Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ КРАЄЗНАВСТВА

2016-04-05

К 85.33
А 65
Андрійцьо, Василь. Микола Садовський і Закарпаття : до 160-річчя з дня народж. М. Садовського / В.  Андрійцьо. – Ужгород : Ґражда, 2015. – 48 с.

Зі сторінок цього видання вимальовується знакова постать великого актора, режисера, драматурга, публіциста – Миколи Карповича Садовського (1856-1933) його історична роль в організації творчої діяльності першого професіонального українського театру на Закарпатті – Руського театру Товариства «Просвіта» в Ужгороді. На сцені і в оточенні театру звучала українська літературна мова, пісня, звичаї і обряди, відтворювалися сторінки історії нації, що сприяло його ролі епіцентру національного відродження краю.

К 84
Г 12
Гаврош, Олександр Дюлович. Легенди Срібної Русі : художественная лит-ра / О. Д. Гаврош ; худ. О. Гаркуша. – Ужгород : Вид-во О. Гаркуші, 2015. – 96 с. : кол.іл.

Змінилися покоління, змінився увесь світ, а високі мури середньовічних закарпатських замків і досі оберігають пам’ять про події, оповиті легендами і нерозгаданими таємницями. Письменник ніби став свідком далекої епохи, коли на тлі грізних часів люди так само любили і ненавиділи, зраджували і вмирали за свої переконання і свободу. Події, про які розповів автор, захоплюють гострим сюжетом, а напружена емоційна струна звучить до останньої сторінки книги.

К 85.7
З-18
 Заклади культури клубного типу Закарпатської області. Народні та зразкові аматорські колективи : справочное издание. Кн. 1 / В. Андрійцьо, Т. Баняс [та ін.] ; упоряд.: Ю. Ф. Глеба, Г. Дрогальчук, М. Офіцинська ; фото О. Попов ; Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Обл. орг.-метод. центр культури. – Ужгород : Timpani, 2015. – 192 с. : кол.іл.

У книзі подано творчі довідки народних та зразкових аматорських колективів Закарпаття, які працюють при клубах та сільських і районних будинках культури. Це четверте видання із серії, започаткованої у 2012 році.

К0
К 17
 Календар краєзнавчих пам’ятних дат на 2016 рік : рек. бібліогр. посіб. / Упр. культури Закарпат. облдержадмін., Закарпат. обл. універс. наук. б-ка ім. Ф. Потушняка ; уклад. Л. О. Падяк ; за участі: О. В. Шмайда, Є. Й. Слуцька, І. Р. Фофлак ; відп. за вип. О. А. Канюка. – Ужгород : Видавництво В. Падяка, 2015. – 416 с.

Календар-щорічник є орієнтиром для громадськості краю у перебігу подій, ювілеїв та пам’ятних дат у 2016 році. Основу календаря складають грунтовні наукові розвідки про визначних діячів краю, підготовлені провідними карпатознавцями.

К 84
К 37
Кешеля, Дмитро Михайлович. Молитва за втраченими світами : трилогія з нар. життя / Д. М. Кешеля ; вступ. ст. М. Нейметі. – Ужгород : Карпати, 2015. – 568 с. : кол.іл, портр.

Творчість відомого українського письменника Дмитра Кешелі багата розмаїттям форм і жанрів. Його перу підвладні сатира і гумор, поетична проза і драматургія, жорстока реальність і фантасмагорія.
До книги «Молитва за втраченими світами» увійшли кращі твори закарпатського прозаїка, написані у поетично-філософському і народно-притчевому стилі.

К 85.7
Н 30
 Народний фольклорно-етнографічний ансамбль "Ужгород" : до 30-ліття створення фольклор.-етногр. ансамблю "Ужгород" : [альбом] / уклад., передм. В. Шостак, фото О. Попов. – Ужгород : Видавництво Олександри Гаркуші , 2015. – 68 с. : кол.іл.

Альбом присвячено 30-літтю створення фольклорно-етнографічного ансамблю «Ужгород».
Основний творчий напрямок колективу – поглиблене освоєння фольклорних традицій, самобутньої народної музичної культури Закарпаття.
У репертуарі колективу – українські народні, закарпатські, угорські, словацькі, румунські пісні, народні танці, весільні обрядові і інструментальні мелодії, вокально-хореографічні композиції. Колектив відомий далеко за межами України, успішно гастролює з концертами як в Україні, так і за кордоном – в Угорщині, Словаччині, Румунії, Польщі, Австрії, Німеччині, Італії та в інших країнах, учасник та лауреат багатьох міжнародних фольклорних фестивалів.

К 85.5
П 80
Прокоп, Ольга Кирилівна. "Ластовочко, десь была?" : молитва, сповідь перед людьми : пісні і балади із репертуару автора, її вокал. русин. ансамблю "Забавка", тріо "Червена ружа" та русин. вокал. фольклор. ансамблю "Бабчина співаночка" / О. К. Прокоп ; упоряд. Б. Г. Кушнір ; вступ. ст. М. І. Алмашій ; вступ. сл. В. Молнар. – Ужгород : Карпати, 2015. – 248 с. : кол.іл. – Текст укр., русин. мовами.

Від народження до смерті, від дитячої безпосередності сприйняття світу до трагедії людського життя – такий діапазон почуттів відбивається в автентичних піснях і баладах, що їх виконує талановита народна русинська співачка Ольга Прокоп, якій випало щастя представляти Закарпаття і Україну на багатьох престижних європейських сценах. Її авторський збірник фольклорних писенних творів «Летіла би ’м на край світа…», що його випустило видавництво «Карпати» 2007 р., розлетівся, без перебільшення, по цілому світі.
До даного видання «Ластівочко, десь была?» увійшли як пісні і балади із сценічного доробку авторки, так і з репертуарів створених нею вокального русинського ансамблю «Забавка», тріо «Червена ружа» та русинського дитячого вокального фольклорного ансамблю «Бабчина співаночка», чию вишукану пісенну майстерність, унікальність автентичного звучання вже встигли гідно відзначити на численних фестивалях і мистецьких конкурсах не лише в столиці України, у багатьох містах та селах рідної землі, але і в Угорщині, Словаччині, Франції, Румунії, Польщі.

К 85.13
С 24
 Василь Свида. Нетлінне : життя і творчість / упоряд.: Я. Свида, Б. Кушнір ; фото: О. Попов, Л. Ковган ; пер. з чес. та словац. мов І. Поколенко. – Ужгород : Карпати, 2015. – 160 с. : кол.іл. – Бібліогр.: с. 157-158.

Видання присвячене творчості народного художника України, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка Василя Івановича Свиди.
За більш ніж піввіку плідної діяльності він пройшов складний шлях від різьбяра-виконавця до майстра яскравої індивідуальності й створив багато цікавих робіт, присвячених життю й історії рідного народу.
Текст доповнено багатим ілюстративним матеріалом.

К 85.5
С 72
 Співочі намистинки : пісні із репертуару ансамблю "Намисто" / Ужгород. район. будинок культури ; аранжування Т. В. Раховська. – Ужгород : Карпати, 2015. – 32 с.

Збірник кращих пісенних творів із репертуару дитячої вокальної студії «Намисто», яка успішно діє при Ужгородському районному будинку культури, – це тільки незначна частина того пісенно-концертного пласту, який освоїли за 10 років своєї діяльності ансамблі «Малята» і «Намисто» під керівництвом незмінних керівників студії подружжя Тетяни та Сергія Раховських. Шанувальники писенного світу добре знають іх як унікальний вокальний дует «Рідна пісня». Десять років ділять радість творчості діти і їхні пісенні наставники.

К 85.9
Ш 85
Шрайнер, Шандор Амбрушович. "Тарагот – міст між моїм серцем і душами слухачів" = "Tárogatóm hangja – híd a hallgatók szívéhez" : музыкальное произведение, инструментальное / Ш. А. Шрайнер ; вступ. ст.: Н. Петій-Потапчук, П. Андрійчук, Б. Кушнір. – Ужгород : Карпати, 2015. – 184 с. : фото.кол. – Назва обкл. : Шандор Шрайнер: "Тарагот – міст між моїм серцем і душами слухачів". – Fedél cím : Schreiner Sándor: "Tárogatóm hangja – híd a hallgatók szívéhez". – Текст укр., угор. мовами.

Ця книга присвячена унікальному музичному інструменту – тараготу і його мелодіям, що звучать у виконанні талановитого виконавця, аранжувальника, тонкого знавця угорського, словацького, румунського та українського музичного фольклору Шандора Шрайнера. Ось уже два десятиліття разом із рідним мистецьким колективом – заслуженим академічним Закарпатським народним хором він концертує по світу, даруючи йому неповторні мелодії-перлини, відкриваючи душі і серця слухачів, утверджуючи і примножуючи славу Срібної Землі.
До читачів і виконавців йдуть також обробки народних пісень та авторські твори Шандора Шрайнера, зокрема і ті, які сьогодні є у репертуарі прославленого Закарпатського хору.

 


Новини

2024-04-24
Любі друзі! 25 квітня о 16:30 запрошуємо вас на лекцію до Дня пам'яті Чорнобильської катастрофи. Лектор — вчитель історії Юрій Офіцинський. Місце проведення — проспект Свободи, 16, читальна зала бібліотеки.
2024-04-17
Запрошуємо на Клуб літературних дебютів "Нові імена", який відбудеться 24 квітня о 16:00. Цього разу у нас три дебютантки: Олександра Янчишин, Наталія Фогел та Олена Прібиткова.  Місце зустрічі: м.Ужгород, пр.Свободи, 16. Вхід вільний!
 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день