Комунальний заклад

"Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека
ім. Ф. Потушняка"

Закарпатської обласної ради
UA EN 

   >     > 

Нові надходження

ВІДДІЛ ОБСЛУГОВУВАННЯ КОРИСТУВАЧІВ

2021-03-15

Представляємо Вашій увазі нові книги на історичну тематику, що надійшли до нашої бібліотеки завдяки Українському інституту книги в рамках програми поповнення фондів публічних бібліотек.

32(477)".../20" 
К 78 
Кралюк, П. М. Історія України "без брому" : розвиток державності на укр. землях / П. М. Кралюк. – Х. : Фоліо, 2020. - 432 с. : іл.
 
Книга Петра Кралюка «Історія України „без брому”. Розвиток державності на українських землях» розкриває історію державних змін на теренах України від прадавніх часів до нашого сьогодення. Усупереч висловлюванню відомого українського письменника і політика початку ХХ ст. Володимира Винниченка, мовляв, не можна українську історію читати без брому, тобто заспокійливого, автор акцентує увагу на тому, що бездержавність — явище, характерне для багатьох народів. Тому українці у своєму прагненні створити власну державу були далеко не одинокі. Проте, проживаючи в різних країнах і обіймаючи високі посади, вони зробили чимало для становлення, зокрема Угорського королівства, Речі Посполитої, Російської імперії, Османської імперії і врешті-решт здобули свою державу. 

 

94(477)"1932/1933"
С 77
Стасюк, О. Нариси про Голодомор : або навіщо нам потрібно знати всю правду про геноцид українців / О. Стасюк. - К. : Видавництво Марка Мельника, 2019. - 216 с. : кол.іл.
 
Безумовно, Голодомор-геноцид 1932–1933 років – це лише один епізод у набагато довшій та складнішій історії примусу, придушення та насильства проти українців з боку комуністичного режиму, але оскільки предметом розгляду є саме він, то хотілося б почати з розуміння суті цього злочину.

 

94(477)"19"
К 56
Коваль, Р. М. "Батькам скажеш, що був чесним" : невигадані історії та вояцькі біографії / Р. М. Коваль ; передм., прим., додатки Р. М. Коваль. - К. : Іст. клуб "Холодний Яр" : Видавець Марко Мельник, 2019. - 568 с. : іл. 
 
Це книга про українсько-російську війну в 1917–1940-х рр. та звичайних українців, які в боротьбі проти російських окупантів ставали героями. В ній уміщено 50 біографій українських героїв, 10 драматичних історій, 10 спогадів і 10 документів зі справи отамана Антона Шкарбуненка-Шкурка, який вів збройну боротьба до осені 1925 року. Видання присвячене добровольцям Запорозького корпусу Армії УНР, ДУК “Правий сектор”, полку “Азов”, батальйону “Айдар”, ОДЧ “Карпатська Січ”, які чесно виконали обов’язок перед Батьківщиною. У дослідженні широко використано документи з ГДА СБУ, ЦДАВО України та інших архівів, а також спогади вояків Армії УНР, учасників повстансько-партизанського руху та кубанських козаків.

 

94(477)"175/179"
Т 14
Таїрова-Яковлева, Т. Г. Коліївщина: великі ілюзії / Т. Г. Таїрова-Яковлева ; пер. з рос. Т. Кришталовська. - К. : Кліо, 2019. - 256 с. : іл.
 
У книжці на основі широкого архівного матеріалу із зібрань Росії (Санкт-Петербург, Москва) та України (Київ) зроблено спробу переосмислити події, які відбувалися на Правобережній Україні в середині 18 століття і зрештою спричинилися до Коліївщини (повстання гайдамаків у 1768 році),спровокували російсько-турецьку війну, поділ Речі Посполитої та переділ політичної карти Європи.

 

94(477.41) 
Г 37 
Герасименко, Н. Межигір’я: сторінки історії  / Н. Герасименко. - К. : Кліо, 2018. - 232 с.
 
Книжка розповідає про Межигір’я, мальовничу місцевість недалеко від Києва. Про його величну історію, яка сповнена легенд, переказів і драматичних подій. Детально описане функціонування Києво-Межигірського монастиря, починаючи від оповитого легендами заснування у ХІІ ст. Значне місце відведене періоду, коли він був «військовим» храмом Запорозької Січі. Розглянута діяльність фаянсової фабрики, відкритої на території монастиря після його ліквідації наприкінці ХVІІІ ст., відновлення монастиря та його закриття після встановлення в Україні радянської влади і, врешті, руйнування монастирських приміщень та церков, знищення культурних надбань українського народу для побудови державної дачі.

 

271.22(477)
К 20
Капранов, В. В. Історія нашої Церкви / В. В. Капранов, Д. В. Капранов ; наук. ред. В. Клос ; худ. О. Костенко. - К. : Гамазин : Зелений пес, 2018. - 80 с. : кол.іл. 
 
Усі ми знаємо, що Володимир хрестив Київ. Але звідки тоді взявся Московський Патріархат і що він робить в Україні? Хто такі греко-католики, і чим вони відрізняються від католиків? Звідки в нас протестанти і старообрядці? Брати Капранови знамениті своїм вмінням розповідати просто і цікаво про найскладніші речі. Тому з цієї тоненької книжечки ви довідаєтеся не лише про карколомні пригоди, таємні змови та підступні інтриги, які супроводжували розвиток Української Церкви, але й дізнаєтеся про те, хто навчив Україну читати, друкувати книжки та завів у нас бібліотеки, хто склав першу абетку та привіз до Києва перший телескоп, чому в українських храмах так гарно співають – і багато іншого, прецікавого та надзвичайно потрібного кожному українцю.

 

355(477)
С 48
Слободянюк, М. В. Історія десантно-штурмових військ Збройних сил України / М. В. Слободянюк, О. Фешовець ; передм. Б. М. Галайко ; Центр укр. військ. традицій і патріот. виховання Наук.-дослід. ін-ту українознавства М-ва освіти та науки України, Нац. акад. сухопут. військ ім. гетьмана П. Сагайдачного. - 2-ге опрац. вид. - Львів : Астролябія, 2019. - 200 с. : кол.іл, іл. 
 
Книга є першою в українській історіографії спробою систематичного висвітлення історії та символіки найбоєздатніших частин Збройних Сил України - її Високомобільних десантних військ, що раніше мали назву аеромобільних (2017 року перейменовані на Десантно-штурмові війська). Значна частина підрозділів українських десантних військ мають доволі тривалу історію, що починалася ще з часів Другої світової війни, а деякі були створені тільки нещодавно. Нині вони доводять своє право вважатися елітним військом у бойових діях проти російського агресора на Сході України. На сторінках видання читач може ознайомитися з історією цього роду війська, з героїчними подіями боротьби з нацистським та російським окупантами, а також із його сучасною символікою.

 

92(477)
У-45
Україна: герби та прапори = Украина: гербы и флаги = Ukraine: arms and flags / авт. проекту, упоряд. В. Г. Кисляк, авт. проекту, упоряд. О. А. Нескоромний, вступ. ст. А. Б. Гречило. - К. : Парлам. вид-во, 2020. - 496 с. : кол.іл. 
 
Видавництвом Верховної Ради України спільно з Управлінням по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України випущено видання доопрацьованого і доповненого довідника «Україна: герби та прапори».
Нова книга містить понад 1340 кольорових зображень гербів і прапорів, які згідно з вимогами статті 22 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» затверджені майже 800 рішеннями місцевих рад. Офіційна символіка Автономної Республіки Крим, 24 областей, міст Києва, Севастополя, 470 районів та 181 міста республіканського Автономної Республіки Крим, обласного значень представлена у форматі інформативно-довідкового реєстру. Видання засвідчує тісну єдність регіонів і територіальних громад незалежної України, відроджує давню традицію гербів і прапорів як символів місцевого самоврядування, сприяє формуванню історичної свідомості, підвищенню духовності та політичної культури нашого народу. Сучасними геральдичними засобами започатковано відтворення цільної картини історичних, культурних, соціально-економічних та інших місцевих особливостей і традицій як територіальних громад міст, так і районів, областей. Розмаїттям знаків-символів, їх постійним удосконаленням, постає новітній геральдичний портрет України, дедалі впевненіше наближаючи вітчизняне місцеве самоврядування у цій царині до європейських геральдичних стандартів та вимог. Кожен розділ книги відкривається відомостями про адміністративно-територіальний устрій, картографічними та статистичними матеріалами. Вміщено також універсальний хронологічний покажчик утворення (заснування) Автономної Республіки Крим, областей, районів, міст зі спеціальним статусом, республіканського Автономної Республіки Крим, обласного значення та затвердження відповідними радами місцевої символіки. Тексти слова до читача, численні топонімічні дані подано трьома мовами: українською, російською та англійською. Ілюстративним додатком слугують кольорові зображення історичних і пам’ятних місць, регіонів України.
 

 


Новини

2024-03-19

21 березня виповнюється 95 років з дня народження відомого українського письменника, Героя України, лауреата лтературних премій, багаторічного голови Національної Спілки письменників України та головного редактора журналу "Дніпро", депутата Верховної Ради УРСР 11-го скликання Юрія Мушкетика. З цієї нагоди пропонуємо вашій увазі віртуальну виставку "Життя – це ярмарок, і світ – це також ярмарок, і вічний торг із Долею".

2024-03-18

Шановні користувачі, для нові надходження до Відділу краєзнавства.

2024-03-14

Шановні користувачі, для вас нові надходження до Відділу зберігання бібліотечних фондів.

 
footer-logo

"Фокстрот", ліхтар, колись була аптека...
Аж раптом - дві сосни. Бібліотека.

Відділ документів іноземними мовами:

Пн.-Пт.-з 09-19 год Нд.- з 10 до 17 год.
Вихідний день субота. Останній вівторок кожного місяця - санітарний день