після цього його пригоди лише починаються...
Сповнена дивовижних пригод різдвяна історія від неперевершеного Олександра Гавроша.
 
398.2(100)
К 14
Казкы з телевізора : для діточок дошколного віка : [80 казок народув світа] / Русинськый културологічный клуб ; зобрані, ушорині О. Прокоп. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 132 с. : іл. – Текст русин. мовою. 
 
821.161.2(477.87)
М 42
Меденці, Маргарита Василівна. Пташка дзеркальцю зраділа : вірші для дітей / М. В. Меденці. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 100 с. : кольор. іл. 
 
Нову книжку віршів для дітей Маргарити Меденці «Пташка дзеркальцю зраділа» склали два розділи. Перший – «Їжачок знайшов смичок» пропонує вірші для дошкільнят, хоча окремі з них зацікавлять і школяриків. А другий розділ має назву «Пташка дзеркальцю зраділа». Стисло, влучним художнім словом, яскравими метафорами авторка змальовує звички й кумедні пригоди свійських тварин, лісових звірів, птахів, мурашок. А привабливі ілюстрації художниці Мигдалини Басманової доповнюють і розкривають зміст надрукованого у збірці, тож сподобаються малятам і школярам.
Сподіваємося, що нова книжка Маргарити Меденці «Пташка дзеркальцю зраділа» зацікавить не лише дітей, а й батьків, вихователів, учителів і бібліотекарів, а також усіх, хто працює з дітьми, хто цікавиться дитячою літературою.
 
821.161.2(477.87)
П 24
Пекар, Олена Василівна. Сонечко й лошатко : [вірші : для дошк. і мол. шк. віку] / О. В. Пекар ; іл. К. Козловська. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші, 2023. – 36 с. : кольор. іл. 
 
Нова збірка поезій для дітей «Сонечко й лошатко» ужгородської поетеси Олени Пекар відкриває дітям дивовижний світ краю, в якому вони живуть. Поетеса розповідає про цікаві пригоди добрих і привітних звірят – хитрого їжачка, допитливої мишки, сумного песика, розумної ворони, дівчинки Оленки та інших героїв, які вчать маленьких читачів міркувати, бути добрими, спостережливими, чуйними й чесними. А захопливий сюжет про кицю Маркізу та яскраві ілюстрації неодмінно сподобаються всім малюкам.
Вірші Олени Пекар вчать доброті, дружбі, повазі до старших, допомагають краще зрозуміти навколишній світ. Отже, вирушаймо разом у чудовий світ книжкових пригод та веселощів!
Книга адресована дітям дошкільного і молодшого шкільного віку.
 
821.161.2(477.87)
С 34
Сівач, Володимир Олександрович. Коти – партизани Херсона : казк. оповідання для мол. та серед. шк. віку / В. О. Сівач. – Ужгород : TIMPANI, 2023. – 40 с. : кольор. іл. 
 
Цікава розповідь про незвичайні пригоди кота Найта та його друзів на Херсонщині під час звільнення від російських окупантів. Про мужність, сміливість, відвагу маленьких котиків, любов до рідного краю, про боротьбу за визволення рідної землі.
Книжка адресована школярам.
 
821.161.2(477.87)
С 47
Слава, Ольга Валеріївна. Мудрик і друзі : [для дітей мол. шк. віку] / О. В. Слава, О. Ю. Тимків ; іл. Л. Онацька. – Ужгород : РІК-У, 2023. – 60 с. : кольор. іл.
 
Наш Мудрик запрошує дітей до яскравого світу казок та надзвичайних пригод. Веселий та розумний хлопчик Мудрик разом зі своїми друзями відправляється в чарівні країни, де знайомиться з правилами гарної поведінки, дізнається більше про світ комах та зазирає за лаштунки лялькового театру. І скрізь, де б не мандрували наші герої, на них чекають нові друзі, чудові відкриття та веселі пригоди.
 

Читайте та вчіть читати дітей. Книга – це розрада, помічник, зброя…




Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день