Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Брензович Василь Михайлович
Народився :20.05.1951
Місце народження: с.Люта Великоберезнянського району Закарпатської області
Біографія. Свої перші кроки в малюванні він зробив ще змалку. Батько-лісівник Михайло Брензович, ще в ранньому дитинстві пробудив у свого синочка нестримну тягу до малярства. Адже він любив і знав свій край – рідну Великоберезнянщину. Про свої ранні роки, золоту днину дитинства пізніше згадував і сам майбутній художник: «Я блукав від берега до берега ріки, у букових, смерекових і березових лісах, гонив корів на полонинах – свій край я пізнавав, красу, суворість і велич життя горян». Ці спогади дитинства він передав у портретах «Ностальгія», «Портрет верховинки», «Вівчар з Дубового». Сам автор говорив, що «типаж вівчаря з Дубового шукав два роки».

У 1967 році Василь здобув середню освіту у місцевій школі. 1969-1971 роки – строкова військова служба. У 1972 році поступив в Ужгородське училище декоративно-прикладного мистецтва імені Адальберта Ерделі та Йосипа Бокшая, яке закінчив у 1976 році. Майбутній майстер художнього пензля, величезний досвід практичної творчої роботи здобув у Закарпатському виробничому комбінаті художфонду України. Набутки цієї школи потім проявилися в роботах художника і насамперед у живописі та різьбі по дереву. Із 1990 року митець перейшов на творчу роботу. Адже, основи образотворчого мистецтва здобуваються в навчальних закладах, а тонкощі майстерності можна досягнути лише досвідом.Тепер Василь Брензович практично не працює в майстерні, надаючи перевагу творити на пленері. Тут все можна пізнати і лише треба шукати та вміти прочитати загадки природи, де й відбувається пряме спілкування з нею. Вона підкаже, як поступити в тому чи іншому трактуванні її складової. Тому життєве кредо митця – природа.
Василь Брензович – типовий горянин. Його картини – яскраве відображення минулого, сучасного і майбутнього. Із них можна отримати інформацію про життя і побут наших краян. Життєдайної енергії у Василя вистачає на все. Адже, ще у студентські роки він активно займався спортом, став кандидатом у майстри спорту із самбо. Цей здоровий дух не можна уявити без гармонійного єднання з природою, без любові до неї.
За словами митця основою його художньої майстерності є пленерний живопис, Він є представником і продовжувачем традицій закарпатської школи живопису, фундаторами якої були Йосип Бокшай, Адальберт Ерделі, Антон Кашшай та інші.
Із 1974 року Василь Брензович активно виставляється на обласних, республіканських та міжнародних виставках. Він є членом Національної спілки народних майстрів України,членом Спілки незалежних художників КЕТ ім. А. Кашшая та головою об’єднання професійних художників Закарпаття.
Заслужений художник України  2009   

ПосиланняОписІнше
Брензович, Василь. Василь Брензович: "Потьмянів іконостас закарпатського народного мистецтва" [Текст] : [розмову з головою Творч. об-ня проф. худож. Ужгорода / вів В. Зубач ] / В. Брензович // Фест. - 2011. - 24 лют. - 2 берез. - С. 14.     
Брензович, Василь. Василь Брензович: "У шкільні роки я замальовував кожен вільний клаптик своїх підручників, за що нерідко отримував по руках" [Текст] : [розмову з головою об-ня проф. худож. Закарпаття / вела М. Галас.] / В. Брензович // Ужгород. - 2009. - 10 жовт. - С. 13. : фото     
http://www.sfart.ru/info/artists/201     
http://www.tribuna.org.ua/index.php?option=content&task=view&id=4761     
http://gazeta-uzhgorod.com/?p=1091     

Фото художника
Рання весна 2008р. Картон, олія, 60/80 см Знаходиться у колекції автора
Зелені Карпати 2009р. Полотно, олія, 71/80 см Знаходиться у колекції галереї "Гамма"
Бистрий 2008р. Полотно, олія, 100/80 см Знаходиться в приватній колекції
На підвіконні 2007р. Картон, олія, 61х57 см Работа знаходиться у колекції інтернет-галереї "Сфера мистецтв"
Петрос 2008р. Полотно, олія, 100/80 см. Знаходиться у колекції галереї "Гамма"
Латірка, осінь у Карпатах 2008р. Полотно, олія, 80/100 см Знаходиться у приватній колекції
Яблунецький перевал 2008р. Полотно, олія, 60/75 см Знаходиться у колекції галереї "Гамма"

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день