Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2016-10-24
К 85.94
Г 14
Гайдук, Василь Михайлович. Український реквієм : присвячується загиблим за волю і незалежність України : [клавір, партитура] / В. М. Гайдук ; передм. Л. В. Дичко. – Ужгород : Ґражда, 2015. – 280 с. + 1 ел. опт. диск (CD-ROM).


Задум написати «Реквієм» у автора, заслуженого діяча мистецтв України, знаного композитора, хорового диригента і педагога, заступника голови Закарпатського обласного відділення Національної всеукраїнської музичної спілки Василя Гайдука виник п’ять років тому. Десь півроку композитор його осмислював, виношував, а тоді взявся за роботу. Одразу вирішив присвятити цей твір всім померлим за волю й незалежність України. Також йому хотілося, щоб була зрозумілою не лише музика, а й слово.
Традиційно реквієм виконують латиною, але Василь Гайдук – перший, хто написав твір такого жанру українською. «Я вважаю, що молитися треба рідною мовою, бо така молитва є найщирішою, а її шлях до Всевишнього – найкоротшим. Я намагався вдихнути у цей твір близькі мені інтонації, характерні тому краю, де ми живемо. Деякі частини навіть містять цитати з народних пісень», – говорить композитор.
Заслужений академічний Закарпатський народний хор та симфонічний оркестр філармонії вперше виконали «Український реквієм» закарпатського композитора 2 квітня 2015 року в Ужгородському Хрестовоздвиженському кафедральному греко-католицькому соборі та присвятили його всім, хто в ті чи інші часи віддав життя за Україну, за її свободу та незалежність. Солістами на концерті були: лауреат обласної премії ім. Д. Задора Юстина Дідик (сопрано), Яна Садварій (мецо-сопрано), Іван Шумський (тенор) та Володимир Фогель (баритон). Диригентом беззмінно залишається заслужений працівник культуриУкраїни Наталія Петій-Потапчук.
 
К 91.9: 83.3
Г 96
    Василь Густі : бібліоогр. покажч. : до 65-річчя від дня народж. / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка ; уклад. О. В. Шмайда ; відп. за вип. О. А. Канюка ; передм. О. Ігнатович. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2016. – 164 с. : кол.іл.


Бібліографічний покажчик «Василь Густі», що продовжує серію «Культура краю в особах» – видання, яке з нагоди 65-річчя від дня народження цього письменника, поета, драматурга, перекладача, активного учасника громадського та культурного життя Закарпаття найповніше подає бібліографію різних граней творчості та діяльності цієї непересічної особистості.
 
К 83.3
З-18
    Закарпатська Франкіана : зб. наук. ст., есе, худож. творів, бібліогр. джерел / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка ; уклад. М. Б. Бадида [и др.] ; ідея О. Д. Гаврош ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород : РІК-У, 2016. – 260 с. : іл.


«Закарпатська Франкіана» – збірник наукових статей, есе, художніх творів, бібліографічних джерел, приурочений до 160-річчя від дня народження Івана Франка. У цьому виданні вперше подано під однією обкладинкою і твори Івана Франка, що підтверджують зацікавлення цього письменника, мислителя, і громадського діяча історією, культурою та тогочасними реаліями Угорської Русі, тобто нашого краю, і праці науковців, що аналізують вплив творчості та постаті Івана Франка на громадське і культурне життя Закарпаття. Окрім того, у збірнику акумульовано історію закарпатського франкознавства та його джерельну базу, а також представлено художні твори сучасних письменників, присвячені Івану Франку.
 
К 79.1
З-18
    Закарпатський обласний художній музей імені Йосипа Бокшая. 70 років : альбом / упоряд. Ф. Ерфан [и др.] ; за заг. ред. Ф. Ерфан. – Ужгород : Патент, 2016. – 224 с. : кол.іл.


У виданні коротко викладено історію формування музейної колекції, шлях становлення музею та специфіку зібраного матеріалу. Висвітлено концепцію створення та обсяг тематики, наведено загальну характеристику країн, епох, течій в мистецтві, шкіл та художніх осередків. Певну увагу приділено інтерпретації основ композицій, проаналізовано стилістичні ознаки мистецьких вирішень поданих творів.
 
К 63.3
З-32
Заплетал, Флоріан. Міста і села Закарпаття = Města a vesnice Zakarpati = Towns and villages in the Carpathians : [альбом] / Ф. Заплетал ; упоряд. М. В. Сирохман, пер. чес., ред. чес. текстів Р. Кіндлерова, пер. англ. М. В. Сирохман. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2016. – 176 с. : іл. – Текст укр., чес., англ. мовами.


В альбомі представлено повну збірку світлин Флоріана Заплетала , зроблених чеським дослідником у 1919-1925 роках у містах і селах Закарпаття, коли край входив до складу Чехословаччини. Заплетал знав і любив цю карпатську землю, якій присвятив багато статей та різноманітних видань і яку завзято фотографував. Його об’єктив зафіксував крім дерев’яних церков, яким було присвячено попереднє видання, вигляд наших міст і сіл, замки й муровані церкви, селян і сільські  хати, господарські споруди й криті мости – все розмаїте етнографічне багатство старого Закарпаття, яке нині майже повністю втрачено. Фотографії для альбому надав учень і друг Заплетала, спадкоємець його архіву академік проф. Микола Мушинка (Пряшів, Словаччина). Йому належить також вступна стаття, присвячена громадській діяльності чеського дослідника.
 
К 84
К 89
Кузан, Василь Васильович. Експрес-наречений : роман / В. Кузан. – К. : Український пріоритет, 2016. – 272 с.


В даному романі розкривається іронічна історія про силу справжнього кохання і страх бути щасливим. Історія, яка могла б статися з кожним із нас…
 
К 84
К 95
Кухта, Василь Васильович. Іти й не озиратися : [есе, поезії] / В. Кухта. – Львiв : Ліга-Прес, 2015. – 88 с.


Європейські стежки України, родзинки міжетнічного, міжнаціонального спілкування, секрети пізнання незвіданих країв, іскрометні курйози, почерпнуті з багатолітньої журналістської практики, – центрова вісь нової книги публіцистики, доповненої поетичними візіями, Василя Кухти.
 
К 82.3
Л 38
  Легенди України. – Львів : Апріорі, 2015 –     
    Ч. 1 : Карпати / ред.-уклад. О. А. Волосевич ; фото Ю. І. Николишин [та ін.] ; відп. за вип. В. Хомів. – 2015. – 168 с. : кол.іл.


Збірка найкращих і найколоритніших карпатських легенд та переказів. Згруповані у розділи: гори, ріки та озера, рослини, персоналії, замки, храми, кожен з яких починається історичною довідкою.
 
К 84
М 31
Масляник, Олександр Іванович. Люди з Вавилону : публіцистика, нариси, есеї / О. І. Масляник. – Львів : [б. и.], 2005. – 360 с.


Книга публіцистики, нарисів та есе «Люди з Вавилону» Олександра Маслянка стала своєрідним підсумком багаторічної журналістської роботи та численних відряджень, інтерв’ю, зустрічей з людьми високого чину і духу. Головна тема книги – складний духовний світ сучасника, непростий шлях становлення незалежної України, проблеми державо- і націотворення.
 
К 84
П 42
Повх, Лідія Петрівна. Розкажи про все вітру : [поезії] / Л. П. Повх. – Ужгород : ІВА, 2016. – 164 с.


У книзі поетеси із Закарпаття постає світ сучасності і минулого в складних свідомісних та емоційних вимірах людини ХХІ століття. Почуття патріотизму, обов’язку перед родом і народом, усвідомлення смислу життя – провідні мотиви поезій.
 
К 84
Р 15
Раді, Марія Георгіївна. Історія Віроньки, або Усе буде добре : худож. літ. / М. Г. Раді. – Ужгород : Ужгородська міська друкарня, 2015. – 56 с.


«Історія Віроньки, або Усе буде добре!» – п’ята книжка у творчому доробку Марії Георгіївни Раді.
Головна героїня – Віра, або Віронька, як називала її бабуся, єдина дитина у родині. Вона безмежно любить своїх батьків, відвідує дитячий садок, згодом йде до школи. У неї багато друзів. Завжди привітна і чемна вона намагається бути у злагоді з усіма. А ще у неї безліч бажань і мрій, які вона обов’язково реалізує.
 
К 84
С 79
Стефанюк, Ірина. Ти хочеш яблуко? : худож. літ. / І. Стефанюк. – Львів : Апріорі, 2016. – 160 с. : іл.


Він і вона… Світ емоцій її очима. Зародження і розвиток почуттів.. Історія кохання у кожного своя і неповторна, а цінності – незмінні у всіх. Як утримати та зберегти стосунки? Відкривайте книгу, із задоволенням читайте і знаходьте відповідь..
 
К 84
Т 41
Тимчук, Володимир. Вогнити! Вижити! Перемогти! : [поезії] / В. Тимчук ; за літ. ред. Я. -М. Тягнибок. – Львів : Астролябія, 2016. – 160 с.


Війна на українському сході викрила досі нехтувану грань в українському мистецтві, присвячену героїзмові, звитязі та злободенності війни. Володимир Тимчук відгукнувся на цей мистецький виклик поетичними творами, джерелом натхнення для яких стали знайомі та незнайомі йому захисники України, а також перекладами чи не перлин міліарної поезії зі світової поетичної скарбниці. Також подано низку поезій близького спрямування, написаних автором до 2014 року.
 
К 63.3
У-45
    Українці й народи Центрально-Східної Європи: культура та історична спадщина : зб. наук. праць на пошану проф. М. Тиводара / М-во освіти і науки України, Держ. вищ. навч. закл. "Ужгород. нац. ун-т", Каф. історії стародав. світу і серед. віків ; упоряд. І. Ліхтей. – Ужгород : Карпати, 2015. – 424 с. : іл. – Текст укр., пол., словац. мовами.


Збірник презентує наукові статті, що торкаються актуальних питань у галузі історії та етнології. Видання присвячене 80-річчю від дня народження відомого українського вченого-етнолога, доктора історичних наук, почесного професора Ужгородського національного університету Михайла Петровича Тиводара.
 

 


Новини

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день