Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Художники Закарпаття


Електронна база «Художники Закарпаття» надає можливість професійним художникам різних жанрів безкоштовно скористатись цим інформаційним ресурсом. До наданої Вами інформації (коротка творча біографія та фото власних творів) мають доступ всі користувачі України та інших країн, що цікавляться образотворчим мистецтвом.

 



Берец Вільмош-Йожеф Іштванович
Народився :14.03.1915
Місце народження: м.Сігет , Румунія
Біографія. Вільмош-Йожеф Іштванович - неординарна постать в образотворчому мистецтві Закарпаття. Високоосвічений фахівець - талановитий художник, природжений педагог, вдумливий історик і теоретик мистецтва, він назавжди увійшов в історію культурного життя нашого краю.
Працював у станковій графіці. Вищу художню освіту здобув у Технічному інституті у Празі та в Інституті образотворчих мистецтв у Будапешті. Вчителі з фаху: О. Блажичек, Ц. Боуда, Й. Сейпка — у Празі, В. Аба-Новак, Е. Баронські — у Будапешті.Член Національної Спілки художників України з 1956 р. Активний учасник художніх виставок з 1950 року. Твори закуплені Дирекцією виставок Національної Спілки художників України. Персональна виставка: 1995 р. — м. Ужгород.
Особливою принадністю вирізняються твори художника, виконані технікою т.з. "живописної графіки" - акварельні аркуші. Саме ця техніка дає авторові можливість найбільш повно висловити свої думки і почуття. Зворушливо-скромні, камерні і невибагливі за своєю образною стилістикою, вони позначені прозорою легкістю письма, м'якістю тонко згармонованого колориту.
Серед найвагоміших досягнень художника - акварельні краєвиди. В них - чистосердні й палкі освідчення в коханні до рідного краю. Митець натхненно пише природу рідної землі в різні пори року: прозорі кольори весни змінюються щедрим різнобарв'ям літа, теплі золотаво-багряні тони осені - холодною дзвінкою палітрою чарівної карпатської зими.
Багато сил і часу В.Берец присвятив вивченню історії світової культури. Йому належить авторство багатьох статей з загальних питань мистецтвознавства, а також творчості окремих художників Закарпаття. Вдумливий і серйозний історик і теоретик мистецтва, один із зачинателів музейної справи, він зібрав обширний архівний матеріал, що стосується історії розвитку регіональної школи живопису, і в цьому його неоцінима заслуга перед земляками. Найдостойніша частина мистецької спадщини художника зберігається у Закарпатському обласному художньому музеї і гідно репрезентує образотворчу культуру краю, її кращі досягнення періоду середини другої половини ХХ ст.
Помер у 1999 р. в м.Ужгород
ПосиланняОписІнше
Берец Вільмош-Йожеф Іштванович: (1915-1999) ; [художник-графік] // Художники Закарпаття. - Ужгород : Карпати, 2001. - С. 34-35.     
Берец Вільмош-Йожеф Іштванович : (графік) // Художники Закарпаття. - Ужгород : Вид-во О. Гаркуші, 2011. - С. 19.     
Приходько, Олена. Вільмош-Йожеф Іштванович Берец: 90-річчя з дня народження художника-графіка / О.Приходько // Календар краєзнавчих і памятних дат на 2005 рік: реком. бібліогр. посіб. - Ужгород: Вид-во В.Падяка, 2004. - С. 262.     
http://www.carpathia.gov.ua/ua/publicatio      
http://esu.com.ua/search_articles.php?id=39405     

Фото художника
На Рахівщині. 1975 р. Папір, акварель, 51x73 см.
За читанням. 1977 р. Папір, акварель, 51x73 см.

Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день